«Shōgun» -oppslukende historisk drama om makt og intriger

5
Total vurdering

«Shōgun» er et vitnesbyrd om hvordan en historisk fortelling kan engasjere et bredt publikum med sitt intrikate plot, rike karakterutvikling og levende skildring av et banebrytende skjønnlitterært verk.

PÅ DISNEY+ FRA 27.FEBRUAR:Disney+-serien er en ny adaptasjon av James Clavells anerkjente roman fra 1975, en fiktiv gjenskaping av 1600-tallets Japan.

Clavells «Shōgun» er en fiksjonalisert versjon av virkelige hendelser og historie. Blackthornes karakter er løst basert på den historiske engelske navigatøren William Adams, som i Japan steg til rangen som samurai under den mektige daimyoen, senere grunnleggeren og første shogunen av Tokugawa Shogunate i Japan, Tokugawa Ieyasu. Ieyasus liv og regjeringstid strakte seg fra 1543 til 1616, og karakteren i «Shōgun», Yoshii Toranaga, er basert på ham.

Shogun | February 27, 2024 (United States) Summary: When a mysterious European ship is found marooned in a nearby fishing village, Lord Yoshii Toranaga discovers secrets that could tip the scales of power and devastate his enemies.
Countries: United StatesLanguages: English, Japanese

Denne fortellingen fanget publikum for første gang på TV i 1980 da den ble laget som miniserie på fem episoder av Jerry London, med Richard Chamberlain og Toshiro Mifune i hovedrollene.

Ambisiøse menn og mystisk kvinne

«Shōgun» har tre sentrale skikkelser. Den utforsker kollisjonen mellom to ambisiøse menn fra ulike verdener og en mystisk kvinnelig samurai. John Blackthorne (Cosmo Jarvis), en risikovillig engelsk sjømann, opplever et forlis i Japan, et land hvis ukjente kultur gradvis omformer ham. Lord Toranaga, en klok og mektig daimyo, står i konflikt med farlige politiske rivaler. Samtidig må Lady Mariko, en kvinne med uvurderlige ferdigheter men vanære familiebånd, bevise sin verdi og troskap.

Cosmo Jarvis gjør en solid rolle som sjømannen John Blackthorne som opplever et forlis i Japan, et land hvis ukjente kultur gradvis omformer ham.

Etter forliset må Blackthorne som fisk ute av vannet finne en måte å overleve på, til tross for hans manglende evne til å kommunisere i dette fremmede landet.

Han møter Lord Yoshii Toranaga (Hiroyuki Sanada), en mesterlig daimyo involvert i politiske stridigheter og intens rivalisering med andre daimyoer som kjemper om å tilrane seg hans posisjon. Som hans tolk blir John introdusert for Lady Mariko (Anna Sawai), en dyktig samurai som må navigere sin posisjon i et patriarkalsk samfunn.

Hiroyuki Sanada gir en mesterlig tolkning av Lord Yoshii Toranaga.

Makt og kultur

I kjernen utforsker denne fortellingen maktdynamikk, identitet og kultur. Johns karakter, løst basert på den historiske figuren William Adams, representerer den dype påvirkningen av kulturell tilpasning og sosial identitet. Dette temaet understøttes av et bakteppe av japansk politikk og sosiale skikker fra 1600-tallet, vekket til live av en mangfoldig rollebesetning og omhyggelig produksjonsdesign.

Lord Toranaga, hvis karakter henter inspirasjon fra den historiske shogunen Tokugawa Ieyasu, er glimrende tolket av Hiroyuki Sanada. I rollen fanger Sanada den enorme følelsesmessige uroen under Toranagas strategiske innsikt og lederskap midt i det komplekse nettet av føydale Japans maktkamper.

Anna Sawai presenterer en nyansert skildring av en kvinne i en innflytelsesrik posisjon til tross for oddsene.

På den annen side er Anna Sawai fortryllende som Lady Mariko, som navigerer de rigide forventningene til samfunnet hennes med ynde og motstandskraft. Sawai presenterer en nyansert skildring av en kvinne i en innflytelsesrik posisjon til tross for oddsene. Cosmo Jarvis er sentral i fortellingen som John Blackthorne og gir en sterk utstråling i rollen.

Seriens produksjonsdesign er slående og bidrar  til å gjør det hele til en oppslukende seeropplevelse når den tar oss til hjertet av det tidlige 1600-tallets Japan. Den gir innsikt i japansk kultur og politikk og utforsker universelle temaer som identitet, lojalitet og den menneskelige evnen til tilpasning og motstandskraft.

5
Total vurdering