«Ghostbusters: Frozen Empire» – syltynn oppfølger

3
Total vurdering

Det er ingen tvil om at Ivan Reitmans «Ghostbusters» er et kulturelt fenomen, men «Ghostbusters: Frozen Empire» svikter med en ujevn første halvdel og et forhastet klimaks.

Det burde ikke overraske noen at franchisen nå har fått sin femte film. »Ghostbusters: Frozen Empire» er enda svakere enn forgjengeren «Ghostbusters: Afterlife». Den første timen er smertelig langsom og mislykkes i å utvikle karakterene eller historien på en måte som fenger. Hovedkonflikten introduseres altfor sent i filmen, noe som gjør at alt føles ekstremt forhastet. Det virker som om filmen har til hensikt å rebrande «Ghostbusters» for et yngre publikum, men den ender opp som en forhastet spillefilm.

Ghostbusters: Frozen Empire | March 22, 2024 (United States) Summary: When the discovery of an ancient artifact unleashes an evil force, Ghostbusters new and old must join forces to protect their home and save the world from a second ice age.
Countries: United States, CanadaLanguages: English

Hva gjør egentlig en «Ghostbusters»-film til en «Ghostbusters»-film? Store personligheter i jumpsuits, protonpakker, karakteristiske ghouls – og kanskje noen vitser. Disse elementene var tilstrekkelig til å gjøre originalen fra 1984 til en klassiker, og hver «Ghostbusters»-film som har fulgt har blitt vurdert basert på hvor godt den setter sammen disse ingrediensene.

«Ghostbusters: Frozen Empire» har en viss overfladisk likhet med sine bedre forgjengere. For noen vil nok mer tid med Bill Murray, Dan Aykroyd og Ernie Hudson i uniform være nok til å rettferdiggjøre billetten. Men oppfølgeren til «Ghostbusters: Afterlife» strever under vekten av et uinspirert, oppblåst plott som gir lite rom for komedie.

Å bringe de originale ghostbusterne tilbake er ikke nok til å redde «Ghostbusters: Frozen Empire».

Tilbake til New York

«Frozen Empire» begynner med det kloke trekket å sende handlingen tilbake til New York City. Jason Reitmans småby-tilnærming til «Ghostbusters: Afterlife» appellerte til noen, men for de av oss som syntes at historien om Spengler-forsoning var treg og seriøs, føles det riktig å vende tilbake til et mer kjent sted. Disse  følelsene bekreftes av et øyeblikk med en morsom spøkelsesjakt gjennom byens gater som regissør Gil Kenan (som skrev «Afterlife» med Reitman) bruker for å gjenopprette Spengler-familiens dynamikk.

Dessverre er filmens åpning også den sterkeste delen av filmen. «Ghostbusters» havner nok en gang i konflikt med tidligere EPA-inspektør og nåværende ordfører Walter Peck (William Atherton), som bruker deres hensynsløshet som en unnskyldning for å begrense innsatsen deres – og fullstendig utelukker Phoebe (Mckenna Grace) fra teamet akkurat når de trenger henne mest.

Mckenna Grace har den mest spennende rollen som Phoebe, men for ikke den plassen hun trenger.

Rotete rolle

Den modige, keitete heltinnen var et høydepunkt i «Afterlife», men mens Grace forblir sjarmerende i rollen her, fyller «Frozen Empire» henne med en fullstendig rotete rolle. Hun er en karakter vi vet er veldig smart, men blir tvunget til å gjøre noen veldig dumme ting.

Phoebes angstfylte sammenstøt med resten av familien fører henne til Melody (Emily Alyn Lind), en ånd med uferdige saker. Bortsett fra noen klønete stikk på tverrdimensjonal romantikk for Phoebe å vurdere, føles Melody helt på drift, spesielt når «Frozen Empire» utvider sitt forvirrende kompliserte plott.

Det kan virke urettferdig å stadig trekke paralleller mellom denne filmen og dens klassiske forgjengeren, men selve filmen inviterer til slike sammenligninger på grunn av referansene tilbake til 1984. Å bringe de originale ghostbusterne tilbake er ikke nok til å redde «Ghostbusters: Frozen Empire».

3
Total vurdering