Erik Hivju under innspilling av Nr. 24på Vemork. Foto: Glenn Røkeberg SF Studios

Erik Hivju er den eldre utgaven av Gunnar «Kjakan» Sønsteby i storfilmen «Nr. 24»

I oktober ble det kjent at stjerneskuddet Sjur Vatne Brean hadde fått hovedrollen som Gunnar «Kjakan» Sønsteby i «Nr. 24». Nå er det klart for Erik Hivju som den eldre utgaven av krigshelten.

Den 76 år gamle skuespiller-bautaen Erik Hivju, for tiden aktuell som Einar Gerhardsen i Makta, skal portrettere en eldre utgave av Norges høyest dekorerte borger.

– Sønsteby er mest kjent for de spektakulære sabotasjeaksjonene, men også innsatsen hans etter krigen var uvurderlig. Han snakket med ungdom over hele landet om viktigheten av å kjempe for fred, frihet og demokratiske verdier. I filmen vår blir også valgene han tok under krigen utfordret av dagens unge. Denne Gunnar, en åpen og ettertenksom formidler preget av levd liv, fant vi hos Erik Hivju, sier regissør Andersen.

– Vi går tett på det ekstreme livet den unge Gunnar levde under krigen, og reisen fra revisorassistent til Gestapos mest ettersøkte mann. Han hadde en lang rekke aliaser og sov i forskjellige leiligheter hver natt, med håndgranaten under puta. Det er denne unge Gunnar som spilles av Sjur. Han gjør en rolleprestasjon vi har fått helt gåsehud av under innspillingen, sier regissør John Andreas Andersen, kjent for filmer som Nordsjøen og Skjelvet.

Sjur Vatne Brean spiller den unge Gunnar Sønstebye. (Foto Glenn Røkeberg, SF Studios)

– En stor ære

Hivju har vært tilsatt ved Nationaltheatret siden 1968. Han har hatt fremtredende roller i filmer som Kongens nei og Max Manus. Han tok på seg Sønsteby-rollen med stor interesse:

 – Jeg har alltid vært historieinteressert, og kjenner bedriftene til vår «Nr. 24» godt. Det er en stor ære å få portrettere Gunnar Sønsteby i et kapittel av livet hans som fortjener mer oppmerksomhet – og særlig nå i våre dager. Mer enn noen gang er det viktig at vi blir minnet på de verdiene som Sønsteby sto for, sier Erik Hivju.

Innspillingen av Nr. 24 er nå i sluttfasen. De siste ukene har produksjonen vært i sving på Rjukan, hvor de har spilt inn en rekke scener i Sønstebys fødeby. Den ikoniske statuen av motstandsmannen står på torget i Rjukan den dag i dag (en tilsvarende finnes også på Karl Johan i Oslo).

– Det har vært sterkt for oss å avslutte innspillingen her, tett på Gunnars røtter, forteller produsent Terje Strømstad, og fortsetter:

–  Etter hardtarbeidende uker med temperaturer ned mot 30 minus, opplever vi at vi har lyktes med å gi liv til det enestående manuset Erlend Loe har skrevet, basert på originalmanuset til Espen von Ibenfeldt. Nå går vi i klipperommet med stor tro på vi er i ferd med å skape noe helt spesielt for det norske kinopublikum.

«Nr. 24» får norsk kinopremiere 30. oktober 2024.