Her er vårens norske filmer

De norske filmene i første halvår preges av dokumentarer og lavbudsjettfilmer som spenner fra mordmysterier til komedier, horror og zombier.

Filmvåren vitner om en ny generasjon filmskapere. Resultatet er et vidt spenn av filmer med forholdsvis små budsjetter. 16 filmer ble presentert  på NFI-arrangementet Filmvåren. Hele fem av filmene er dokumentarer.

Størst budsjett har «Håndtering av udøde» som er langfilmdebuten til Thea Hvistendahl som tidligere har regissert Karpe-filmen «Adjø Montebello». Filmen som har kostet 50 millioner får norsk premiere 9. februar. Før det skal den til Sundance og 26. janaur åpner den Gøteborg Filmfestival som er Skandinavias største gilmfestival Hvistendahls film har Renate Reinsve og Anders Danielsen Lie i store roller og er en filmatisering av svenske John Ajvide Lindqvists zombieroman.

Til tross for mange lavbudsjettfilmer er det mange stjerner: Barnefilmen «Victoria må dø» byr på Ine Marie Wilmann og Leo Ajkic. Påskefilmen «Døde menn går på ski», som er basert på Knut Nærums suksessroman, har forfatteren i en rolle i tillegg til blant andre Per Christian Ellefsen, Eivind Sander, Ingar Helge Gimle, Stig Henrik Hoff, Mads Sjøgaard Pettersen og Anne Krigsvoll,

 19. januar: Dark Windows

Regi: Alex Herron

Med: Anna Bullard, Annie Hamilton, Rory Alexander

Horror: I filmen møter vi tenåringerene Tilly, Monica, Peter og Allison er involvert i en bilulykke. Allison dør av skadene hennes, og ved minnesmerket hennes konfronterer Allisons onkel gruppen og klandrer dem for hennes død. Monica foreslår at de drar ut av byen og blir i besteforeldrenes sommerhus på landsbygda for å jobbe gjennom sorgen over å miste vennen sin og for å være ute av syne til ting har roet seg. Når de kommer til sommerhuset er alt normalt og fredelig inntil en maskert mann begynner å terrorisere og straffe dem på de mest forferdelige måter.

26. januar: De gjenvendte

Regi: Espen Larsson

Med: Endre Haukland, Mathias Tørdal Bleymann, Hugo Mikal Skår og Sonje Brøndmo

Horrorkomedie: Hva skjer etter at kuren er funnet og zombie-apokalypsen er over? I en vanvittig komedie tar De gjenvendte deg med til en verden hvor zombier jakter på mer enn hjerner! Møt Emma, som er forelsket i et menneske; Arrrg, som prøver å finne seg respektabelt arbeid; Alex, den selverklærte zombie-influenseren; og Stian, som bare er… Stian. Når disse fire kastes sammen i et statlig program for ”tidligere zombier”, kan du forvente deg mye latter, kaos og blod-martinier.

26. januar: Sau

Regi: Rebekka Nystabakk

Med: Rakel Nystabakk, Terje Nystabakk, Ann Katrin Sætrevik, Ida Nilsen Aune

Dokumentar: Gården Nystabakkan ligger i bygda Engan i Nordland. Småbruket skal nå skifte til neste generasjon. Etter sin far, Terje, er Rakel fjerde generasjonen som driver gården. Vi følger Rakel, og hennes kone Ida i tida etter overtakelsen. Rakel er full av iver når hun tar over, men også klar over at det er mye hun ikke kan. Hun er helt avhengig av sine foreldres kunnskap en god stund framover. Hverdagen viser seg å by på mange overraskende utfordringer, hardt arbeid og virkelig magiske øyeblikk.

9. februar: Eallogierdu – Tundraens voktere

Regi: Sara Margrethe Oskal

Med: Risten Anine Gaup, Nils Ailu Kemi, Elias Ánte Pilutaq Gaup Lennert, Berit Anne O. Kemi, Anitta Suikkari, Anders Isak Oskal

Drama: Etter flere år i Oslo flytter kunstneren Lena tilbake til Kautokeino sammen med sin sønn for å forske på kvinners posisjon i reindriften. Mens hun jobber i det snødekte viddelandskapet, forelsker hun seg i reindriftsutøveren Mahtte. Gáren, moren til Máhtte som er familiens overhode, motsetter seg forholdet. Samtidig sliter Lena med å finne sin plass i hjembygda og blir stadig konfrontert med upopulære livsvalg og tviler på om hennes urbane og Máhttes tradisjonelle liv noensinne kan forenes.

