Blu-ray: «Thanksgiving» – Slasher med nytt maskekledd ikon

Eli Roth forvandler faux trailer til spillefilm og leverer en oppskriftsmessig, men velsmurt slasher.

Da Eli Roth debuterte med Cabin Fever (2002) annonserte Peter Jackson overraskende at han var en stor tilhenger av filmen. Deretter omtalte Quentin Tarantino Roth som skrekkfilmens fremtid. Roth fulgte opp med den udelikate torturporno-filmen Hostel (2005) og dens oppfølger. Etter å ha blitt en del av det gode selskap fikk han deretter lov til å lage en faux trailer til Tarantino og Robert Rodriguez´ dobbelfilmprosjekt Grindhouse i 2007. Nå hadde Tarantino blitt Roths mentor og hjalp ham karrieremessig. Det virkelige resultatet ser vi kanskje først med Thanksgiving.

Fra trailer til spillefilm

Poenget med den falske traileren Thanksgiving (2007) var å lage en imitasjon på det som kunne ha vært en ekte trailer i en exploitationfilm på 1970-tallet. Ser man den i dag uten å kjenne til konteksten, så oppleves traileren temmelig naturtro. I dag har utvidelsen av denne, til spillefilmen Thanksgiving (2023), resultert i en påkostet og høyst kalkulert Sony studioproduksjon. Det er rett og slett en høypolert, men samtidig overraskende gjennomført film.

Det er høsttakkefesten Thanksgiving i USA og storfamilien Wright er samlet for den viktige feiringen. Familiens overhode eier byens varehus og har gjort klart for årets store Black Friday-salg. Hans datter Jess (Nell Verlaque) har fått seg ny stemor og også byens sheriff Eric (Patrick Dempsey) har ankommet familiemiddagen. I løpet av kvelden tar Jess sammen med kjæresten Bobby (Jalen Thomas Brooks) og noen av deres venner turen forbi varehuset. Den store folkemengden kommer ut av kontroll og det ender med at folk blir drept i kaoset.

Skjult bak maske

Et år senere har ingen blitt arrestert for hendelsen og ingen har blitt stilt ansvarlig. Flere mener at varehusets eier har blod på tann. Påfallende nok har dessuten Bobby vært borte helt siden hendelsen. Uventet blir en etter en av de som var på salget et år tidligere tatt av dage. Mistanken spriker på velkjent vis i alle retninger, hvem kan stå bak ugjerningene? Ledetrådene til den som skaper frykt i byen er dog svært konkret: en slags Pilgrim skjult bak en John Carver-maske.

Maskelek i slasherfilm – CINEMA

Det mest ikoniske slasher-filmene har noen veletablerte knagger som kan hakes av. Det er en morder som skjuler seg bak en maske og den mystiske eliminerer sine ofre på svært kreativt vis. Ikke minst ekspederes de med varierte drapsvåpen mens kreative effekter får utfolde seg. Ofte er det en ung kvinne som er målet, som løser saken og som blir stående som den ene overlevende. Har du dette og en slags tvist på slutten, da har du det meste på plass.

Oppskriftsmessig slasher

Effektene er på høyt nivå, John Carver-drapspersonen har maske og slik har det blitt skapt et slags nytt sjangerikon som har kommet for å bli. En oppfølger til Thankgsgiving er allerede på vei. Men det er strengt tatt ikke noe nytt, det er en oppskriftsmessig klassisk slasher-film. Karakteren Jess er en ny Neve Campbell, Jennifer Love Hewitt eller Sarah Michelle Geller. Jess er den klassiske final girl som skal komme seg helskinnet gjennom en drapsorigie hvor hennes bestevenner, velprøvde arketyper, blir tatt av dage en etter en.

Blu-ray + 4K: «I Know What You Did Last Summer» – Fortsatt underholdende 25 år senere – CINEMA

Vi befinner oss i klisjeland, men det hele er utført på sjangerriktig vis og langt over det man forventer fra Eli Roth. Han gjorde en hommage til italienske kannibalfilmer med The Green Inferno (2013). Deretter kom forglemmelige Knock Knock (2015) og en unødvendige nyinnspilling av Death Wish (2018). Så gjorde han en helomvending og laget familievennlige The House with a Clock in its Walls (2018) og dokumentaren Fin (2021). Thanksgiving er Roths proffeste og mest helkommersielle film til nå.

Overdrevet

Alt er vellaget, velfortalt og ser visuelt bra ut. Mysteriet med morderen fungerer også godt. Thanksgiving er ikke en del av den ironiske tenåringsslasheren som Scream (Skrik, 1996), I Know What You Did Last Summer (Fryktens Sommer (1997), Urban Legend (1998) og Teaching Mrs. Tingle (1999). Men kan sees på som en moderne forlengelse av dette.

4K + Blu-ray: «Halloween Ends» – Trilogien oppsumert – CINEMA

Filmen tar konsumenthysteriet ganske godt på kornet. Vi har sett noe lignende tidligere med Black Friday (2021). Her kombinerte Bruce Campbell høytiden med zombier, men i Thanksgiving fungerer det langt bedre. Kanskje nettopp fordi filmen er høyst overdrevet, fullstappet av blod, gørr og eksess generelt. Dessuten er det solide doser vittigheter på manussiden. Slik passer den godt inn i den moderne slasherfilmbølgen som nok kan anses å ha fått en ny popularitetskurve med nye Halloween-filmer samt Scream og Scream VI.