Jakter på hovedrollen til norsk actionthriller

Bokfenomenet En nasjon i sjakk skal bli til en storslått actionthriller på norske kinoer høsten 2025. Jakten på hvem som skal spille hovedrollen som Deltatropp-lederen Anton Block er i gang.

En nasjon i sjakk er en kommende actionthriller fra regissør Jens Lien, kjent blant annet for Den brysomme mannen og Beforeigners. Filmen er basert på Johan Høsts kritikerroste bokfenomen som ble en bestselger i 2022.

Krisestaben på Stortinget og leder i Delta-troppen Anton Block blir stilt overfor den ultimate utfordringen når Norges statsminister forsvinner. En terrorist presser dem til å delta i et dødelig parti sjakk hvor hvert trekk setter menneskeliv i fare. Mens klokken teller nedover kjemper Anton Block og kompanjong Björk Jonsdottir for å redde statsministeren og avverge katastrofen som nærmer seg.

–  En nasjon i sjakk har et sjeldent originalt plot. Jeg gleder meg til å lage en drivende actionfilm som viser hvor skjørt demokratiet vårt er når det utfordres av kyniske og hensynsløse krefter. Det sterke konseptet Stig og Stein Studio har utvikla, gir meg grunnlag for å lage en spektakulær actionfilm man ikke har sett i Norge, sier regissør Jens Lien.

Storfilm i Hollywood-stil

En nasjon i sjakk baserer seg på boken med samme navn av debutant Johan Høst. Den første boken i Delta-trilogien, har oppnådd en rekke milepæler innen norsk litteratur. Boken var den mest solgte norske skjønnlitterære boken første halvår 2022 og har ligget over 30 uker på bestselgerlistene.

Christopher Grøndahl står for manus. Han fikk sitt gjennombrudd som manusforfatter med Villmark i 2003 og vant Amandaprisen for beste manus for Nokas i 2011. Han har skrevet filmer som Børning, Kampen om Narvik og Sulis 1907, og er kjent for å formidle psykologiske, nervepirrende og actionfylte historier.

Filmen sikter på norsk premiere høsten 2025, og produseres av Stig og Stein Studio og distribueres av SF Studios.