«Tiger Stripes» – rå og forfriskende sjangerfilm om pubertet

5
Total vurdering

«Tiger Stripes» blander folklore, det uhyggelige og det urene i et kraftig heksebrygg smaksatt med en særegen sørøstasiatisk krydderblanding.

PÅ KINO 19. JANUAR: Filmer fra Malaysia er ikke hverdagskost på norske kinoer og  «Tiger Stripes» er et filmatisk flott og hyggelig møte med en annerledes filmkultur. Filmen stakk av med Kritikerprisen i Cannes og det i seg selv bør være en garanti for kvaliteten.

Tolv år gamle Zaffan (Zafreen Zairizal) er en vanlig jente som bor på landsbygda i Malaysia. På skolen har hun en vennegjeng som hun deler lykkelige øyeblikk med å chatte og drømme. Imidlertid blir hennes rolle raskt snudd fra midtpunkt til utskudd når merkelige hendelser begynner å skje med kroppen hennes i forbindelse med hennes første menstruasjon. Dette markerer begynnelsen på en unik fortelling om pubertet og horror.

Tiger Stripes | October 27, 2023 (Taiwan) Summary: An 11-year-old girl who is carefree until she starts to experience horrifying physical changes to her body.
Countries: Malaysia, Taiwan, France, Germany, Netherlands, Singapore, Qatar, IndonesiaLanguages: Malay

Pubertet og horror har en lang historie sammen, og «Tiger Stripes» gir en ny dimensjon til dette tidløse temaet. Zaffan gjennomgår ikke bare fysiske forandringer, men også sosial utstøting som følge av kroppslige endringer.

Ideen om å bruke en monstrøs transformasjon som en metafor for en ung persons fysiske endringer er et kjent grep. De fleste publikummere er kjent med tenåringsvarulver, ungdomsvampyrer og forelskede zombier. Denne utforskningen av pubertetens mystikk, sammen med en imponerende hovedrolle fra Zafreen Zairizal, løfter filmen langt over en vanlig sjangerfilm.

Inspirert av folkeeventyr

Historien trekker inspirasjon fra et folkeeventyr om en ung kvinne som forvandles til en tiger i forbindelse med sin første menstruasjon. Holdningene og troene til bygdesamfunnet spiller inn når Zaffan, redd og alene, lider seg gjennom de verste øyeblikkene i livet hennes.

Zaffans kamp mot sosial utstøting fremhever tydelig grensene mellom tidlig ungdomstid og voksen alder, og filmen utforsker også temaet kvinneundertrykkelse i samfunnet.

Debutanten Eu bryter tabuer ved å behandle jenters menstruasjon som en blodig sjangerfarse, samtidig som hun skildrer de voksende smertene ved kvinneundertrykkelse. «Tiger Stripes» presenterer puberteten og det malaysiske samfunnets tilnærming til den på en rå og forfriskende måte. Filmens suksess ligger i dens evne til å balansere mystikk, dramatikk og samfunnskritikk, og den gir seerne en gripende filmopplevelse.

Frykt og forvirring

Debutanten Zafreen skildrer karakterens frykt og forvirring med stor overbevisning. Det ville vært dårlig historiefortelling fra Eus side hvis alt hun gjorde var å vifte med en feministisk finger mot de patriarkalske systemene til uopplyste på landsbygda. Å gjøre samfunnet til skurk er ikke på agendaen. I stedet rammer hun universet deres som et rikt på åndelige muligheter, med tilhørende psykosomatiske anfall.

Dr Rahim (Shaheizy Sam), en skamløst selvpromoterende ekspert på demoniske hendelser, tilfører det nødvendige komiske elementet.

Zaffans uskyldige nysgjerrighet på sex gjengis enkelt og ærlig, med et snev av humor. Som forventet blir nysgjerrigheten hennes møtt med enda mer skam. Mye av det kommer fra jevnaldrende på skolen.

Ekte og brutalt

Eu har snakket om hennes kjærlighet til Mean Girls (2004). Innflytelsen fra den amerikanske komedien vises på måten Zaffans jevnaldrende konkurrerer med hverandre. Jentehierarkiet er ekte, og det er brutalt.

Ved filmens klimaks, akkurat som publikum forventer at Zaffans vulkanske raseri skal finne et mål, kanskje i et støyende utbrudd av vold, har Eu flere overraskelser i ermet. Den semi-realistiske studien av en jentes metamorfose får en surrealistisk vinkel når den trekker linjer til 1950- og 1960-tallets storhetstid med malaysisk skrekkfilm. En merkelig måte å avslutte en film på, men i denne historien fungerer det.

5
Total vurdering