Cosplay fra kjente filmer. Foto: Arvid Storli

Ramaskrik Filmfestival går internasjonalt


Ramaskrik er tatt opp som medlem av Méliès International Festivals Federation (MIFF), den europeiske organisasjonen for sjangerfilmfestivaler innen horror, fantasy og science fiction. Skrekkfilmfestivalen i Oppdal skal bl.a. holde kortfilmkonkurransen Méliès dargent for beste europeiske kortfilm høsten 2024.

– @dette er en annerkjennelse og et tydelig steg mot en enda større internasjonal synlighet og tilstedeværelse for Ramaskrik filmfestival, sier festivalsjef Morten Haagensen. Alt vi driver med handler om samarbeid og nettverk, og nå er vi på lag med de aller største og viktigste festivalene i verden innen vår sjanger.
Ramaskrik blir nå en av 29 festivaler, fra 20 land og fire kontinent som har som mål å promotere europeisk sjangerfilm. Ledende europeiske festivaler som Sitges (Spania), Imagine (Nederland) og Motel X (Portugal) samt Fantastic Fest (USA), Screamfest (USA), Bifan (Sør-Korea) og Fantasia (Canada) er våre festivalkolleger i Méliès. Ramaskrik blir nå den andre Nordiske festivalen i MIFF, fra før er Lund Fantastic Filmfestival i Sverige medlem.

Kortfilmkonkurranse på Ramskrik

Helt konkret vil dette først og fremst synes for publikum og filmskapere i form av kortfilmkonkurransen Méliès dargent – beste europeiske kortfilm innen fantastic-sjangeren.
– Vi er en såkalt «competetive member». Vår konkurranse kårer en vinner som er med å kjempe om Méliès d’Or. Det vil bli svært attraktivt å sende inn filmen sin til oss, og vi kan ha inntil 40 prosent lokale titler. Her må norske filmskapere hive seg rundt, lage gode skrekkelige kortfilmer og sende inn. Det blir knallhard konkurranse, men senest i 2022 vant nordmannen Fredrik S. Hana gull for kortfilmen From.Beyond.
– I 2023 kunne festivalsjef Morten Haagensen by på 200 filmer i et sterkt og variert program. Nå styrkes festivalens posisjon: – Vi er en såkalt «competetive member». Vår konkurranse kårer en vinner som er med å kjempe om Méliès d’Or.(Foto: Arvid Storli)

Eksotisk festival

I tillegg er god internasjonal synlighet viktig for generell tilgang på film, og ikke minst filmskapere. Ramaskrik er en eksotisk festival med vår unike lokasjon som nå blir synliggjort internasjonalt i bransjen, blant filmskapere og distributører.
– Ramaskrik inkluderes nå som medlem på bakgrunn av en rekke kriterier – hvordan vi når ut til publikum og bransje, både i Norge og internasjonalt, kvaliteten på programmet, andel internasjonale gjester og ikke minst en helhetsvurdering av festivalen etter å ha hatt besøk av representanter fra Méliès. Dette har vært et mål for oss i mange år, sier Haagensen.
Ramaskriks første Méliès dargent vil bli holdt i Oppdal 17. – 20. oktober 2024.