«The Sweet East» -satirisk roadmovie gjennom USA

4
Total vurdering

 På en klassetur til Washington DC blir elevene fra videregående spredt under en skyting på en pizzarestaurant og vi følger en av dem, Lillian, på en reise innom flere av de mer eller mindre lukkede miljøene i USA.

PÅ KINO FRA 31. MAI: Først punkere, som lever i kollektiv på mat som er kastet, via en fascistisk/nynazistist professor med stor forkjærlighet for Edgar Allen Poe, som nyoppdaget diva i en filminnspilling med handling fra Victoria-tiden og berges der fra en massakre på settet av en fra staben til brorens hytte i en isolert, ekstremt muslimsk mannsgruppe. Til slutt blir hun forfrossen funnet av en gruppe munker.

Summary:

Lillian tilpasser seg ulike situasjoner, manipulerer og flørter når det trengs og klarer seg bemerkelsesverdig bra gjennom de fleste situasjoner. Det er en form for moderne satirisk road movie vi er med på, som ikke har noe med Asia å gjøre, men er reise fra Sør-Carolina til den amerikanske østkysten. De nihilistiske punkerne har som formål å demonstrere, men misforstår stedet og havner bokstavelig talt på jordet i det de trodde var parken de skulle til, men viste seg å være en nasjonalpark!

Simon Rex og Talia Ryder i The Sweet East.

Går bananas

Professoren lar seg forføre og manipulere av Lillian og europeisk intelligentsia får passet sitt påskrevet fordi de føler seg overlegne bare fordi de har lengre kulturhistoriske tradisjoner enn USA. Den skyteglade skinhead han samarbeider med går bananas under filminnspillingen i altfor kjent amerikansk stil. De tilsynelatende velorganiserte muslimene henfaller til hardpornoblader og lar seg lett vippe av pinnen av denne ungjenta som dukker opp.

Filmen starter innledningsvis som en typisk uavhengig indie-produksjon med kornete bilder og håndholdt kamera. Det viser seg snart at regissøren, Sean Price Williams, som debuterer med denne filmen, og tidligere har fotografert flere filmer av samme slag kjenner sine virkemidler og når vi følger Lillian får filmen en helt annen struktur, selv i sin episodiske form.

Sjarm og utstråling

Talia Ryder som Lillian (tidligere sett i «Never Rarely Sometimes Always») er et funn og bærer filmen med sin sjarm og utstråling på slentrende vis. Hun må stå foran et gjennombrudd om ikke så lenge. Simon Rex (fra «Red Rocket») er professoren Lawrence, Jacob Elordi («Euphoria») er filmstjernen Ian og Ayo Edebiri er regissøren Molly, som insisterer på at Lillian er den rette for hovedrollen i hennes film.

I fjor (2023) var filmen tatt ut i sideprogrammet Quinzaine des Realisateurs i Cannes, men er dessverre for ujevn til å nå det helt store norske publikum, men det er befriende å se en amerikansk film som tør være rampete og harselere med ulike miljøer over there, uten å trenge særlig dypt med sin svarte humor.

4
Total vurdering