«The Holdovers» – Oscar-nominerte Paul Giamatti briljerer som forhatt lærer

5
Total vurdering

Paul Giamatti ble Oscar-nominert i dag for hovedrollen i «The Holdovers». Det er en fantastisk mulighet for Akademiet til å gjøre opp for gjelden til Paul Giamatti, som har blitt forbigått ved mer enn én anledning.

PÅ KINO FRA 26. JANUAR: Dette er den niende spillefilmen til Alexander Payne. Nesten 20 år etter suksessen med «Sideways» (2004) gjenforenes Payne med Giamatti.

Det er juledagene 1970. Paul Hunham (Paul Giamatti) har fått jobben alle lærere gruer seg til ved den prestisjefylte internatskolen Barton Academy i New England  – å overvåke de som av ulike grunner ikke kan reise hjem til jul.

The Holdovers | November 10, 2023 (United States) Summary: A cranky history teacher at a remote prep school is forced to remain on campus over the holidays with a troubled student who has no place to go and a grieving cook.
Countries: United StatesLanguages: English

Paynes film er ikke bare satt til 1970, det ser ut som om den ble laget på 70-tallet. Det er 35 mm med grove korn, celluloidriper og en kronologisk, karakterbasert tilnærming til historiefortelling som i dag nesten føles radikal.

Mislikt

Paul Hunham er en veteran blant lærerne. Selv ikke hans egne kolleger tåler denne pompøse, skjeløyde mannen, som lukter vondt og aldri går glipp av en mulighet til å slenge ut fraser på latin. Derfor får Hunham drittoppgavene – som å bli tildelt den ubehagelige oppgaven å ta seg av en håndfull elever som av ulike årsaker ikke får reise hjem til jul.

Giamatti leverer varene. Ger som den arrogante læreren som er hatet av både elver og kollegaer.

Elevene er rike og frekke barn. De kommer fra familier som kan kjøpe sine sønner fri fra å bli utskrevet i Vietnam-krigen. De er vant til å få det som de vil – deres fremtid er kjøpt og betalt.

Han er selv uteksaminert fra samme skole og er arrogant fra ende til annen. Hunham nøler ikke med å bruke sin makt for å hindre de rike barna han prøver å utdanne, fra å få sin vilje ved hjelp av innflytelse eller penger. Hans idiotsikre rettferdighet er hans største stolthet.

Emosjonell

Etter hvert forsvinner de fleste på juleferie. Til slutt sitter han igjen med kun en elev, den syttenårige Angus Tully (Dominic Sessa). Angus er uregjerlig og sint over noe, men skolens no-nonsense kokk Mary Lamb (Da’Vine Joy Randolph) danner en buffer mellom dem. De tre må tåle hverandre i juledagene, og selvfølgelig vil denne sameksistensen forandre dem, både på godt og vondt.

Trekløveret Dominic Sessa, Da’Vine Joy Randolph og Paul Giamatti briljerer iThe Holdovers til en stor filmopplevelse.

«The Holdovers» er en blanding av drama og komedie med mange emosjonelle scener. Skuespillerprestasjonene er en fornøyelse, særlig Dominic Sessa, som til tross for sin første hovedrolle, evner å matche den erfarne Giamatti.

Bortsett fra det åpenbare vennskapet som vil oppstå mellom lærer og elev, er filmen en dekonstruksjon av to tapere som ikke er klar over sin egen status; Hunham, som tror på sin egen løgn om å være en klok og flink lærer, hvis sanne virkelighet avsløres etter hvert som filmen skrider frem. Angus, som til tross for å være født med en sølvskje i munnen, opplever at foreldrene ignorerer ham i julen mens ordet «Vietnam» klinger som et farlig tegn for fremtiden.

«The Holdovers» er en god gammeldags film. Payne elsker karakterene sine. Til tross for at de er et par tapere, mangler de ikke verdighet nok til å gjøre det rette, selv om det er smertefullt.

5
Total vurdering