«Døde menn går på ski» – herlig påskekrim på kino

5
Total vurdering

Filmatiseringen av Knut Nærums «Døde menn går på ski» begynte som et skoleprosjekt av de 16 år gamle tvillingbrødrene Daniel og Ruben Anda. Sju år senere har det blitt en kinofilm som skal fylle salene i påsken.

PÅ KINO FRA 15. MARS: Knut Nærum ga de to frie tøyler med hensyn til boka. De har ikke bare skrevet manus og står for regien – de har også sørget for at Knut Nærum får sin debut som skuespiller – sammen med et kobbel av Norges beste skuespillere. Blant annet Trim Balaj, Per Christian Ellefsen, Eivind Sander, Helene Eidsvåg, Nikis Theofilakis, Stig Henrik Hoff, Ingar Helge Gimle, Mads Sjøgård Pettersen og Anne Krigsvoll.

Døde menn går på ski | March 15, 2024 (Norway) Summary: A billionaire invites a failed writer, a misogynistic psychiatrist, a cocaine-sniffing children's TV star, and a psychotic journalist to a haunted cabin for Easter. A thrilling detective gam... Read all
Countries: NorwayLanguages: Norwegian

Knut Nærums bok er mer eller mindre en parodi på de norsk påskekrimbøkene til Bernhard Borge (André Bjerke) – med en aldri så liten snert av Agatha Christie. Det er en klassisk «whodunit»-fortelling.

Sentralt i historien er mediearvingen og playboyen Sverre Hartkorn jr (Nikis Theophilakis). I påsken inviterer han sju av sine barndomsvenner – samt en psykiater (Per Christian Ellefsen) – med på fjellet til en øde hytte. Det er en mildt sagt blandet gjeng; blant dem finner vi alt fra en mislykket forfatter til en narkoman barnetv-onkel. Alle disse tidligere klassekameratene er mer eller mindre tvunget med på turen. De har med andre ord alle gode grunner til å hate Hartkorn jr.

Planlagt mord

Hartkorn jr har en dødelig baktanke med hele turen: «En av dere kommer til å myrde meg», forteller han den måpende gjengen som har vanskelig for å ta det hele alvorlig. Et sagn forteller at det spøker på stedet, og allerede langfredag blir leken alvor. En av de kvinnelige påskegjestene blir funnet halshugget i snøen utenfor hytta, og ingen spor fører bort fra åstedet.

Nå er det ikke lenger en lek, men blodig alvor. Hytteboerne må kjempe en desperat kamp mot tiden og mot en morder som ikke har tenkt å gi seg med det første. Stemningen blir bare villere og villere, og hvem kan man egentlig stole på? Til nå har man kun dempet det hele med kokain og gin tonic. Det holder ikke lenger. Hvor mange mennesker må dø før morderen blir avslørt? Og er det virkelig mulig for døde menn å gå på ski?

Fornøyelig

«Døde menn går på ski» oser av spilleglede. Anne Krigsvoll er vanvittig i rollen som den slaktende forleggeren. Eivind Sander er stor i rollen som den kokainsniffende barnetv-onkelen som hele tiden har nervene i høyspenn. Per Christian Ellefsen leverer som den elleville psykiateren, mens Knut Nærum får prøve seg i rollen som good cop/bad cop med en rasende og ellevill Stig Henrik Hoff – i det hele tatt er det mye spilleglede.

I en debutantfilm som dette, spilt inn på lavt budsjett, er det selvsagt ting å sette fingeren på. Blant annet er innendørsscenene på toget på vei til fjellet spilt inn i et veterantog, mens oversiktsbildene viser et moderne Vy-tog.

Filmsskaperne har ikke fått noen offentlig finansiering. Brødrene Anda viser imponerende selvsikkerhet, pågangsmot og gjennomføringsevne. Alt de har tjent, har gått med til filmen. Det er ikke hvilke som helst sekstenåringer som gir seg ut på et slikt prosjekt – og bruker de nærmeste syv årene på å gjennomføre drømmen. Det får de plusspoeng for.

Dette er to som garantert vil være med å prege norsk film de kommende årene. Innsatsen deres og stå-på-viljen er rett og slett imponerende!

5
Total vurdering