Joel Kinnaman – fra løsarbeider i Oslo til stjerne i Hollywood

Når svenske Joel Kinnaman nå holder på med innspillingen av «Harry Hole» i Oslo, er det en reise tilbake til en by han kjenner godt fra 90-tallet da han jobbet som løsarbeider i hovedstaden.

Innspillingen av «Harry Hole» pågår nå for fullt i Oslo. Netflix-serien er basert på Nesbøs roman Marekors, den femte i hans Harry Hole-serie, som har solgt titalls millioner eksemplarer over hele verden. Kinnaman som har rollen som den korrupte politimannen Tom Waaler.

– Det føles veldig annerledes å komme til Oslo nå, forteller den svenske Hollywood-stjernen:

– Da jeg var 19 år og nettopp hadde gått ut av videregående, bodde jeg med fem gutter i en leilighet i Sagene og jobbet som løsarbeider. Det var jeg og alle andre alkoholikere som de sendte ut på dagjobber. Min første jobb var å måke snø av takene her omkring i Oslo. Og så jobbet vi på Ringnes bryggeri.

Han opplevde å være skikkelig blakk:

– Jeg hadde to uker hvor jeg hadde absolutt ingen penger. Jeg var helt blakk. Vennene mine som jeg bodde sammen med hadde kun pulverpotetmos. På kaffemaskinen på Ringnes hadde de buljong som drikkealternativ. Så i to uker var det det eneste vi spiste, pulverpotetmos blandet med buljong. Så jeg er veldig glad for å kunne komme til Oslo og ha råd til noe mer enn buljong.

Som så mange unge svensker på 90-tallet jobbet også Joel Kinnaman i Oslo. Det var ikke bare en dans på roser. (Foto: Kristoffer Sandven)

Siden har det godt atskillig bedre. Etter skuespillerutdanning i Malmø har det blitt både svensk og internasjonal karriere. Han er mest kjent for å ha spilt hovedrollen i den svenske filmen Snabba Cash, en rolle som ga ham en Guldbagge-pris i kategorien «Beste skuespiller».

Siden har han gjort internasjonal karriere i blant annet  «The Girl with the Dragon Tattoo» (2011)«, i Netflix-serien «The Killing» (2014), «The Darkest Hour» (2011) og «Mad Max 4: Fury Road» (2015)

I karrieren har han veksle mellom arthouse-prestisjefilmer som Terence Malicks «Knight of Cups» (2015) og hovedroller i høyprofilerte sukseser som «RoboCop» (2014) og «Suicide Squad› (2016). Kinnaman gjentok rollen som oberst Rick Flag i James Gunns «The Suicide Squad» (2021).

Korrupt poltimann

Innspillingen av den ni episoder lange Netflix-serien «Harry Hole» startet 23. mai og Kinnaman er veldig klar for rollen som Tom Waaler:

– Jeg gleder meg vilt til dette. Det skal bli helt fantastisk. Det er en så ekstremt morsom og utfordrende rolle. Jeg har ikke hatt det så gøy med forberedelsene til en rolle på veldig lenge. Og hele dette manuset, det er så… Det er så tilfredsstillende. Det er liksom hele detektivhistorien, mordmysteriet. Det er ekstremt velformulert og velgjort. Og samtidig er det veldig interessante, tredimensjonale karakterer i dette, som beveger seg i dette miljøet. Jo og jeg med dette manuset, jeg tror at folk kommer til å elske det fullstendig. Og så å har vi Exit-regissør Øystein Karlsen som styrer det hele.

– Fetteren min, og jeg har vært helt besatt av Exit. Det finnes en slik spillglede i det som Øystein gjør. Man ser hvor morsomt skuespillerne har det med hverandre. Og det finnes en avslappethet og måten de relaterer til hverandre. Det der er ganske vanskelig å fange, sier Joel Kinnaman til pressen på Schrøder.