«Knox Goes Away» – solid noir av og med Michael Keaton

5
Total vurdering

Denne solide noir-thrilleren av og med Michael Keaton holder deg i spenning og byr på minneverdige biroller som inkluderer Al Pacino, James Marsden og Marcia Gay Harden.

PÅ KINO FRA 28. MARS: To år etter at Liam Neeson spilte en aldrende leiemorder med tidlig demens i «Memory», spiller Michael Keaton en aldrende leiemorder med en raskt eskalerende form for demens i den stilrene noiren «Knox Goes Away».

Michael Keaton har vært borte fra lerretet en stund, men er tilbake både som stjerne og regissør av «Knox Goes Away». Dette markerer også Keatons andre tur bak registolen. Sist gang Michael Keaton var bak kameraet, var for å regissere «The Merry Gentlemen» (2009), der han også spilte en leiemorder. Vi overlater det til Michael Keaton og hans psykolog å ordne opp i det, men denne gangen må karakteren hans håndtere hukommelsestap.

Knox Goes Away | March 15, 2024 (United States) Summary: When a contract killer has a rapidly evolving form of dementia, he is offered an opportunity to redeem himself by saving the life of his estranged adult son.
Countries: United StatesLanguages: English

Kriminalitet og psykologi

I et smart manus som spiller rundt kriminalitet og psykologi av Gregory Poirier, møter vi Keaton i rollen som John Knox, en sofistikert og høyt utdannet leiemorder. I tillegg til militær bakgrunn har han to doktorgrader. Han blir diagnostisert med Creutzfeldt-Jakobs sykdom, en sjelden nevrologisk tilstand som fremskynder mental kollaps og demens.

«Hvor mye tid har jeg?» spør han legen sin. Svaret: «Uker, ikke måneder.»

Deretter blir vi introdusert for Johns partner in crime, Muncie, spilt av Ray McKinnon, en fantastisk karakterskuespiller. Muncie er Johns nærmeste venn (kanskje hans eneste) som føler seg moralsk berettiget til å utføre leiemordene siden de fleste av målene er svin.

John har en siste jobb før pensjonisttilværelsen, men med en prognose på bare noen få måneder å leve, går alt nedover, og han dreper ved en feiltakelse tre ofre i stedet for ett, inkludert partneren og bestevennen Muncie.

Al Pacino gnistrer som gangstersjefen som gir råd når politiet er i hælene på Knox.

Intrikate forbindelser

Med Knox som skriver notater for seg selv mens han prøver å holde fokus på hendelser, mistenker LA-politietterforsker Emily Ikari (en utmerket Suzy Nakamura) at Knox er våpenmannen bak et bisarrt trippeldrap – og nettet blir enda mer sammenfiltret når Knox’ fremmedgjorte sønn, Miles (James Marsden), blir hovedmistenkt i drapet på en 32 år gammel hvit nynazist og voldtektsmann som møtte Miles’ tenåringsdatter på nettet og gjorde henne gravid.

Filmen byr på en imponerende rollebesetning av støttespillere som fyller hver rolle med den typen substans som holder en uvanlig thriller spennende; Marcia Gay Harden som sin ekskone, Al Pacino som gangstersjefen som gir råd når politiet er i hælene og Joanna Kulik som call girlen som forråder ham. Dramaet forsterkes av Alex Heffes’ partitur med saksofonen og pianoet som forsterker noir-stemningen.

John Knox er ikke en lett mann å like – og filmen ber oss ikke om det – men når han begynner å rette opp feilene han har gjort og oppføre seg som faren og bestefaren, har han aldri vært som hans siste forsoningshandling, begynner en følelse av medfølelse å dukke opp.

Nettet blir enda mer sammenfiltret når Knox’ fremmedgjorte sønn, Miles (James Marsden), blir hovedmistenkt i drapet på en 32 år gammel hvit nynazist.

Et friskt pust i noir-sjangeren

Michael Keaton leverer solid regi og portretterer både Knoxs tilbakegang fra den kalde, kalkulerende profesjonelle kriminelle og den tapte, forvirrede faren som leter etter måter å starte på nytt på slutten av livet.

«Knox Goes Away» er et solid krimdrama som ser på gamle klisjeer med et friskt blikk. Regissør Keaton er glimrende i rollen som John Knox. Det jazzinfunderte partituret er så spot-on at det grenser til parodi, men er likevel effektivt. Birollene er fantastiske, men dette er Keatons film. Han skinner i rollen som en mann som kan finne lettelse i tapet av minnene, gitt alle de mørke handlingene han har begått.

5
Total vurdering