«Min fantastiske fremmede» – garantert en av årets beste filmer

5
Total vurdering

For en imponerende spillefilmdebut. Johanna Pyykkös’ «Min fantastiske fremmede» er den norske filmen du må se i år!

PÅ KINO FRA 15. MARS: Når årets beste norske film for 2024 skal kåres, vil denne filmen være med i finalehitet. Det faktum at «Min fantastiske fremmede» blir valgt som en av de ti filmene til konkurransen på Nordens største filmfestival, er i seg selv oppsiktsvekkende. Johanna Pyykkös’ spillefilmdebut tar oss med inn i fantasiens grenseoverskridende lek og minner oss om faren ved å gjøre lek til løgn.

Min fantastiske fremmede | March 15, 2024 (Norway) Summary: Ebba is a lonely, Norwegian 18-year-old. She dreams of love and wealth. One night, while working in the harbor of Oslo, she finds a beautiful, wounded man. When she discovers that he has amn... Read all
Countries: Norway, France, SwedenLanguages: English, Norwegian, Bulgarian

Handlingen foregår i skjæringspunktet mellom fantasi og virkelighet. Vi møter den ensomme attenåringen Ebba (Camilla Godø Krohn), som har sluttet på videregående skole. Hun jobber nå på et rengjøringsbyrå med vaskeoppdrag på hoteller og Oslo havn.

Hun har flyttet hjemmefra og inn i en hybel i villastrøk. Når overklasseparet med den fancy villaen drar på ferie, overlater de nøklene til Ebba. Det tar ikke lang tid før Ebba begynner å fantasere om at det er hun som bor i det store huset. Fra balkongen opplever hun festlighetene  til overklassebarna i nabolaget. Hun forblir en statist til deres sorgløse liv.

SOLID SKUESPILL: Min fantastiske fremmede byr på sterke rolletolkninger av Radoslav Vladimirov og Camilla Godø Krohn i hovedrollene.

Drømmer om kjærlighet

Ebba har drømmer om både kjærlighet og rikdom, men foreløpig er begge deler fjernt fra virkeligheten. En natt, på vei hjem fra vaskejobben på Oslo havn, snubler hun over en blodig ung mann med hodeskader. Hun synes han er fantastisk vakker. Når hun oppdager at han har hukommelsestap, lyver hun for ham og forteller ham at de er kjærester, og tar ham med seg hjem til villaen.

Han sliter med å finne ut av sitt liv, mens hun forteller ham om deres kjærlighet. Ebba vikler seg lenger og lenger inn i løgnen og sin fiktive virkelighet. Samtidig begynner hun å finne ut ting om fortiden hans som får henne til å stille spørsmål ved alt. Hver gang minner dukker opp hos ham, gjør hun alt hun kan for å skjule sannheten, og minner oss om faren ved å gjøre lek til løgn.

Camilla Godø Krohn er et talent av de sjeldne og er en gave til norsk film.

Imponerende

«Min fantastiske fremmede» er en imponerende spillefilmdebut. Johanna Pyykkö viser at hun er et sjeldent talent som filmskaper, og behersker både manusskriving og regi til det fulle. Filmen tar stadig nye vendinger, og historien er usedvanlig gjennomarbeidet. Her er ingenting overlatt til tilfeldighet.

Rollen som hovedpersonen Ebba spilles av debutanten Camilla Godø Krohn. Hun er et talent av de sjeldne, og  er en gave til norsk film. Det er sjeldent man opplever skuespill på dette nivået hos en debutant. Hun evner virkelig å bli ett med karakteren.

Rollen som den unge mannen spilles av bulgarske Radoslav Vladimirov, som gjør en solid rolle i en film som byr på sterke biroller fra Christian Skolmen og Laila Goody.

«Min fantastiske fremmede» er en stor filmopplevelse. Den treffer på manus, skuespillere og regi. Dette er den norske filmen du må se i år!

5
Total vurdering