«The Watchers» – litt for mye rør og surr

3
Total vurdering

M. Night Shyamalans datter Ishana har fulgt faren tett og debuterer med denne filmen. Faren er produsent.

Mannen med den mystiske m’en i navnet M. Night Shyamalan (Manoj) slo gjennom med «Den sjette sansen» (The Sixth Sence) i 1999. Siden har han utforsket andre områder i grenseland mellom den psykologiske thrilleren og mystiske spenningsfilmer, tidvis i grandios stil med flotte bilder, men også nært og intimt.

The Watchers | June 7, 2024 (United States) Summary: A young artist gets stranded in an extensive, immaculate forest in western Ireland, where, after finding shelter, she becomes trapped alongside three strangers, stalked by mysterious creatur... Read all
Countries: United StatesLanguages: English

Eplet faller ikke langt fra stammen og hans datter Ishana har fulgt faren tett og debuterer med denne filmen. Faren er produsent.

Det er ikke så mye horror og skrekk her, selv om filmen også har elementer fra denne sjangeren, ikke minst på lydsiden. Den bygger på en såkalt gotisk roman av A.M. Shine. Regissøren er også manusforfatter. Det begynner med at Mina (Dakota Fanning) skal bringe en gul papegøye til zoo i Belfast. Vi er nemlig i Irland og på veien kjører hun seg fast i de dype irske skoger. «Pass på så du ikke kommer til å dø» sier papegøyen og for det meste er det det hun må passe seg for. Sammen med tre skikkelser hun tidlig møter i skogen, som har tilhold i en slags hytte eller boks, som ligner mest en bunker med vindu på den ene langsiden.

Uro og traume

De tre har vært der en stund og utviklet regler for hvor langt de kan gå mens det er sollys og at de må stille seg opp etter mørkets frambrudd for å beglos av noen mystiske, fæle vesener utenfor, som kan se inn uten at de kan se ut. Den eneste underholdningen de har er en DVD med en sesong av «Love Island» på en gammel TV. En befriende og kanskje morsom vri. Det refereres stadig til en professor, som de ved en tilfeldighet finner videodagbøkene til. Han gir dem også en oppskrift på hvordan de kan komme seg vekk og en oppfordring om å slette alt han har funnet ut.

Man undres jo over hvor disse fire får og har fått mat og drikke fra over lengre tid, selv med bær i skogen og kråker i feller, og tydeligvis bærer de alle på hemmeligheter og ingen vet helt hvem de kan stole på. Mina har sitt eget traume fra barndommen, som hun har forsøkt å flykte fra. Flykte må de etter å ha blitt angrepet av disse kravlende krypene, som er både lange og mange.

Rørete fortalt

Siste del av filmen skal forsøke å forklare hva som kan ha skjedd, med referanser til irsk folklore, troen på alver og deres forhold til menneskene og alle halvinger som ble resultatet av samrøre dem imellom. Rørete og svært lite sannsynlig blir det for undertegnede med opptil flere umotiverte dreininger og vendinger underveis. Ishana er ikke uten talent og skal ha for forsøket på å gå sin egen vei, men fantasy’en blir til slutt for fantastisk.

Foruten Dakota Fanning (bl.a. The Twilight Saga, i tillegg til mange barneroller), spiller Georgina Campell (Barbarian og Bird Box Barcelona), Olwen Fouéré (The Survivalist, Sea Fever og Motorsagmassakeren 2022-versjonen) og erfarne John Lynch (Den hemmelige hagen, Black Death, Best og I fars navn) i en liten, men viktig rolle.

3
Total vurdering