I dag åpner filmfestivalen i Berlin – Renate Reinsve er i to av konkurransefilmene

I dag åpner filmfestivalen i Berlin med en film med Cillian Murphy i hovedrollen i en festival som av preges  mangfold – og med en jury ledet av den Oscar-vinnende skuespillerinnen Lupita Nyong’o. 

BERLIN: Den røde løperen rulles nok en gang ut i Berlin som ved siden av Cannes og Venezia er en av verdens store filmfestivaler. Hundrevis av filmer skal vises over 10 dager på Berlin International Film Festival.

Norge har ikke fått med noen filmer i konkurransen. Norges sterke kort er Renate Reinsve. Hun spiller i to av filmene: «Another End» av den italienske regissøren Piero Messina og den psykologiske thrilleren «A Different Man» av Aaron Schimberg.

Berlinalen åpner med verdenspremieren på «Small Things Like These», en irsk-belgisk produksjon regissert av Tim Mielants og med Cillian Murphy, Eileen Walsh, Michelle Fairley og Emily Watson i hovedrollene.

Dramaet, som er en del av den offisielle konkurransen, omhandler Irlands «Magdalen-vaskerier», katolske kirkestyrte asyler der «unge falne kvinner» brutalt ble tvunget til å jobbe under slavelignende forhold. De grufulle institusjonene var i virke fra 1820-tallet til 1996.

Cillian Murphy spiller hovedrollen i åpningsfilmen «Small Things Like These», basert på Claire Keegans bestselgerroman fra 2021.

Mer mangfold i konkurransen

Tjue filmer konkurrerer i år om Gull- og Sølvbjørnen, festivalens fremste priser.

Den internasjonale juryen, som har ansvaret for å velge vinnerverkene, ledes av den meksikansk-kenyanske Oscar-vinnende skuespillerinnen Lupita Nyong’o.  Siden mange av verkene er samproduksjoner, er 30 land representert i konkurransen.

Mest bemerkelsesverdig, etter å ha vært helt fraværende i 2023, er det afrikanske kontinentet representert med tre filmer.

Black Tea følger en ung ivoriansk kvinne som forelsker seg i en eldre kinesisk mann etter å ha immigrert til Asia.

Den mauritanskfødte maliske regissøren Abderrahmane Sissako, hvis film «Timbuktu» fra 2014 ble nominert til en Oscar, presenterer «Black Tea». Hans nye verk følger en ung ivoriansk kvinne som forelsker seg i en eldre kinesisk mann etter å ha immigrert til Asia.
Den tunisiskfødte filmskaperen Meryam Joobeur deltar i løpet med sin spillefilmdebut, «Who Do I Belong To». Den skildrer en mor som håndterer returen til sin IS-krigersønn.

Den fransk-senegalesiske filmskaperen Mati Diop deltar i konkurranse med dokumentaren «Dahomey», om tilbakeføringen av 26 skatter fra kongeriket Dahomey til Benin. Diop skrev allerede Cannes-historie med den feirede premieren på hennes spillefilm fra 2019, «Atlantics», og ble den første svarte kvinnen som ble vist i konkurranse på festivalen.

Fra Iran til Pablo Escobars flodhest

En tre ganger sølvbjørn-vinner, den sørkoreanske filmskaperen Hong Sang-soo er igjen på flukt med «A Traveler’s Needs», med Isabelle Huppert i hovedrollen. Det franske skuespillerikonet, som ble tildelt festivalens ærespris i 2022, men ikke kunne delta på seremonien personlig, vil bli hedret på festivalen i år.

Den iranske regiduoen Maryam Moghadam og Behtash Sanaeehas siste verk, «My Favorite Cake», er også med i utvalget, men landets myndigheter hindrer dem i å delta på verdenspremieren på filmen deres. Filmskaperne «har blitt utestengt fra å reise, har fått passene beslaglagt, og står overfor en rettssak i forhold til deres arbeid som kunstnere og filmskapere», sa arrangørene av Berlin-festivalen i en uttalelse, der de også oppfordret Iran til å avslutte sine restriktive tiltak.

Nelson Carlo de los Santos Arias «Pepe».

Nelson Carlo de los Santos Arias «Pepe» blir beskrevet som den mest «uklassifiserbare» filmen. Historien blir fortalt av spøkelset til en flodhest som ble ført fra Afrika til Columbia for å bli holdt i narkokongen Pablo Escobars dyrehage.

Sterke europeiske filmer

Heller ikke i år kom Norge med i konkurransen. Som vanlig ligger tyngdepunket i Tyskland, Frankrike og Italia.

Bblnt filmene finner vi den multi-prisvinnende tyske regissøren Andreas Dresen. Hans «From Hilde, with Love», er basert på en virkelig historie om anti-nazistiske motstandere i Rote Kapelle-gruppen (det røde orkesteret).

De franske filmveteranene Bruno Dumont og Olivier Assayas kjemper også om en Gull- eller Sølvbjørn, sammen med Cannes’ Camera d’Or-vinner, Claire Burger.

I Berlin 1942 er Hilde medlem av en anti-nazistisk gruppe. Hun forelsker seg i et annet medlem, Hans. De to tilbringer en sommer sammen til de blir tatt av Gestapo og Hilde blir fengslet, åtte måneder gravid.

Fokus på Midtøsten og boikott

Det vil også bli holdt en panelsamtale om «Filmmaking in Times of Conflict» under festivalen.

«Shikun» av den israelske regissøren Amos Gitai er i Berlinale Special-seksjonen og beskrives som et «forsøk på å skape en plattform for en dialog i Midtøsten.» I Panorama-delen finnes to aktivismeverk også om Midtøsten: dokumentarfilmene «No Other Land», laget av et palestinsk-israelsk kollektiv og «Diaries from Lebanon» av Myriam El Hajj.

I mellomtiden har en filmskaper offisielt trukket sitt arbeid fra festivalens Forum Expanded-seksjon, i protest mot Tysklands støtte til Israel midt i Israel-Hamas-krigen i Gaza. Den ghanesiske direktøren Ayo Tsalithaba sier i en uttalelse lagt ut på sosiale medier at han sluttet seg til «Strike Germany»-oppfordringen for å boikotte tyske kulturinstitusjoner.

Etter intens kritikk av Berlinale-teamet for å inkludere politikere fra det høyreekstreme partiet Alternative für Deutschland blant sine inviterte gjester til åpningsgallaen, bestemte festivalens direktører til slutt å desinvitere de fem tidligere inviterte AfD-valgte.

Stjernene på den røde løperen

Selvfølgelig er en filmfestival også en feiring av glamour og stjerner. Filmlegende Martin Scorsese mottar Æresgullbjørnen 20. februar.
Netflix-produksjonen «Spaceman» har verdenspremiere på Berlinalen, og stjernene, Adam Sandler og Carey Mulligan, vil også delta på arrangementet.

Renate Reinsve blir å se i A Different Man hvor hun spiller mot Sebastian Stan.

Fans av Marvel Cinematic Universe vil finne Sebastian Stan i konkurransetittelen «A Different Man», Aaron Schimbergs film som hadde premiere på Sundance. Andre kjente amerikanske skuespillere som er ventet på Berlins røde løper inkluderer Kristen Stewart i «Love Lies Bleeding», Lena Dunham i «Treasure» og Amanda Seyfried i «Seven Veils».

Avslutningsgallaen, hvor vinnerne av Gull- og Sølvbjørnen kåres, arrangeres 24. februar