USA kollapser og borgerkrig bryter ut i kontroversielle «Civil War»

Alex Garlands kontroversielle «Civil War», om borgerkrig i USA, slippes samme år som et omstridt amerikansk presidentvalg pågår.

Alex Garland, mannen bak «Annihilation» og «Ex Machina» er tilbake med nok en tankevekkende film i form av «Civil War». Filmen følger en gruppe journalister som reiser gjennom et krigsherjet og delt USA etter at en borgerkrig bryter ut mellom separatiststatene Texas og California og den amerikanske sentralregjeringen.

«Civil War« har fokus på hvor lite folk i USA ser ut til å bry seg om konfliktene som imperiet opprettholder rundt om i verden … helt til den kommer hjem. Filmen er av noen blitt sett på som en kommentar til dagens politiske klima i USA, der det som ser ut til å bli et ekstremt polarisert presidentvalg venter i november.

Kirsten Dunst spiller en fotojournalist som dokumenterer grusomheter mens en massiv 4. juli-invasjon utspiller seg i Washington, D.C.

Hvorvidt filmens timing er hensiktsmessig har vært diskutert fra ulike hold, men Garland sa i et panel på South by Southwest Film & TV at filmen allerede ble skrevet for fire år siden, og er relevant nettopp fordi den offentlige debatten er den samme da som den. er nå:
– Jeg tror at alle temaer i «Civil War» har vært en del av en stor samfunnsdebatt i årevis. Disse diskusjonene har vokst og vokst i volum og bevissthet, men det er ingenting som var hemmelig eller ukjent for de aller fleste. Jeg tenkte at alle er kjent med den diskusjonen, og så følte jeg meg tvunget til å skrive om den. Hvis du ser tilbake til da jeg skrev filmen i juni for fire år siden, var det et valg på vei og vi hadde å gjøre med Covid – det var de samme debattene som nå. Identisk. Så det er der filmen kommer fra.

Kritikerne berømmer filmen

«Civil War» har nettopp blitt vist for kritikere i forbindelse med filmfestivalen SXSW, og de aller fleste er imponert. Anmelderne berømmer blant annet spenningen og stemningen i filmen:

Colliders Matt Donato tildeler 9/10, og skriver: «Garland har kanskje nettopp levert en av årets mest hensynsløse og uforsonlige filmopplevelser, en som jeg vil fortsette å vri og snu både for meg selv og med andre i lang tid fremover .»

Varietys Peter Debruge liker også filmen, og skriver: «Det er den mest opprivende dystopien hittil fra sci-fi-mesterhjernen som drepte hele London i zombieapokalypsen til «28 Days Later», og den er ikke lett å konsumere som underholdning.»

«Civil War» slippes på kino i Norge den 19. april.