 

9. februar: Håndtering av udøde

Regi: Thea Hvistendahl

Med: Renate Reinsve, Anders Danielsen Lie, Bente Børsum, Bjørn Sundquist, Inesa Dauksta, Kian Hansen

Drama/horror: På en varm sommerdag i Oslo våkner de døde. Tre familier befinner seg i et uforståelig kaos da deres kjære kommer tilbake til livet. Men hvem er de, og hva er det de vil? Håndtering av udøde er et sårt og spennende drama om tre familier i sorg som får sitt største ønske oppfylt, nemlig å få sine kjære tilbake. En vakker fortelling om tap og lengsel, men også om håp og aksept og kjærlighet sterkere enn døden.

 

16. februar: Å øve

Regi: Laurens Pérol

Med: Kornelia Melsæter, Mari Røttereng, Willem Klip, John Inge Johansen, Even Bie-Larsen, Lone Smevik, Trine Eilertsen, Familie Bühler

Roadmovie/drama: Trine nekter å fly. Når den 18 år gamle miljøengasjerte trompetisten blir invitert til en avgjørende audition på operaen i Oslo, har hun bare fem dager til å reise 150 mil fra Lofoten til hovedstaden. Trine er tro mot prinsippene sine, og bestemmer seg for å haike. På en biltur gjennom det røffe og vakre landskapet i Norge settes hennes lidenskap for musikk og miljøidealisme på prøve.

 

16. februar: Victoria må dø

Regi: Gunnbjörg Gunnarsdottir

Med: Ine Marie Wilmann, Leo Ajkic, Morten Svartveit, Mille Sophie Rist, Sverre Thornam, Agnete Haaland

Familiekomedie: Moren til Hedvig og Henrik er død og nå har faren deres fått seg en ny kjæreste – Victoria. Victoria tar alt for mye plass, hun innfører stadig nye regler og legger fullstendig beslag på faren. Det beste ville være om hun bare forsvant. Inspirert av tegneseriebladet Hitmen bestemmer Hedvig og Henrik seg for å finne en leiemorder og valget faller på Carl (egentlig mest fordi de synes han ser ser ut som en leiemorder). Og siden Carl er i en litt vanskelig økonomisk situasjon virker det som om de får ham på gli. Vil planen lykkes? Og er Carl egentlig skikket til jobben?

 

1. mars: Sex

Regi: Dag Johan Haugerud

Med: Thorbjørn Harr, Jan Gunnar Røise, Birgitte Larsen, Siri Forberg, Theo Dahl

Drama: To feiere, Thorbjørn Harr og Jan Gunnar Røise, overrasker hverandre under lunsjen en dag. Den ene forteller at han takket ja til å ha sex med en annen mann, men stiller seg etterpå uforstående til at kona mener han har vært utro. Den andre bekymrer seg over en livaktig drøm der David Bowie ser på ham som en kvinne. Kan livene deres fortsette som før?

 

8. mars: Ibelin

Regi: Benjamin Ree

Med: Robert Steen, Trude Steen, Mia Steen, Kai Simon Fredriksen, Lisette Roovers

Dokumentar: Gameren Mats Steen døde av en muskelsykdom bare 25 år gammel. Foreldrene hans sørget over det de trodde hadde vært et ensomt og isolert liv, da de plutselig begynte å få meldinger fra online-venner av Mats fra hele verden. Filmen gjenskaper det rike livet til Mats ́ avatar «Ibelin» i spillverdenen. Alt er basert på virkelige hendelser og dialoger, hentet fra rollespill i World of Warcraft.

 

8. mars: Søstre elsker evig

Regi: Sigve Endresen

Med: Wilde Siem

Dokumentar: Wilde (31) og Marin (28) er søstre og bestevenner. Marin har en bipolar lidelse og har prøvd å ta sitt eget liv flere ganger. Wilde har prøvd å redde Marin og hjelpe henne med å leve. Etter mange måneder med tvangs- innlegging forstår Wilde at Marin har bestemt seg for å avslutte livet på fødselsdagen sin. Dette stiller Wilde overfor et stort dilemma. Klarer hun å akseptere avgjørelsen til søsteren, eller er det noe mer hun kan gjøre for å få Marin til å leve? I Søstre elsker evig følger vi Wildes prosess i tiden etter søsterens død. Hvordan bearbeider hun sorgen, og greier hun å ta tilbake livet?

