Æres-Gullpalmen i Cannes til Studio Ghibli

Cannes-festivalen hedrer en kinolegende, og deler ut sin Æres-Gullpalme for første gang til en gruppe: Studio Ghibli.

Ved siden av Hollywood-storhetene har det japanske studioet legemliggjort av to suverene historiefortellere, Hayao Miyazaki og Isao Takahata, og en rekke kultfigurer. Det japanske studioet har sluppet løs en frisk vind på animasjonsfilm de siste fire tiårene.

– Jeg er virkelig beæret og glad for at studioet blir tildelt Æres-Gullpalmen, erklærer Toshio Suzuki, medgründer av Studio Ghibli i en pressemelding:

«Jeg vil takke Festival de Cannes fra bunnen av mitt hjerte. For førti år siden etablerte Hayao Miyazaki, Isao Takahata og jeg Studio Ghibli med ønsket om å bringe animasjon av høy kvalitet til barn og voksne i alle aldre. I dag blir filmene våre sett av mennesker over hele verden, og mange besøkende kommer til Ghibli-museet, Mitaka og Ghibli-parken for å oppleve filmenes verden. Vi har virkelig kommet langt for at Studio Ghibli skal bli en så stor organisasjon. Selv om Miyazaki og jeg har blitt betraktelig eldre, er jeg sikker på at Studio Ghibli vil fortsette å ta på seg nye utfordringer, ledet av personalet som vil videreføre ånden i selskapet. Det ville være min største glede hvis du ser frem til det neste.

Første gang til et studio

Med denne ærespalmen slutter Studio Ghibli seg til de som har inspirert kinofilmen, som Cannes feirer hvert år:

–For første gang i vår historie er det ikke en person, men en institusjon som vi har valgt å feire, sier Iris Knobloch, festivalen president og festivalens direktør Thierry Frémaux:

–Som alle ikonene til den syvende kunstformen, disse karakterene fyller fantasien vår med produktive, fargerike universer og følsomme, engasjerende fortellinger. Med Ghibli står japansk animasjon som et av de store eventyrene innen cinefili, mellom tradisjon og modernitet.

Tidlig ute med animasjon

Cannes-festivalen var en tidlig oppdagelsesreisende av animasjonsfilmeventyret. I de første årene presenterte Walt Disney kortfilmer (1946) og spillefilmen Dumbo (1947). I 1953 tok Walt Disney selv med seg Peter Pan til Croisetten, hvor René Laloux vant en spesiell jurypris i 1973 for sin første film, Fantastic Planet.

Etter et langt fravær kom animasjonen tilbake til Cannes med styrke med Shrek (2001) og Shrek 2 (2004), Ghost in the Shell 2: Innocence (2004), Persepolis (2007), Waltz with Bashir (2008), som alle mottok priser i konkurransen, til og med Up, som åpnet festivalen i 2009.

Mange andre filmer, som Kirikou and the Wild Beasts, Inside Out, The Summit of the Gods og mer nylig, Elemental, og Robot Dreams har også satt sine spor. Dessuten ønsket Un Certain Regard velkommen til The Red Turtle (2016), Studios Ghiblis første samarbeid med et europeisk produksjonsselskap.