Renate Reinsve og Halfdan Ullmann Tøndel til Cannes med «Armand»

Halfdan Ullmann Tøndel skal til Cannes med sin første langfilm. I hovedrollen er Renate Reinsve, som går Cannes-løperen for andre gang, etter gjennombruddet med Verdens verste menneske.

dag ble det klart at Halfdan Ullmann Tøndels første langfilm Armand er valgt ut til den prestisjetunge filmfestivalen i Cannes. Det er ikke hverdagskost for debuterende filmskapere, og regissøren selv har ikke tatt en invitasjon for gitt:

– Dette er sånt man drømmer om, og nesten ikke tør å håpe på. Det har tatt ni år å realisere denne filmen siden jeg først fikk ideen, og det føles uvirkelig at den nå skal få sitt første møte med publikum på verdens viktigste filmfestival.

Tekstmelding fra Cannes

Tøndel gir sin hovedrolleinnehaver Renate Reinsve mye av æren for at Armand ble noe av. Et første samarbeid på Bergmans sommersted Fårö ble utslagsgivende:

– Jeg og Renate spilte inn en kortfilm sammen der i 2015. Det ble så sterkt for oss begge at vi bare måtte jobbe sammen igjen. Så tar det jo lang tid å få en film finansiert, og jeg har rukket å tvile mye i det tiåret som har gått, men Renate har vært en klippe. Den kvelden hun vant prisen for Beste skuespillerinne i Cannes, sendte hun meg en SMS: «Tenk hvor bra dette er for filmen vår!».

– Dette er sånt man drømmer om, og nesten ikke tør å håpe på. Det har tatt ni år å realisere denne filmen siden jeg først fikk ideen, sier filmskaperen som nå skal til Cannes.

– Lå rett ut i to måneder

I Armand spiller Reinsve rollen som Elisabeth, som kalles inn til et foreldremøte på kort varsel. Sønnen hennes er anklaget for noe, men hva dette «noe» er virker uklart. Snart er også rektor, helsesøster og et annet foreldrepar en del av et møte skolen raskt mister kontrollen over.

Reinsve forteller at hovedrollen i Armand er det mest krevende hun har gjort:

 – Halfdan og jeg har vært nære venner siden Fårö, og vi er en veldig god match på det kunstneriske, men en del av den matchen vår er også at vi liker å pushe ting veldig langt. Denne rollen krevde virkelig alt jeg hadde. Armand-innspillingen var så intens at jeg lå rett ut i to måneder etterpå.

Reinsve forteller at hovedrollen i Armand er det mest krevende hun har gjort.

Tre filmer, tre verdenspremierer i Cannes

Produsent Andrea Berentsen Ottmar står for et hattrick av de sjeldne i norsk filmbransje: Så langt i karrieren har hun produsert tre fiksjonsfilmer som alle har fått verdenspremiere i Cannes: Verdens verste menneske, Syk pike og Armand.

– Jeg har hatt gleden av å jobbe med noen fantastiske regissører til nå, men det er første gang vi opplever å reise til Cannes med en debutfilm. Det er en utrolig anerkjennelse av Halfdan og kvalitetene til Armand. Dette betyr at filmen vår får en best mulig start på et liv på store lerreter over hele verden, sier hun.

Armand får verdenspremiere i Un Certain Regard-programmet under filmfestivalen i Cannes. I Norge har filmen ordinær kinopremiere 27. september.