 

15. mars: Min fantastiske fremmede

Regi: Johanna Pyykkö

Med: Camilla Krohn, Radoslav Vladimirov

Den ensomme 18-åringen Ebba finner en vakker, bevisstløs mann ved Oslo Havnelager. Når Ebba finner ut at han lider av hukommelsestap, lyver hun og forteller han at de er kjærester. Etterhvert som han blir bedre, finner Ebba ut mer om bakgrunnen hans, og at han kanskje ikke er så uskyldig som hun først trodde.

 

15. mars: Døde menn går på ski

Regi: Daniel Anda & Ruben Anda

Med: Trim Balaj, Per Christian Ellefsen, Eivind Sander, Nikis Theophilakis, Helene Eidsvåg, Ingar Helge Gimle, Stig Henrik Hoff, Mads Sjøgaard Pettersen, Anne Krigsvoll, Knut Nærum

Påskekrim/komedie: En narsissistisk milliardær samler en løgnaktig gjeng bestående av en mis- lykket forfatter, en mannssjåvinistisk psykiater, en psykotisk sladderjournalist og en kokain-sniffende Barne-TV profil til en hjemsøkt hytte i påska. Men det som begynner som en spennende detektivlek blir brått en farlig realitet når en av dem blir funnet halshugget på umulig vis. Fanget av en snøstorm blir de tvunget til å konfrontere hverandres mørke hemmeligheter og forsøke å avsløre morderen blant dem. Basert på Knut Nærums bestselger.

22. mars: Oculi – Det eneste vitne

Regi: Joachim Askjer

Med: Aleksander Sylvan, Julian Karenga, Tonje Brattås, Tobias Vik

Drama/krim: Martin, en blind mann i tredveårene, ser ut til endelig å ha funnet kjærlig- heten. Men så blir daten hans plutselig kidnappet på høylys dag! Martin er det eneste vitnet til ugjerningen, og politiet har lite å gå på. Hvem er egentlig Cecilie, og hvorfor ble hun bortført? Sammen med sin pessimistiske kamerat Terje, bestemmer Martin seg for å ta saken i egne hender. Utstyrt med kun pågangsmot og oppfinnsomhet, vikler Martin seg lengre og lengre inn i et nett av farer, større enn han kunne forestilt seg.

 

5. april: The Recovery Channel

Regi: Ellen Ugelstad

Med: Turid Synnøve Rivertz Vatne, Ravdeep Singh Bajwa, Valentina Alexeeva

Drama/dokumentar: Randi er nyhetsanker i The Recovery Channel – en annerledes tv-kanal dedikert til nyheter og reportasjer om psykisk helse. Vi følger redaksjonens arbeid foran og bak kamera, men også Randis personlige kamp. Hun er i ferd med å miste kontakten med søsteren Ylva, som ikke vil ta i mot hjelp fra helsevesenet. The Recovery Channel blander dokumentar og fiksjon for å inspirere til en mer human psykiatri. Filmskaper Ellen Ugelstad har selv 25 års erfaring som pårørende.

 

April: Livet er vakkert

Regi: Mohamed Jabaly

Med: Mohamed Jabaly

Dokumentar: Den unge palestinske filmskaperen Mohamed Jabaly er på filmfestival-besøk i Tromsø i 2014 da grensa til hjembyen Gaza stenges på ubestemt tid. Det skal ta sju år før han får se familien sin igjen. Mohamed trosser kulda og mørket, får internasjonal suksess med filmen Ambulance, og tar opp kampen for arbeids- og oppholdstillatelse i Norge. Men da krigen igjen rammer Gaza, opplever Mohamed smerten ved å være skilt fra sine kjære i mens livene dere er i fare. Han blir stilt overfor et umulig valg: Skal han reise hjem, og risikere å aldri mer slippe ut fra Gaza?

TBA: Fuckings bygda

Regi: Frøydis Fossli Moe

Med: Mina Dahle, Maria Wiik, Gard Løkka og Vilde Moberg

Mørk komedie/drama: Mariam har for lengst lagt bygda bak seg og lever et festglad liv i Oslo. En dag ringer storesøsteren med en sjokkerende beskjed: De må begrave faren for andre gang. Mariam konfronteres med pinlige minner fra farens første begravelse, som gjorde at hun flyttet fra bygda i skam. Mariams søster, Katrine, har bodd alene med farens gullfisk i barndoms- hjemmet og kjenner nå på et presserende behov for å skape en verdig avskjed nummer to. Søstrene, etter flere års avstand, står nå overfor ut- fordringen med å finne tilbake til hverandre. Men er det for sent?