«Dune: Part 2» – storslagen oppfølger

5
Total vurdering

Den andre delen av «Dune» er blitt en spektakulær og storslagen oppfølger og fortsettelse fra 2021, med fantastiske scenerier og spesialeffekter.

PÅ KINO FRA 28. FEBRUAR: Dette er på mange vis en demonstrasjon av hvor langt det er mulig å komme med film for kino i dag (bl.a. på IMAX) teknisk briljant og nydelig filmet, av Greig Fraser som fikk Oscar for første del. I tillegg er karakterene videreutviklet og historien rikere i løpet av de nesten tre timene som er til rådighet.

Dune: Part Two | March 1, 2024 (United States) Summary: Paul Atreides unites with Chani and the Fremen while seeking revenge against the conspirators who destroyed his family.
Countries: United States, CanadaLanguages: English

Første del sluttet med at familien Atreides synes å være utryddet, men Jessica (Rebecca Ferguson) og sønnen Paul (Timothée Chalamet) vandrer ut i ørkensanden med frimen-folket, anført av Stilgar (Javier Bardem). Han blir en mentor for Paul og er stadig mer overbevist om at Paul er den messiasskikkelsen de har ventet på. Chani (sterkt levert av Zendaya) er mer skeptisk, men utvikler sakte et lidenskapelig forhold til han, som lover å elske henne så lenge han kan puste.

Frelser mot sosiopat

Frimenene kjenner ørkenen og forsvarer seg med våpen og sandormer når Harkonnen-hæren får beskjed om å utslette folket av sin leder, den bokstavelig talt fyldige Baron Harkonnen (oppsminket Stellan Skarsgård).

Timothée Chalamet og Zendaya i ‘Dune: Part 2’.

Uten å vite at den mystiske profeten på krydderplaneten Arrakis er Paul Atreides, som lever og kjenner deres metoder. Når Rabban (Dave Bautista) mislykkes utnevner baronen en annen av sine nevøer, den psykotiske og sosiopatiske Feyd-Rautha (overbevisende levert av Austin Butler) til oppgaven.

Paul kvier seg tilsynelatende for å bli betraktet som den utvalgte frelseren for frimanfolket, men styrker gradvis sin lederposisjon. Hans mor Jessica blir mer en åndelig leder og kommuniserer med sin ufødte datter. Den kampglade og lojale Gurney Halleck (Josh Brolin) kommer avslutningsvis på banen også her og bidrar til at keiseren (Christopher Walken) må oppgi sine konspirasjoner og bøye kne. Underveis utspiller det seg noen gigantiske kampscener og avslutningen legger seg åpen for en fortsettelse. Denis Villeneuve er visstnok allerede i gang med manus til »Dune: Messiah».

Romanen til Frank Herbert, som ble skrevet allerede i 1965 har tidligere vært filmatisert av ingen ringere enn David Lynch, lansert i 1984 uten spesielt stor suksess. Utfordringen, også til denne filmen, er blandingen av politikk, religiøs fanatisme og science fiction. I disse tider føles det også anstrengende med krigsromantikken som filmen bærer preg av, selv om handlingen foregår på 10.000-tallet. Selv om del 2 er betydelig bedre enn del 1, som bar preg av å introdusere karakterene og universet, er den til en viss grad tung på labben.

Den kanadiske regissøren Denis Villeneuve har gjort science fiction før, ikke minst «Blade Runner 2049» (2017) og «Arrival» (2016) og er nok den som har de beste forutsetninger for å lykkes med et slikt svært og kostbart prosjekt. Fansen vil nok nyte denne filmen og kan se fram til enda mer.

5
Total vurdering