5 filmtips i den nye eksorsismebølgen

Vi er midt inne i en større bølge av eksorsismefilmer. Samtidig som det kommer en rekke nye filmer, finnes det et knippe nye filmer som du kan se nå. 

Det er annonsert av Mike Flanagan skal skrive og regissere en ny film satt til Eksorsisten -universet for Blumhouse. Men det skal ikke bli noen ny oppfølger til The Exorcist: Believer. Filmen har blitt omtalt som The Exorcist: Deceiver. «Eksorsisten er en av grunnene til at jeg ble filmskaper og det er en ære å få sjansen til å prøve noe friskt, dristig og skremmende i universet. Å gjenforenes med vennene mine på Blumhouse, som jeg har laget noen av favorittarbeidene mine med, gjør dette bare mer spennende», sa nylig Flanagan.

En annen velkjent skuespiller som skal spille eksorsist er Al Pacino. Han har blitt annonsert i den kommende filmen The Ritual som skal være basert på den sann historien til Emma Schmidt. Hun var offer i den grundigste dokumenterte eksorsismen i amerikansk historie. To prester må legge forskjellene sine til side for å redde en besatt ung kvinne gjennom en vanskelig og farlig serie av eksorsismer. Filmen ble solgt under årets Cannes-festival og ligger dermed litt frem i tid.

Til suksessen The Pope’s Exorcist planlegges det også en oppfølger. Filmen hadde produksjonskostnader på kun 18 millioner dollar og spilte inn rundt 80 millioner dollar. I et intervju med hovedrolleinnehaver Russell Crowe forteller han at planen fra starten av var å lage en trilogi med filmer. Filmene er basert på Gabriele Amorth som var sjefseksorsisten i Vatikanet og som skrev tolv bøker om sine bedrifter.

Russell Crowe har også en ytterligere eksorsist-film på gang. I disse dager slippes hans film The Exorcism (2024) på kino i enkelte land. En skuespiller begynner å vise forstyrrende adferd mens han spiller inn en overnaturlig skrekkfilm. Dette får hans datteren til å lure på om han glir tilbake til sin tidligere avhengighet eller om det er noe mer skummelt på spill. Men om du ønsker å se en ny film om eksorsisme kan disse sees nå:

The Exorcism of God 

Om man ønsker å utvide horisonten sin litt kan man oppsøke venezuelanske-meksikanske The Exorcism of God (2021). Filmen har demoner mer i stil med Evil Dead enn den originale Eksorsisten. Som et tilskudd til sjangeren er dette derfor noe av det mer interessante på lang tid. En amerikansk prest skal utføre en eksorsisme i Mexico. Men demonen han skal drive ut, tvinger ham til å utføre en fryktelig handling. Den skjuler ikke sjangerreferansene og allerede i anslaget er det en åpenlys hommage til Eksorsisten. Den er godt lyssatt, har en fin 1970-talls tidskoloritt og et effektivt lydbilde. Dog benytter den seg av audiovisuelle sjokkeffekter fremfor klassisk snikende ubehag.

En demon har inntatt kvinnen Magalli og engelsktalende presten Peter ankommer. Han har fått forbud mot å utføre en eksorsisme, men kan ikke vente to dager på den godkjente eksorsistpresten Michael, og starter derfor ritualet. Det går fryktelig ille og han sverger på å ikke gjøre det igjen. 18 år senere jobber han som prest på et barnehjem i Mexico hvor de har mistet fire barn på en uke. I nærmiljøets kvinnefengsel har en demon overtatt den kvinnelige fangen Esperanza. Og det har en kobling til de døde barna og Peters fortid, nå ber han presten Michael fra London om hjelp. The Exorcism of God  kan sees på SF Anytime, Blockbuster eller Viaplay

The Seventh Day

The Seventh Day (2021) er ingen film som utmerker seg og dette er det svakeste av filmene på denne listen. Det er altså kun en film for de som ønsker å holde seg oppdatert på denne filmatiske trenden. I hovedrollene finner vi Guy Pearce og Stephen Lang. Den er blant annet produsert av det velkjente amerikanske filmtidsskriftet Fangoria. Justin P. Lange både skrev og regisserte filmen og laget siden Gjesten (The Visitor, 2022) for Blumhouse.

