«All of Us Strangers» – hjerteskjærende historie med briljant skuespill

5
Total vurdering

«All of Us Strangers» er en historie om hvordan ting som skjer nå, kan hente frem bagasje fra fortiden.

PÅ KINO FRA 1. FEBRUAR: Det begynner med at det banker på døren sent på kvelden. En beruset Harry (Paul Mescal) med en halvtom whiskyflaske i hånden leter etter vennskap. «Det er vampyrer på døren min,» forteller han til leilighetens leietaker Adam (Andrew Scott), en sliten og deprimert manusforfatter.

Adam har mistrives i sin ensomhet. Foreldrene hans døde i en bilulykke da han var tolv, og bestemoren hans hindret ham fra å si farvel til moren, som klarte å overleve i noen dager etterpå. Nå er han manusforfatter og bor i en leilighet i London, hvor han tilsynelatende har et stort behov for tilknytning. Adam finner det i Harry (Paul Mescal), en nabo i bygningen. De begynner som en pinlig flørt som raskt blir seksuell.

Inspirert av barndommen

Filmen er fritt basert på 1987-romanen «Strangers» av Taichi Yamada. Dette er Andrew Haighs mest personlige film til dags dato, delvis inspirert av barndommen hans, fra huset han vokste opp i (som brukes i filmen), til musikken som ble en del av hans ungdom.

Av grunner han kanskje ikke engang kan uttrykke, blir Adam tiltrukket av å besøke barndomshjemmet sitt kort tid etter å ha møtt Harry. Der finner han moren (Claire Foy) og faren (Jamie Bell) som fortsatt lever. Han er mentalt transportert til fortiden, rett før de døde. Nå som voksen, åpner han opp for dem om å være homofil, forestille seg hva deres svar kan være og sørger over det faktum at de aldri ble kjent med mannen han vokste opp til å bli.

Alt som skjer, er et tegn på Adams ensomhet. Han savner mammaen og pappaen sin, samtidig som han er redd for å bli for nær Harry, for hva om noe skjer med ham også?

De mest gripende scenene er de mellom Adam og foreldrene hans, når han lurer på hvordan forholdet hans til dem kunne ha vært hvis de hadde overlevd, og siden de levde i en tid da holdningene til homofili var mindre akseptable, om de ville ha dømt ham.

Andrew Scott er fremragende i rollen som som Adam.

Hjerteskjærende

Stemningen i filmen har en tone av tristhet i alt fra den kontrasterende nåtids/fortids scenografien, til den hjerteskjærende bruken av Frankie Goes to Hollywoods sang «The Power of Love». Seerne ender opp med å ta Adams emosjonelle reise med ham.

Det samme gjør skuespillerprestasjonene til Andrew Scott. Han formidler karakterens dybde og lengsel på en knusende måte. Adam er i drift, og Harry er sannsynligvis det første potensielle ankeret han har funnet på en stund. Med romantiske følelser vekket, blir han revet mellom et ønske om å koble til og en frykt for å oppleve tap igjen.

Andrew Scott og Paul Mescal er fenomenale. Deres subtile og rørende rolletolkninger griper deg helt til det siste bildet, akkompagnert av den passende Frankie Goes to Hollywood-låten «The Power of Love».

5
Total vurdering