Russell Crowe spiller den fryktinngytende Hermann Göring. (Foto: Scott Garfield)

Her er det første bildet av Russell Crowe som Hermann Göring i «Nuremberg»

Kommende «Nuremberg» (Nürnberg) er et utrolig historisk drama. Vi følger psykiateren Douglas Kelley mens han snakker med høytstående naziledere for å evaluere deres psyke før rettsoppgjøret i Nürnberg i 1946.

Den øverste nazistiske håndlangeren til stede er Hermann Göring, en av Hitlers nærmeste menn både før og under andre verdenskrig . Kelley bruker timer på å snakke med Göring og fikk innsikt i hvor lett det er for ondskapen å ta over et samfunn og menneskene i det.

Russell Crowe spiller den fryktinngytende Göring, mens Rami Malek spiller Kelley. Andre roller inkluderer Michael Shannon, John Slattery, Richard E. Grant, Leo Woodall og Wrenn Schmidt.

James Vanderbilt regisserer og skriver, og alt er basert på virkeligheten og på boken «The Nazi and the Psychiatrist» av Jack El-Hai.
Nå har Deadline sluppet et eksklusivt reportasjeintervju fra innspillingen av «Nürnberg», sammen med de første bildene av Crowe og Malek som henholdsvis nazisten og psykiateren.

Rami Malek har rollen. som psykiateren Douglas Kelley. (foto: Scott tGarfield)

Ubehagelig

Russell Crowe forteller til Deadline hva som fikk ham til å ta på seg rollen som Hermann Göring:
– Jeg blir vanligvis tiltrukket av det som skremmer meg. Jeg reagerte umiddelbart på manuset, men på en eller annen måte ble jeg også følelsesmessig drenert av det. Hvordan ville man i det hele tatt prøve å spille denne karen? Det er vanligvis den typen spørsmål som får meg til å føle meg tiltrukket.

Han uttaler også at filmens tema er ekstremt ubehagelig:
– Det har vært en flott shoot, og jeg har virkelig likt den fra et skuespillerperspektiv. Men det har vært psykisk deprimerende på grunn av emnet. Påminnelsen om at dette er mennesker, og at de tok avgjørelsene de gjorde slik at de kunne slippe unna med det. Det er veldig ubehagelig.

Filmen er basert på Jack El-Hai sin bok The Nazi and the Psychiatrist, forteller Nürnberg historien om Kelleys interaksjoner med gruppen av nazitopper. I tillegg til Göring og Ley, var Kelley den første allierte psykiateren som evaluerte naziledere som Rudolf Hess, Julius Streicher og Karl Dönitz. Og mens selve rettssakene har blitt filmet før – spesielt i Stanley Kramers episke «Dommen i Nürnberg» fra 1961 – har Kelleys spesielle syn på det han var vitne til i stor grad blitt ignorert.

Nürnberg-rettssakene avslørte naziregimets mørke hemmeligheter, men de forsikret også folk om at monstrene ville bli straffet. Kelleys bok om hans opplevelser, og advarslene den inneholdt, mislyktes. Arbeidet hans ble overskygget av arbeidet til Gustave Gilbert, som ble hentet inn for å revurdere funnene. Kelley døde til slutt av selvmord i 1958 etter å ha tatt kaliumcyanid, det samme stoffet som Göring hadde brukt for å «unnslippe bøddelens løkke» etter sin domfellelse.

«Nürnberg» er en av de mange filmene som leter etter en distributør under filmfestivalen i Cannes, og premieredato er derfor ikke tilgjengelig ennå.