Gå ikke glipp av Oscar-outsideren «American Fiction»

6
Total vurdering

«American Fiction» har fem Oscar-nomineringer og er en sterk outsider til flere priser søndag kveld på Academy Awards. Denne fantastiske satiren kom ikke på kino, men kan strømmes på Prime Video.

PRIME VIDEO: Filmen er en tur de force-forestilling fra Jeffrey Wright. Denne til tider dristige historien tar for seg problemstillinger som rasisme, hykleri, intellektuell snobberi, representasjonen av den svarte minoriteten, hvit skyldfølelse, latterligheten til politisk korrekthet og de kulturelle næringenes grådighet.
American Fiction | December 22, 2023 (United States) Summary: A novelist who's fed up with the establishment profiting from Black entertainment uses a pen name to write a book that propels him into the heart of the hypocrisy and madness he claims to di... Read all
Countries: United StatesLanguages: English
Jeffrey Wright spiller Thelonious «Monk» Ellison, en litteraturprofessor ved et universitet i Los Angeles som er lei av den akademiske verden (inkludert studentene hans), av den litterære verden (han har ikke publisert på lenge og nyter mer prestisje enn kommersiell suksess. Han blir «invitert» til å ta permisjon for en stund og returnerer til Boston for å delta på en bokmesse og deretter besøke en familie han ikke har sett på så lenge.

Kynisme og frustrasjon

Der, mellom gjenforeninger og bebreidelser, opplever han døden til sin søster Lisa (Tracee Ellis Ross), konfronterer sin homofile bror Clifford ( Sterling K. Brown) og han må ta vare på moren Agnes (Leslie Uggams), som er diagnostisert med Alzheimers. I tillegg innleder et forhold med Coraline (Erika Alexander) – en vennlig advokat som takler Monks kynisme, frustrasjon og harme.
På en bokmessen i Boston tiltrekker han seg kun åtte publikummere. På en rivaliserende sesjon er en ung svart kvinnelig forfatter en sensasjon med det han anser som som stereotypier, men skjønner at det er det som selger.
På en bokmessen i Boston tiltrekker han seg kun åtte publikummere. På en rivaliserende sesjon er en ny sensasjon, Sintara Golden (Issa Rae), en ung svart kvinnelig forfatter hvis bok, «We’s Lives in Da Ghetto,» handler om det han anser som reduserende stereotypier om det afroamerikanske samfunnet.
Det er det som selger skjønner han.
Av pur faen slenger han sammen en haug med klisjeer med en «gjengmedlem, narkoman, rapper, alkoholiker, offer for politibrutalitet – og han blir drept av politiet til slutt. Det er svart, du kan ikke bli mer svart enn det.» Det hele skrives under pseudonymet Stagg R. Leigh. Agenten hans, Arthur (John Ortiz), tror Monk har mistet forstanden, men sender det likevel ut til utgivere. Det blir en hit, og en budkrig starter som dessverre resulterer i millionkontrakt.
Monk takker ja til det største forskuddet han noen gang har blitt tilbudt. Det hjelper ham med de høye regningene for for morens (Leslie Uggams) helsetjenester.
American Fiction har fem Oscar-nominasjoner; for beste film, beste skuespiller i en hovedrolle, beste skuespiller i en birolle, beste manus basert på bok og beste originalpartitur.

Bordet fanger

Monk og agenten begår en litterær bløff og gir pseudonymet Stagg R. Leigh en bakhistorie der han er en forherdet forbryter og flyktning. Det hele utarter raskt til smertefull pseudonymopptreden.
Monk argumenterer for at hvite mennesker ikke vil ha vesentlige endringer eller vite vite sannheten om den svarte opplevelsen, de vil bare bli fritatt for deres medvirkning ved å opprettholde lidelseshistorier.
«American Fiction» er basert på Percival Everetts bok «Erasure,» en leken dekonstruksjon av forfatteridentitet gjennom amerikanske raseforhold. Filmen er mer nyansert enn hvordan hovedpersonen ser på alt. Monk kommer fra en øvre middelklassefamilie av leger (Sterling K. Brown og Tracee Ellis Ross spiller broren og søsteren hans), de eier et strandeiendom og han leser The Atlantic.

Skuespill som sitter

Selv om den er provoserende, blir «American Fiction» aldri en forelesning.
Den personlige historien fortelles side om side med litteraturbløffen og gjør et dypt. dykk inn i familiens fortid som broren Cliffs aktuelle kommentar når Monk informerer ham om kostnadene ved de beste sykehjemmene, «Hvorfor ser du på de beste? Hun var ikke den beste moren,» stikker dypt.
Wrights perfekt kalibrerte skuespill biter når han trenger det og er subtil når øyeblikket krever det.«American Fiction»er en herlig satire over det amerikanske samfunnet som effektivt mikser personlige historier og dyptgående familiedynamikk.

6
Total vurdering