En strålende Martin Scorsese fikk Æres-Gullbjørnen i Berlin

Martin Scorsese ble hyllet med Berlin Filmfestivals Æres-Gullbjørn tirsdag kveld, for å feire hans livslange innsats innen film.

Scorsese siste film, «Killers of the Flower Moon», er hans tiende Oscar-nominasjon. Han ble introdusert av Wim Wenders, som også er Oscar-nominert for sin siste film, «Perfect Days». Wenders fortalte en morsom historie, komplett med en lysbildefremvisning, om en av hans tidligste interaksjoner med Scorsese på Telluride Film Festival i 1978, hvor han kom over regissøren og hans daværende kjæreste Isabella Rossellini på siden av veien med et flatt dekk.

«Mine damer og herrer, Martin Scorsese klarte å ta av det punkterte dekket,» sa Wenders til brølende applaus. «Men til hans store forferdelse innså vi alle at den jævla leiebilen hans ikke hadde reservehjul, noe som var en skikkelig nedtur – hele innsatsen hadde vært forgjeves.»

Etter Wenders’ åpning begynte Scorsese talen sin med å diskutere historien til Berlinalen og hvordan den har påvirket ham som filmskaper, spesielt med tanke på festivalen i 1968, da Brian De Palma vant Sølvbjørnen for «Greetings».

«Det var en veldig viktig begivenhet, og det var et virkelig vendepunkt for oss alle – for Brian, selvfølgelig, og i forlengelsen av alle oss som jobbet lavbudsjett i Amerika på den tiden, spesielt ikke i Hollywood. Lavbudsjett, independentfilmer var ganske sjeldne i Amerika på den tiden, og det bidro til å åpne veien for filmskapere som Jim McBride og Phil Kaufman og for meg selv,» sa han. «Det førte til at studioene begynte å ta oss seriøst … Det banet vei for at jeg møtte Bob De Niro og castet ham i «Mean Streets.» Og 10 år senere skulle jeg komme til Berlin for å første gang med «Raging Bull», åpningskveld 1980 og så tilbake igjen med Rolling Stones for «Shine a Light», og så igjen med «The 50 Year Argument».

Scorsese fortsatte med å si at filmfestivaler er der han har møtt sitt fellesskap av andre filmskapere, inkludert Wenders.