«Rheingold» – Fatih Akin byr på en vanvittig, men sann historie

5
Total vurdering

«Rheingold» er den vanvittige livshistorien til den kurdisk-iranske flyktningen som ble gangster-musikeren Giwar «Xatar» Hajabi.

PÅ KINO FRA 26. APRIL: Filmen følger Hajabis eventyrlige liv, fra hans foreldres flukt fra Iran under revolusjonen i 1979 til hans oppvekst i Tyskland og hans kriminelle løpebane som voldelig narkotikadeler og ran-forbryter, før han ble en av Tysklands mest suksessfulle rappere og plateselskapsgrunnleggere.Vi møter ham først i den syriske ørkenen i 2010, der han er holdt fanget og torturert sammen med to kamerater.

Rheingold | October 27, 2022 (Germany) Summary: Capturing the life of German hip-hop rapper, entrepreneur, and ex-convict Giwar Hajabi.
Countries: Germany, Italy, NetherlandsLanguages: German, Kurdish, English, Dutch, French, Turkish, Arabic

Vi vet ikke hvorfor denne tysk- og kurdisktalende mannen blir holdt i Syria før offiseren som administrerer torturen gir en indikasjon: det er gull involvert. Men det vil ta tid før vi kommer til gulldelen. I stedet tar historien oss tilbake til 1979, da Xatar ble født midt i en væpnet konflikt mellom Iran og Irak. Hans far, en kjent kurdisk komponist, klarte til slutt å få familien ut av krigssonen til Europa, der de bosatte seg i den tyske byen Bonn.

Den tyrkisk-tyske filmskaperen Fatih Akin fikk internasjonal berømmelse da hans fjerde spillefilm, «Head-On», vant Gullbjørnen på Berlinalen i 2004. Siden den gang har han deltatt i Cannes to ganger, vunnet beste manus for «Den andre siden» og skaffet Diane Kruger en pris for beste skuespillerinne for «Ut av intet». For øyeblikket jobber Akin med en miniserie om det tyske filmikonet Marlene Dietrich, som vil gjenforene ham med Kruger.

Hans imponerende merittliste er preget av gripende og dypt følsomme observasjoner av den tyrkiske innvandreropplevelsen. Denne gangen handler det om en iranskfødt kurder.

Ressurssterk

Xatar vokser opp som en småkrimiell, men viser seg å være ressurssterk. Forretningssansen han utvikler som ungdom, hjelper ham med å støtte sin mor og søster etter farens bortgang – og fører ham snart ned i en kriminell løpebane.

Filmen viser Hajabis raske oppgang fra småkriminell til stor narkohandler, helt til en av narkotikaforsendelsene hans forsvinner. For å fjerne gjelden med kartellet planlegger han et legendarisk gullran. Men akkurat når alt går galt, åpnes en annen dør for Hajabi gjennom hans lidenskap for musikk og  han blir en hiphop-sensasjon bak fengselsmurene.

Overgår fantasien

Filmen er basert på Hajabis selvbiografi. Selv om detaljene om hvordan visse hendelser fant sted sannsynligvis er tilpasset for filmatiske formål, er enkelte ting her så ville at de overgår fantasien. Spesielt omstendighetene rundt ranet – hvordan det ble til og hvordan det utfoldet seg – er genuint bisarre og vil sannsynligvis bli møtt med vantro og latter.

Akin, som også skrev manuset, gjør en god jobb med å dekke et så bredt spekter av Xatars livshistorie. Historien spenner over tiår og flere kontinenter.

Den treffer alle de følelsesmessige strengene den skal. Akins bruk av musikk bygger opp under historien – fra 90-tallet, da den klassisk trente Xatar begynner å legges merke til på musikkscenen, bidrar et hiphop-drevet lydspor til å tilføre litt flyt og sjel til det som skjer på lerretet.

«Rheingold» er en film som fanger den morsomme, eklektiske naturen til Xatar. Emilio Sakraya spiller den voksne Xatar og leverer en solid prestasjon som viser hans stjernepotensial. Hans fremstilling av denne større enn livet-karakteren føles ekte. Uansett om han er helt eller antihelt, er det vanskelig å ikke bli trukket til denne naturkraften han så overbevisende portretterer.

5
Total vurdering