«May December» – velrettede spark til Hollywood og dyrking av stjernestatus

5
Total vurdering

Denne filmen kommenterer på mange måter seg selv og har et lettere satirisk blikk på hvor langt det er akseptabelt å gå i inngående research for en rolle basert på hendelser i det virkelige liv.

PÅ KINO FRA 23. DESEBMER: Den leverer også velrettede spark både til Hollywood og dyrking av stjernestatus og til medias fråtsing i andres elendighet og ulykke.

May December | December 1, 2023 (United States) Summary: Twenty years after their notorious tabloid romance gripped the nation, a married couple buckles under pressure when an actress arrives to do research for a film about their past.
Countries: United StatesLanguages: English

Natalie Portman spiller en gjenkjennbar TV-stjerne som skal portrettere en voksen kvinne som da hun var i 30-årene innledet et sterkt erotisk forhold til en kamerat av sin 13-årige sønn. Slikt ble skandalisert i pressen og ikke akseptert i lokalsamfunnet og som ansvarlig voksen må hun sone i fengsel der hun føder deres barn. 20 år senere er de gift og har tre barn og en tilsynelatende velfungerende familie i en småby i Georgia.

Fabelaktige scener

Stjernen Elisabeth Perry driver sin research langt og lengre enn antatt og spiller både direkte og indirekte spørsmål til familien og kretsen rundt, ikke minst til Gracie – den voksne kvinnen – som er strålende ivaretatt av Julianne Moore. Natalie Portman (som også har produsert) og Julianne Moore leverer noen fabelaktige scener hver for seg og sammen, som alene gjør filmen vel verdt å se. Gracie virker selvsikker og overbevist om at familien står sterkt samlet, men det viser seg at fasaden slår sprekker når spørsmålene og observasjonene blir nærgående.

May December, Natalie Portman som Elizabeth Berry med Julianne Moore som Gracie Atherton-Yoo.

Charles Melton (fra «Riverdale») har den tredje sterke og bærende rollen i dette dramaet, som ikke er uten innslag av svart humor. Han har overbevist seg selv om at forholdet til Grace er det som gjør han lykkelig, men flørter allikevel på sms med en kvinne som deler hans interesse for truede sommerfugler og lar seg lett bringe ut av fatning når Elisabeth påpeker at han faktisk fortsatt er en ung mann som kan nyte livet utenfor ekteskapet.

Filmen gjenbruker i stor grad det musikalske tema fra Joseph Loseys «The Go-Between» (Budbringeren) fra 1971. «May December» har visstnok ingenting med månedene å gjøre, men er et uttrykk for stor avstand i alder. Filmen bygger løselig på en faktisk historie om en kvinnelig lærer på 34 år som innleder et seksuelt forhold til en elev på 12. Hun føder også deres barn i fengsel. Manus til filmen har fått en Oscar-nominasjon og ble vist i hovedprogrammet i Cannes 2023.

5
Total vurdering