«I’m too old for this shit!» – men actionstjerner pensjonerer seg aldri!

Da jeg fylte 41 år kunne jeg endelig sammenligne meg med skuespiller Danny Glover. Han var kun 41 år da han i rollen som Roger Murtaugh i Lethal Weapon (Dødelig våpen, 1987) proklamerte «I’m too old for this shit!».

Selv om hans karakter riktignok var 50 og han skulle pensjonere seg, kom det ytterligere tre filmer. Sammenlignet med dagens actionfilmstjerner var han derimot langt fra gammel.

Ser man på et knippe av de nyeste og største actionfilmene fra Hollywood så er den røde tråden at stjernene blir stadig eldre. Ikke ulikt Roger Murtaugh ser det ut til at actionstjerner aldri pensjonerer seg. Men hvorfor er det slik? En tilnærming å lage film på er å ta utgangspunkt i velkjente merkevarer. Mange av fjorårets største spillefilmer var bygget rundt dette som Barbie, The Super Mario Bros. Movie, Spider-Man: Across the Spider-Verse og Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves. Gjenbruk av velkjente konsepter er utgangspunkt for filmer som Creed III, Haunted Mansion og The Exorcist: Believer.

Men modellen som har fungert siden starten av 1980-tallet er koblingen blocbuster og actionstjernen. Og mange av skuespillerne fra denne perioden preger fortsatt filmrepertoaret i dag. Skuespilleren er merkevaren og actionstjernen er det som selger. Det handler om nostalgi, gjenkjennelse og å satse på det trygge.

Yngre skuespillere har ikke nødvendigvis samme karisma og pondus som skal til for å løfte en film og dermed er det tryggere å satse på velkjente navn som allerede har bevist at de kan levere. Publikum har vedtatt hvem som er store stjerner og hvem filmstudioene bør være villig til å finansielt satse på. Hollywood satser sine penger på trygge kort fremfor risiko og derfor ser vi de samme stjernene om og om igjen i de samme typen filmene.

Mission: Impossible – Dead Reckoning Part One

Den yngste og også den mest vågale. Tom Cruise er født i juli 1962 og i en alder av 61 år er han fortsatt villig til å risikere liv og lemmer for filmkunsten.

I 2022 var han på kinopallen med Top Gun: Maverick, og med den syvende Mission: Impossible-filmen beviser han nok en gang at han er skuespilleren i Hollywood som strekker seg lengst. På film kjemper hans karakter for et større gode, bak kamera kjemper han for publikums gunst.

En kunstig intelligens-enhet truer verden og Ethan Hunt og hans teammedlemmer må få tak i en todelt fysisk nøkkel. Men de er ikke alene, også mestertyven Grace og den mystiske Gabriel er ute etter nøkkelen. Alt er tilrettelagt for popkornunderholdning i forrykkende tempo!

«Mission: Impossible – Dead Reckoning Part One» – Årets beste film! – CINEMA

Med åpningsscenen i ørkenen benyttes first-person shooter-vinklingen for mest ungdommelig appell. Han kjører motorsykkel i høy fart og hopper fra stor høyde med fallskjerm i Hellesylt. Han har på seg gjennomsiktige briller slik at vi alle skal se at det er han som gjør stuntet. Han er sin egen stuntmann som skaper en mytisk figur. Han gjør ikke stuntet bare en gang, men hele seks ganger for at det hele skal være helstøpt. Deretter en kampscene på et rullende tog i fart, laget på godt gammeldags vis med minimalt digitale effekter for mest mulig autensitet.

61-åringen må også gjennom en lengre nærkamp i trangt smug for å forsterke inntrykket av at Cruise fortsatt er høyst atletisk og fysisk veltrent. Han kan vise en melankolsk side, men han er først og fremst en sjarmør. Til tross for at Cruise blir eldre forblir kvinnene ung. Kvinnebedåreren er kun 1,70 meter høy og kameravinklene fra kvinner filmes alltid opp mot en evigung Cruise.

Mission: Impossible – Dead Reckoning Part One er ute på 4K og Blu-ray.

The Equalizer 3

Publikums første møte med en hardtslående og treffsikker Denzel Washington var som nyutdannet politibetjent i Russel Mulcahys Ricochet (1991).

Siden har han spilt lignende roller i actionfylte filmer parallelt med langt mer kritikerroste dramaroller. Washington er født i desember 1954 og er altså 69 år. Hans store franchise kom først med The Equalizer (2014) regissert av Antoine Fuqua, Her bekjempet karakteren Robert McCall kriminelle som en lynrask ninja og snart vokste filmene i budsjett og den ene etter den andre ble suksesser.

McCall hadde pensjonert seg fra livet som leiemorder for CIA, men hans rettferdige sans krevde en tilbakekomst. Han er en slags spøkelse, en samaritan, og ikke minst en lynrask drapsmann som eliminerer skurker uten at de aner at han kommer. Han har intet annet motiv enn å hjelpe. Washington var allerede 58 år under innspilling av førstefilmen og tredjefilmen i franchisen kom nesten 10 år senere. Nå er han for alvor aldrende og sliten. Og muligens for at skuespilleren skal få anledning til å hvile litt under innspillingen så kom en dramaturgisk løsning med å få ham såret og sendt på rekonvalesens.

«The Equalizer 3» – ondt blod i Italia – CINEMA

McCall blir etter hvert glad i befolkningen i den søvnige og pittoreske småbyen Altamonte ved Napoli. Men mafiaen er ute etter å overta kontrollen over kystområdet og deres metode er å terrorisere stedets innbyggere. McCall har ligget lavt, unngått overvåkningskamera og oppmerksomhet. Men nå har han fått nok og kjemper for rettferdighet for de undertrykte.

