Oscar-favoritten «Poor Things» – vi har møtt skuespillerne

«Poor Things» er årets store kritikerfavoritt på kino og en sterk Oscar-kandidat.  Cinema har snakket Emma Stone, Ramy Youssef, Mark Ruffalo og Willem Dafoe.

Fra det øyeblikket den hadde premiere på filmfestivalen i Venezia, har «Poor Things» vært filmen alle ønsker å se. Stone som vant prisen for beste kvinnelige skuespiller på Golden Globes nylig, og filmen stakk også av med prisen for beste musikal eller komedie. Mer peishyllepynt kan følge for Emma Stone når Oscar skal deles ut.

Fra topp til bunn er «Poor Things» et utstillingsvindu for Emma Stones talenter.  Selv sier hun at rollen som Bella er det er den vanskeligste rollen hun har hatt.

Emma Stone spiller Bella Baxter, en spesiell kvinne som utfordrer samfunnets normer og nekter å la seg kontrollere. Stones tolkning har gjort henne til Oscar-favoritt. Stone sier at selv om det var en utfordrende rolle, er hun i ettertid svært glad for å ha takket ja til den:

– Dette er min vanskeligste rolle til nå, sier skuespillerinnen. Jeg angret litt for to år da jeg tok på meg rollen: – Men når jeg ser tilbake på den, var det den beste rollen jeg noen gang har hatt.

 

En gotisk reise gjennom 1800-tallets Europa

Yorgos Lanthimos’ merkelige og overdådige historie om Bella Baxter, en gjenopplivet kvinne med hjernen til et barn som oppdager verden, i all dens undring og gru, foregår i et gotisk Europa fra 1800-tallet.

Bella, spilt av en aldri bedre Emma Stone, er resultatet av et eksperiment utført av Willem Dafoes Dr. Godwin Baxter, en vitenskapsmann som bor i viktoriansk hus i London.

Bellas livløse kropp ble funnet i Themsen og får transplantert inn hjernen til en baby. Et støt av elektrisitet senere og et nytt liv er født, men hjernen og kroppen ikke er synkronisert.

Nesten umiddelbart lengter hun etter frihet, og når den advokaten Duncan Wedderburn (Mark Ruffalo) kommer på døren, fortryllet av hennes skjønnhet, ser han en mulighet for eventyr.

Emma Stone: En unik utforskning

–Jeg elsker alle aspekter ved henne, sier Stone om Bella: – Ideen om en kvinne som starter fra bunnen av og er forelsket i alt som skjer i livet – det gode og det dårlige. At hun er så fascinert av alt og sulten på erfaring, synes jeg var veldig inspirerende.

Å få Bella på beina med babyhjernen var utfordrende, men Stone sier at hun ikke kunne se til sin egen pjokk for inspirasjon:

– Jeg skjønte tidlig – at det egentlig ikke var sammenlignbart med et normalt barns utvikling, forklarer hun. «Hun er allerede i en fullvoksen kropp, så det er ikke slik at beinene hennes vokser mens hun lærer å gå … Det var nesten mer som en oppfinnelse, mer robotisk.

Ramy Youssef spiller McCandles, Godwins assistent og Bellas kjæreste, som har i oppgave å overvåke fremgangen hennes sier  dette om Emma Stone:

– Hun er bare på et annet nivå, sier Youssef: –Hun var i stand til å gå inn i alle forskjellige punkter i karakterens utvikling, uavhengig av rekkefølgen på skytingen.

Willem Dafoes Dr. Godwin Baxter oppnår det utenkelige når han vekker en død kvinne til live ved hjelp av hjernen til hennes ufødte baby. Han kaller henne Bella Baxter; hun kaller ham «Gud.

Bellas Reise: Fra naivitet til selvsikkerhet

Bellas eventyr tar sitt første stopp i Portugal, før de seiler over Middelhavet til Alexandria, Egypt, og Paris. Parallelt går hennes egen psykoseksuelle odyssé.

Sex spiller en stor rolle i «Poor Things»:

– Det er slik Bella lærer å forstå kroppen sin – og hvordan andre begjærer den, sier Stone: – Det som starter som en entusiastisk, men litt fornærmende første eksponering, blir tatt til ytterligheter når Bella finner ut at hun kan tjene på aktiviteten hun elsker, og går over til prostitusjon for å finansiere studiene. «Vi er våre egne produksjonsmidler,» spøker hun.

På en måte er Bella den kåte kusinen til Greta Gerwigs Barbie. Bella har ingen skam over sin seksuelle appetitt og opptrer med en åpenhet på bekostning av hennes friere som nesten alle prøver å kontrollere henne.

Karakterdynamikk og skyggesider

Mark Ruffalo beskriver sin karakter Duncan Weddeburn som totalt narsissistisk.:

– Når Bellas libido og intellektuelle nysgjerrighet overgår Duncans, mister han raskt grepet om henne, sier han.

Ramy Youssef og Willem Dafoe som Max McCandles og Godwin Baxter i «Poor Things». Godwin brakte henne til live, mens Max ble hentet inn for å studere henne.

Bella omtaler Dr William Baxter, i Willem Dafoes skikkelse, som «Gud». Han er kompleks og kontrollerende skikkelse.

–Hvordan han posisjonerer seg i forhold til Bellas reise var interessant for meg, sier Willem Dafoe: – Han dveler ikke ved offeret, tragedien sin. Han prøver å gjøre det om til noe vakkert. Han er på en måte skyggesiden av det som skjer med Bella – de er begge mennesker som har blitt gjort urett. Han er en vitenskapsmann og han føler seg ydmyket over at han lar følelser bli involvert, legger Dafoe til.

Det er vanskelig å ikke falle for Bella. Filmen gjør en dyd av Bellas naivitet. Hun vokser til og deretter avviser superegoet som er pålagt henne av samfunnet. I stedet er hun fornøyd med å jobbe med egoet sitt. «Hvis jeg kjenner verden, kan jeg forbedre den,» erklærer Bella selvsikkert.

Nokså sikkert er det at Bella, i Emma Stones skikkelse, er en av årets store Oscar-favoritter.