50 år med Exorcisten feires med ny film, spesialutgivelser og nye bøker – CINEMA

En erfaren eksorsist veileder en nyutdannet prest i treningen til å bli demonfordriver. Men idet de to havner stadig dypere ned i jordens eget helvete, åpenbarer deres egne demoner seg, og skillet mellom det gode og det onde viskes gradvis ut.  Se The Seventh Day på SF Anytime, Blockbuster eller Viaplay

When Evil Lurks 

Det mest spennende tilskuddet på denne listen er laget utenfor Hollywood. When Evil Lurks (2023) er en høyst innovativ film som kan anses som en argentinsk sjangerkombinasjon av Eksorsisten og It Follows (2014). Manusforfatter og regissør Demián Rugnas imponerte med sin forrige film Terrified (2017) og When Evil Lurks er en uvanlig original sjangerhybrid som fornyer den klisjefulle besettelsesfilmen og folk horror. Filmen er utsøkt fotografert, har en drivende historie og serverer spesialeffekter av høy kvalitet. Til tider er den både kryptisk og sjokkerende, men først og fremst uforutsigbar.

Brødrene Pedro og Jimi finner Uriel som er besatt av en demon. Mot bedre vitende lemper de ham opp på lasteplanet for å kvitte seg med kroppen. Men uten å drive demonen ut av kroppen spres forbannelsen. Nå starter i stedet en ustoppelig epidemi av lemlestelse. Brødrene er nå på flukt, og intet kan redde dem. Se When Evil Lurks på SF Anytime, Blockbuster eller Viaplay

The Exorcist: Believer

Etter suksessen med den nye Halloween-trilogien var regissør David Gordon Greens neste prosjekt revitalisering av klassikeren The Exorcist. 50 år etter originalen var The Exorcist: Believer (2023) den første filmen i en ny trilogi. Sammen med produksjonsselskapet Blumhouse hadde Green laget en requel som både var en remake og en oppfølger til originalen og som ignorerer tidligere oppfølgere. For kontinuitets skyld var det viktig at noen av de originale karakterer var med videre.

«The Exorcist: Believer»: Respektfull gjenoppstandelse – CINEMA

The Exorcist: Believer et meget solid tilskudd til dette grøsseruniverset, skrev Cinemas anmelder da filmen hadde kinopremiere. Filmen er så avgjort både vellaget og ubehagelig, men også mer rørende enn forventet – og evner å påkalle mange av kreftene som har gitt The Exorcist sin velfortjente posisjon. The Exorcist: Believer er utgitt på DVD, Blu-ray og 4K. Den kan også sees på SF Anytime, Blockbuster, Apple TV og Viaplay.

The Pope’s Exorcist

Parallelt med The Exorcist: Believer kom The Pope’s Exorcist (2023) med tematiske likheter tilbake til Eksorsisten. Russell Crowe spiller hovedrollen som Amorth, Vatikanets ledende eksorsist, og som skal undersøke besettelsen til en ung gutt. Han ender opp med å avdekke en flere hundre år gammel konspirasjon, som Vatikanet desperat har forsøkt å holde skjult i alle disse årene. Filmen er interessant nok basert på den virkelige fader Gabriele Amorth som var sjefseksorsisten i Vatikanet.

Vatikanet fordømmer skrekkfilm med Russell Crowe som eksosist – CINEMA

Vatikanet var imidlertid ikke fornøyd med The Pope’s Exorcist som de beskrevr som «pretensiøs splatter». I en pressemelding la de blant annet skylden på «dets upålitelighet i et så sensitivt og relevant emne». De er heller ikke glade i å la seeren være i tvil om spørsmålet: «hvem er den egentlige fienden, djevelen eller kirken?». The Pope’s Exorcist er utgitt på DVD og Blu-ray. Den kan også sees SF Anytime, Blockbuster, Apple TV og Viaplay.