Med rask og elegant klipping fremstår den nær 70 år gamle Washington som en ungdommelig Steven Seagal der han slår ned den ene etter den andre bøllen. Uoppdaget sniker han seg rundt og nøytraliserer fienden. Washington klarer i aller høyeste grad å fremstå som en actionhelt. Tredjefilm i franchisen var før lansering ansett som seriens avsluttende film, men regissør Fuqua har senere vært åpen for å lage en forhistorie ved hjelp av digital aldersforyngelse. Han har også sagt seg villig til å lage ytterligere en oppfølger hvis Washington er interessert.

The Equalizer 3 er ute på 4K og Blu-ray.

Retribution

Liam Neeson er født i juni 1952 og er 71 år. Karrieren til Neeson tok en uventet vending fra mer seriøse drama til actionfilm da han fikk uventet stor suksess med Taken (2008).

Med to påfølgende oppfølgere dannet han både en mal og banet vei for andre aldrende skuespillere som ønsket å kopiere det han gjorde. Det siste tiåret har han laget en eller to slike filmer årlig, senest med Honest Thief (2020), The Marksman (2021), The Ice Road (2021) og Memory (2022).

På et tidspunkt sa han at han kun hadde noen få actionfilmer igjen. Så endret han raskt mening; «Det er ikke sant, se på meg! Du snakker i preteritum. Jeg kommer til å lage actionfilmer til de begraver meg i bakken. Jeg er upensjonert», uttalte han nylig til Variety. Hans siste film Retribution (2023) kan sees på som et lignende konseptet og som en slags lillebror til Speed (1994), men hvor en buss er erstattet med en SUV. Produsent Jaume Collet-Serra har allerede reigssert fire filmer med Neeson og overlot regien til Predators-regissør Nimród Antal.

«Retribution» – Liam Neeson er nok en gang hardtslående familiefar – CINEMA

Berlin, Tyskland. Den egosentriske hedgefondforvalter Matt (Liam Neeson) har ny kone og bonusbarna Zach og Emily. Dessverre har han fokus på jobb og ikke rollen som ektemann. Da han setter seg i sin Mercedes SUV for å for en gangs skyld kjøre barna til skolen, får han et ukjent anrop. En fremmed stemme sier det er en bombe under setet hans og at en trykkutløser vil gå av om han forlater setet. Før Matt forstår hva som har skjedd har en annen i firmaet hans blitt drept i en bilbombe.

Når store deler av handlingen foregår i en bil er det vanskelig å holde på intensiteten og kreativ variasjon i bildeutvalg. Slik blir det hovedsakelig en dialogdrevet thriller og hvor premissene plasserer Neesons karakter i bilsetet. V er vant til å se den aldrende actionstjernen i hardtslående scener og her får han vist frem både sin fysikk og slagferdigheter. Kanskje er filmen en indikasjon på hans alder da dette en film hvor han i større grad presses til det ytterste psykisk.

Retribution er tilgjengelig på Blu-ray.

Indiana Jones and the Dial of Destiny

Harrison Ford er utvilsomt den eldste blant dagens actionhelter. Han er født i juli 1942 og fylte 81 år like etter at  femtefilmen Indiana Jones and the Dial of Destiny hadde premiere i 2023.

Til sammenligning lå han allerede på grensen til alderspensjon som 66 åring da Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull fikk premiere i 2008.

Digital foryngelse muliggjør å tviholde på gamle ringrever i nye filmer. I filmens lange og actionfylte åpningssekvens har man gått for digital aldersmanipulasjon for å gjøre Indiana Jones flere tiår yngre. Den ene årsaken er for å slik kunne lage noe actionfylt tilnærmet det vi har sett i tidligere filmer i serien. Den andre er å gi publikum den nostalgiske følelsen de ønsker.

«Indiana Jones and the Dial of Destiny» – helten forsvinner inn CGI-tåka – CINEMA

Ulempen med overbruk av digitale visuelle effekter fører til at eksteriørscenene til kampsekvensen på toget over de østerrikske alper oppleves som mindre troverdig. Og når man sammenligner den med den nesten identiske sekvensen i Mission: Impossible – Dead Reckoning Part One så mister filmen noe av sin troverdighet. Her kan man ikke anklage den aldrende skuespilleren, men regissør James Mangolds kreative valg.

Plottet er velkjent jakt på en svunnen skatt, en relikvie som nazistene også er på jakt etter. Deretter gjøres det et aldersmessig hopp for karakteren til hans nåtid på 1960-tallet. Dette fører til at akrobatikk dempes, men dette til tross klarer han som vanlig å komme seg ut av enhver knippe med et hårsbredds margin. Filmens to påfølgende forfølgelsesscener er begge i kjøretøy. Den første i Tuk-Tuk den andre i et fly. Slik slipper den aldrende Jones å stadig være i bevegelse. Jones slår fortsatt hardt for seg, men bare litt tregere. I filmen forklares det med at han har plate og skruer i beina samt dårlig rygg. Slik har femtefilmen blitt en oppskriftsmessig Indiana Jones-film som kanskje i større grad oppleves som en hommage til forgjengerne.

Indiana Jones and the Dial of Destiny er tilgjengelig på 4K og Blu-ray.

Og som et apropos

Keanu Reeves fra John Wick-serien er kun 59 år og anses som en ungdom i denne sammenhengen. Bruce Willis´ familie annonsert at skuespilleren hadde demens i 2022, og man forsto hvorfor 67-åringen på uinspirert vis hadde laget et trettitalls filmer på samlebånd på kort tid. Arnold Schwarzenegger var 72 år da hans siste store film Terminator: Dark Fate ble sluppet i 2019. Sylvester Stallone holder til en viss grad koken med Expendables 4 (2023) og mindre rolle i Guardians of the Galaxy i en alder av 77 år.