Mats Steens figur Lord Ibelin Redmoore i spillet «World of Warcraft». Foto: Medieoperatørene Euforia

«Ibelin» – en enstående, følsom og genial dokumentar

6
Total vurdering

Iblant blir selv en mangeårig film-eter overrasket over hvor nyskapende en film kan være. Hvordan den kan fortelle en historie fra en uventet vinkel og ta oss inn til seg. Dette er en slik. Denne er attpåtil fra virkeligheten. En dokumentar.

PÅ KINO FRA 8. MARS:«Ibelin» har, fortjent nok, fått stor oppmerksomhet allerede – ikke minst med publikumspris i Sundance – og er en ny triumf for regissør Benjamin Ree. Tidligere har han begått «Kunstneren og tyven» og «Magnus» og har høstet flere priser. Ikke minst Amandaer.

Ibelin | March 8, 2024 (Norway) Summary: Mats Steen, a Norwegian gamer, died of a degenerative muscular disease at the age of 25. His parents mourned what they thought had been a lonely and isolated life, when they started receivin... Read all
Countries: NorwayLanguages: Norwegian

Vi møter en solid og velfundert familie som er glade i hverandre finner og opplever lykken i å få sitt første barn. Først etter litt tid blir det klart at han faller lett og har en sjelden muskelsykdom (Duchennes muskeldystrofi). Som bare oppstår hos gutter. Det går bare en vei og Mats Steen havner i rullestol som åtteåring og blir etter hvert totalt avhengig av andre. Det er tøft. Filmen er følelsesladet, uten å bli sentimental.

Familien har filmopptak fra hans barndom. Og senere ungdom. Han mister bevegeligheten og kan nesten bare bevege fingrene. Men spille dataspill kan han. Game. World of Warcraft er den verden han oppsøker. Familien lar han holde på seint og tidlig.

Alle som har fulgt med på dette vet at han dør. Bare 25 år gammel. Familien synes selvsagt at det er svært leit at han ikke har fått oppleve det som andre ungdommer har, men tenker at siden han har brukt så mye tid på gaming er det best å fortelle de der ute at de ikke vil høre fra han mer. Mats har lagt igjen sitt passord til gamingprofilen Ibelin. Slik får de tilgang.

GAMER: Benjamin Ree tar oss med inn i online-livet til Mats «Ibelin» Steen. Foto: Bjørg Engdahl

Venner over hele verden

Det er da det skjer. Etter å ha lagt ut meldingen om dødsfallet oversvømmes nettet av venne-erklæringer og kondolanser. Tidligere filmsnutter spoles tilbake og filmen gjør det geniale trekket istedenfor å gå inn i spillverdenen. Der rekonstrueres mye av det Mats har vært med på gjennom ca. 40.000 sider med notater og mellom 15.000 og 20.000 timer med spillkonsoll.

Filmen blir nå en slags hybrid-dokumenter og vi blir med på deler av Mats sin reise inn i spilluniverset. Og hvilken reise! Der opplever han som karakteren Ibelin forelskelse, skuffelser, morsomme episoder, vakre turer og slåsskamper – hele registeret av menneskelige følelser – og knytter vennskapsbånd. Sterke bånd skulle det vise seg. Nå stiller de opp for han.

Det mangler ikke på advarsler om falske profiler og lurerier på nettet. Det Mats har opplevd har for han tydeligvis vært en fin erstatning for opplevelser i det virkelige liv. Noe han kunne realisere gjennom moderne teknikk og internett, uten at han har valgt å si det til noen. Uten å røpe sin egentlige tilstand. Ingen bør trå han for nære, for her vil han være fri fra sine handicap og fysiske begrensninger.

6
Total vurdering