«Expats» – fascinerende og brutalt om savn og de priviligertes liv

5
Total vurdering

«Expats» er en tankevekkende miniserie om privilegier, klasse og samfunnsstrukturer med det pulserende studentopprøret i Hong Kong i 2014 som bakteppe.

PÅ PRIME VIDEO FRA 26. JANUAR: Denne miniserien har kommet til på Nicole Kidmans initiativ. Hun kjøpte rettighetene til boken «The Expatriates» og har selv produsert serien, samt spiller en av hovedrollene. Regien har hun overlatt til Lulu Wang, kjent for sin dype menneskelige historiefortelling med filmen «The Farewell». Serien følger tre kvinner i Hong Kong, og Wang fanger dem gjennom en kritisk og empatisk linse.

Expats | January 26, 2024 (United States) Summary: A look at the personal and professional lives of a tight-knit group of expatriates living in Hong Kong.
Countries: United StatesLanguages: English

Wangs regi er noe som løfter serien, og hun bringer sin karakteristiske touch fra «The Farewell». Hun fanger nyansene i hver karakters reise med en følsomhet som stikker dypt. Hennes evne til å belyse de menneskelige følelsene og vanskelighetene i Hong Kongs turbulente landskap er mesterlig.

Når man har skylden i en tragedie, kan man noensinne bli tilgitt? Slik åpner fortellerstemmen til koreansk-amerikanse Ji-young Yoo. Hun har reist til Hong Kong for å få en ny start etter å ha fallt ut med sin mor. Hennes tilfeldige møte med med trebarnsmoren Margaret (Nicole Kidman). Livet til de begge snu oppned når  Margarets yngste sønn forsvinner.

Hovedplott handler om hvordan tragedie avler traumer, Margaret smuldrer opp etter tapet av sønnen. Hun har fremmedgjort de andre barna sine nesten fullstendig, kan ikke forstå ektemannens (Brian Tee) bønner om normalitet.

Sønnens forsvinning fører til spenning i ekteskapet til Margaret (Nicole Kidman) og ektemannen (Brian Tee).

Mistankene hennes rundt den skjebnesvangre hendelsen som førte til at guttungen forsvant har forgiftet vennskapene hennes. Det inkluderer forholdet hennes til naboene Hilary (Sarayu Blue) og David (Jack Huston), et par hvis ekteskap er på randen etter Margarets anklager og uenigheter om å få barn.

Utenfor leilighetskomplekset deres i Hong Kong, er det Mercy (Ji-young Yoo) som setter handlingen i spinn. Serien spinner et nett i mange lag, og karakterene blir bare mer og mer knyttet sammen etter hvert som episodene fortsetter.

Lever i en boble

En av seriens mest overbevisende aspekter er dens fremstilling av privilegier og uvitenhet blant utlendingene. «Expats» viser gjennom sine karakterer kompleksiteten og ofte glemsomheten til de som lever i en boble av privilegier. Det er en dristig fortelling som utfordrer seerne til å reflektere over sin egen forståelse og anerkjennelse av egne privilegier i samfunn hvor de bedrestilte, akkurat som her hjemme, «unner» seg filippinsk au pair eller hushjelp.

Nicole Kidman, i rollen som Margaret, leverer en nyansert forestilling som elegant omfavner karakterens kompleksitet. Sarayu Blue (Hilary) og Ji-young Yoo (Mercy) utfyller Kidmans karakter og bidrar til å gi serien et unikt perspektiv. Brian Tee og Jack Huston, som portretterer rollene som Clarke og David, tilfører dybde til fortellingen og viser karakterenes utfordringer og konflikter.

Sarayu Blue har rollens som Nicole Kidmans nabo og venninne i Expats.

Fanger byens sjel

«Expats» er spilt inn på location i Hong Kong. Den visuelle fremstillingen av Hong Kong er imponerende og gir en plussfaktor til de uavhengige karakterene i historien. Serien fanger byens essens, fra de travle gatene til det rolige landskapet, og maler et bilde som er like autentisk som det er fengslende. Fotografiet spiller en avgjørende rolle i historiefortellingen og forsterker hele opplevelsen.

Serien presenterer Hong Kongs lokale kultur, og den viser byen i all dens livlige kompleksitet. Spesielt prisverdig er seriens utforskning av livet til hushjelper, som blir fremhevet i den nest siste episoden, kalt «Central». Denne episoden gir et rikt og mangfoldig portrett av de filippinske hushjelpenes liv utover deres yrke og samfunnsstatus.

Følelser og ambisjoner

Hushjelpene, spilt av Ruby Ruiz og Amelyn Pardenilla, gir bemerkelsesverdige sterke roller i «Central» og tilfører dybde og menneskelighet. Deres skildringer går utover stereotypene om hushjelpene og viser et spekter av følelser og ambisjoner. Inkluderingen av «Central» i «Expats» er et dristig og nødvendig narrativt valg, som fortjener ros for sin dybde og følsomhet.

Hushjelpene, spilt av Ruby Ruiz og Amelyn Pardenilla, gir usedvanlig sterke rolletolkninger.

Dette er en viktig serie som utfordrer seerne til å konfrontere ubehagelige sannheter om privilegier og samfunnsstrukturer.

«Expats» byr på solide rolletolkninger fra alle de involverte i den seks episoder lange miniserien, og viser at Lulu Wang er en av vår tids mest spennende kvinnelige filmskapere.

5
Total vurdering