«Oppenheimer» stakk av med sju Oscar

På den 96. årlige Oscar-utdelingen ble Christopher Nolans storfilm «Oppenheimer» hedret med syv priser, inkludert beste regi og beste skuespiller.

Starten av gallaen, arrangert for fjerde gang av Jimmy Kimmel, ble forsinket med fem minutter da pro-palestinske demonstranter samlet seg utenfor prisutdelingen.

Flere kjendiser bar røde nåler – et symbol som oppfordrer til våpenhvile i Gaza. De mest emosjonelle talene ble holdt av Billie Eilish – som vant i kategorien beste originallåt i «Barbie» og Emma Stone – beste kvinnelige hovedrolle i «Poor things».

Martin Scorseses «Killers of the Flower Moon», om urbefolkningen i Osage som i et par år skaffet seg enorm rikdom gjennom oljefunn, dro tomhendt hjem. «Barbie», nominert i åtte kategorier, fikk en Oscar

Christopher Nolan vant Oscar-prisen for beste regi for filmen «Oppenheimer». Den 53 år gamle britiske regissøren hadde aldri vunnet en Oscar før. Cillian Murphy fikk også sin første Oscar-pris for sin opptreden i «Oppenheimer» som fysikeren som ledet utviklingen av atombomben i andre verdenskrig.

Robert Downey Jr. Oscar for beste mannlige birolle for sin skildring av kontreadmiral Lewis Strauss i samme film. Det var veteranskuespillerens første Oscar-utdeling.

Emma Stones risikable tolkning av Frankenstein-myten i «Poor Things» ga henne Oscar for beste skuespillerinne.

Hvem vant andre priser?

Da’Vine Joy Randolph vant Oscar for beste kvinnelige birolle for rollen som sørgende mor Mary Lamb i internatdramaet «The Holdovers».

Hayao Miyazaki vant sin andre Oscar for sin semi-selvbiografiske japanske animasjonsfilm «Gutten og hegren», en fantasyfortelling om en gutt som sørger over sin døde mor.

Den 83 år gamle japanske animemesteren, som kom fra pensjonisttilværelsen for å lage «Gutten og hegre», deltok ikke på seremonien.

Holocaust-dramaet «The Zone of Interest», som utforsker spørsmål om medvirkning samtidig som det skildrer det verdslige livet til en nazifamilie i deres hjem ved siden av Auschwitz-dødsleiren, vant Oscar-prisen for beste internasjonale film.

Mstyslav Chernovs «20 dager i Mauripol», en opprivende førstepersonsberetning om de første dagene av Russlands fullskala invasjon av Ukraina i 2022, vant Oscar for beste dokumentar.

«Dette er den første Oscar i ukrainsk historie,» sa Chernov. «Og jeg er beæret. Sannsynligvis vil jeg være den første regissøren på denne scenen som sier at jeg skulle ønske jeg aldri hadde laget denne filmen. Jeg ønsker å kunne bytte ut dette (mot) Russland som aldri angriper Ukraina.»

Her er vinnerne

Beste film
«Oppenheimer» av Christopher Nolan

Beste mannlige hovedrolle
Cillian Murphy i «Oppenheimer»

Beste kvinnelige hovedrolle 
Emma Stone i «Poor Things»

Beste mannlige birolle
Robert Downey jr. i «Oppenheimer»

Beste kvinnelige birolle
Da’Vine Joy Randolph i «The Holdovers»

Beste regi
Christopher Nolan for «Oppenheimer»

Beste dokumentarfilm
“20 dager i Mariupol”

Beste korte dokumentar
“The last repair shop”

Beste kortfilm
“The wonderful story of Henry Sugar”

Beste lyd
“The Zone of Interest”

Beste spesialeffekter
“Godzilla minus one”

Beste originale sang
“What was I made for?” från “Barbie”

Beste klipp
«Oppenheimer»

Beste kostyme
Holly Waddington for «Poor Things»

Beste animasjonsfilm
«Gutten og hegren»

Beste scenografi
“Poor Things”

Beste foto
«Oppenheimer»

Beste sminke og hårstyling
“Poor Things”

Beste animerte kortfilm
”War is over! Inspired by the music of John & Yoko”

Beste manus basert på bok
«Amerikansk fiksjon»

Beste originale manus
«Anatomi av et fall»

Beste originale partitur
«Oppenheimer» med musikk komponert av Ludwig Göransson

Beste internasjonale spillefilm
«The Zone of Interest» fra Storbritannia