Odeon-kjeden ligger fortsatt nede – russiske hackere står bak nettangrepet

Hackergruppen Akira står bak helgens nettangrep som rammet blant annet Odeon-kjeden i Norge og svenske Filmstaden. Det bekrefter IT-leverandøren Tietoevry.

Det var Svenska Dagbladet som først kunne fortelle hvem som sto bak angrepet. Ifølge IT-sikkerhetsekspert Mattias Wåhlen, som avisen har snakket med, består Akira av en gruppe kriminelle som utviklet og  administrerer et utpressingsvirus:

– Så er det frilansere som setter seg inn i ulike IT-systemer og kjører viruset. Akira tar deretter en del av løsepengene, normalt rundt 15-20 prosent, og frilanserne beholder resten. Ifølge Wåhlen er det ingen tvil om at gruppen har tilknytning til Russland.

– Nesten alle grupper som utfører denne typen angrep er fra Russland.

Ifølge Aftonbladet har angrepet i Sverige også rammet Statens servicesenters system for lønnsutbetalinger. Det påvirker lønnsbehandlingen for 120 myndigheter.