«Io Capitano» – et visuelt fyrverkeri om migrasjonen

5
Total vurdering

«Io Capitano» er et dyptgående blikk inn i migrasjonskrisen i verden. Det hele er sett fra perspektivet til to senegalesiske tenåringer som gjennomgår en hjerteskjærende reise over land og hav for å nå Italia.

PÅ KINO FRA 12. APRIL: «Io Capitano» var Italias kandidat til årets Oscar. Spørsmålet om ulovlig innvandring er følsomt ikke bare i Italia, men i hele Europa.

Io Capitano | September 7, 2023 (Italy) Summary: A Homeric fairy tale that tells the adventurous journey of two young boys, Seydou and Moussa, who leave Dakar to reach Europe.
Countries: Italy, Belgium, FranceLanguages: Wolof, French, Arabic, English

FNs høykommissær for flyktninger anslår at over 260 000 mennesker krysset Middelhavet fra den nordlige kysten av Afrika i 2023, i håp om en bedre fremtid på det europeiske kontinentet. Anslagsvis 4000 mistet livet i forsøket.

Offentlig statistikk forteller ingenting om identiteten, drømmene og kampen til tusenvis av enkeltpersoner som risikerer livet i en lang og farlig reise fra fattigdom til drømmen om Europa og et bedre liv. Det er disse historiene, som forsvinner blant medienes sensasjonelle overskrifter, som har inspirert den italienske  regissøren Matteo Garrone (kjent for «Gomorrah» og «Dogman») til å lage «Io Capitano» – en fortelling om den menneskelige siden av migrasjonskrisen.

Med sparepengene sine påbegynner Seydou reisen sammen med fetteren som deler samme naivitet om livet i Europa.

Fanget i et mareritt

Selv om andre har advart ham om at Europa er helt annerledes enn det idealiserte bildet han har bygget opp i sitt sinn, bestemmer  den 16 år gamle Seydou (Seydou Sarr), som drømmer om å bli en kjent musiker, seg for å forlate sitt liv i Dakar, Senegals hovedstad. Han vil til Europa for å realisere sin største drøm og samtidig hjelpe moren og søstrene økonomisk.

Med sparepengene sine påbegynner han reisen sammen med fetteren Moussa, som deler samme naivitet om livet i Europa. En uskyld som snart blir brutt når de møter grusomhetene i en nådeløs verden.

Bestikkelser, utpressing, tortur og bedrag er konstante hindringer på veien. Fra de gylne sanddynene i Sahara-ørkenen til de voldsomme bølgene i Middelhavet blir hovedpersonen fanget i et mareritt som tvinger ham til å modne og ta styringen over sin egen skjebne.

Seydou Sarr vant Marcello Mastroanni-prisen for beste unge skuespiller på fjorårets filmfestival i Venezia.

Realisme med fantasi

Som i sine tidligere filmer blander Garrone også her realisme med fantasi. Mye av autentisiteten skyldes den oppriktige og kraftfulle skuespillerprestasjonen til den senegalesiske hovedrolleinnehaveren Seydou Sarr. Dette er ikke minst en sterk emosjonell historie om brorskap.

16 år gamle Seyduo og fetteren Mousa har spart akkurat nok penger til reisen fra Senegal til Europa. Det viser seg å være en mye farligere reise enn de regnet med – og det er ingen vei tilbake.

«Io Capitano» har som mål å lede oss fra likegyldighet til empati ved å vise oss risikoen, vanskelighetene og den umenneskelige behandlingen som migranter møter under sine utfordrende pilegrimsreiser. En virkelighet som ikke er ulik den til tusenvis av enkeltpersoner på andre kontinenter i verden, enten det er på det amerikanske kontinentet eller i Midtøsten.

«Io Capitano»  var nominert til Oscar i kategorien Beste internasjonale film. Den er visuelt overveldende takket være bildene fanget gjennom linsen til Paolo Carnera, og akkompagnert av den originale musikken til Andrea Farri. Sammen tilfører de et snev av magi som står i sterk kontrast til historiens brutalitet.

Garrone viser at selv i de mest håpløse situasjonene er det mulig å velge generøsitet og respekt for andre, selv om det betyr å måtte navigere mot strømmen.

5
Total vurdering