Halvveis i Berlinalen er en iransk film favoritt til Gullbjørnen

Ifølge anmelderpanelet i fagbladet Screen er den iranske filmen «My Favourite Cake» favoritten til Gullbjørn-prisen så langt under festivalen.

BERLIN: Den har tøff konkurranse fra Mathias Glasners tre timer lange film «Sterben» (Dying). Renate Reisnve er eneste skuespiller med rollen i to filmer. I tillegg til «My Favourite Cake» har kritikeren også utpekt «A Different Man», der hun regisseres av newyorkeren Aaron Schimberg, som en potensiell prisvinner. Ikke minst er Ransve blant favoritten til en Sølvbjørn for beste skuespiller.

Renate Reinsve blir å se i A Different Man

Den kritikerroste «My Favourite Cake» utforsker temaer som kjærlighet, familie og individets rolle i samfunnet. Filmen har en gripende historie, sterk regi og imponerende skuespill.

Filmen følger den ensomme enken Mahin (Lily Farhadpour), som sover til middag, vanner plantene sine og går på matbutikk for lunsjtreff med vennene sine «gamle jenter». Etter en slik lunsj, der kvinnene diskuterer nytten av ekteskap og menn, bestemmer Mahin seg for å gjenoppdagen den friheten hun hadde i ungdommen, nå utslettet i et ugjenkjennelig Iran. Hun lengter etter å finne kjærligheten igjen, etter å ha mistet mannen sin for 30 år siden.

Hun finner den når hun overhører en samtale på en pensjonistrestaurant og retter blikket mot den fraskilte drosjesjåføren Faramarz (Esmaeil Mehrabi). Hun følger impulsivt etter ham til taxiholdeplassen der han jobber og insisterer på at han kjører henne hjem, og inviterer ham frekt til å tilbringe en stjålet kveld med henne. Den rørende forbindelsen mellom dem blir dypere over mat og vin.

Skutt (for det meste i det skjulte) omtrent samtidig som Woman, Life, Freedom-protestene brøt ut over hele landet, er «My Favorite Cake» mye mer kritisk til det iranske regimet enn historien i utgangspunktet ser ut til å antyde. Det vekket kontroverser fordi det viser en kvinne som ikke bruker den obligatoriske hijaben, folk som drikker alkohol og danser, men inkluderer også noen kraftige spark til sedelighetspolitiet. Arthaus har allerede kjøpt rettighetene, og den er dermed garantert kinodistribusjon i Norge.

Filmskaperne Maryam Moghaddam og Behtash Sanaeeha, regissørduoen bak «My Favourite Cake», er høyt ansett av kritikere, men har støtt på problemer med det iranske regimet. De har ikke kunnet delta på Berlin filmfestivalen da deres pass ble beslaglagt, og de ble truet med straffeforfølgelse av iranske myndigheter.

Lars Erdinger imponerer i Matthias Glasners film «Sterben».

Matthias Glasners film «Sterben» utforsker historien til en familie på fire, bestående av et eldre ektepar og deres to voksne barn. Handlingen i den tre timer lange filmen kretser rundt temaer som isolasjon, frykt for død og forsøk på forsoning. Filmen byr på imponerende skuespillerprestasjoner og markerer Glasners tredje deltakelse i hovedkonkurransen i Berlin. Det er verdt å merke seg at hans forrige film, ‹Nåde», ble innspilt i Hammerfest.