4K+Blu-ray: «True Lies» – Nyoppusset til sitt 30 års jubileum

James Camerons True Lies kommer først nå på 4K og Blu-ray. Den har lenge vært en etterlengtet tittel, men har filmen holdt seg?

Sommeren 1994 utspilte det seg en hard kamp om filmens pallplass og det var en fest for historiebøkene. I juni kom Keanu Reeves med actionthrilleren Speed fulgt av Løvenes konge. Deretter ble Tom Hanks-komedien Forrest Gump og True Lies sluppet juli. Noen år tidligere hadde James Cameron sluppet Terminator 2 (1991) som den gang var verdens dyreste filmproduksjon. Nå var kombinasjonen Cameron og Schwarzenegger tilbake med nok en actionfilm og forventningene var høye.

Schwarzenegger ville lage komedie

Denne gangen var det dog en reinspikket actionkomedie. Arnold Schwarzenegger hadde allerede forsøkt å fornye sin status som actionstjerne gjennom komediene Twins (Tvillinger, 1988) og Kindergarden Cop (Førskole Purk, 1990). Da han på begynnelsen av 1990-tallet hadde kommet over den franske actionkomedien La totale! (1991) ba han James Cameron om å ta en titt på den. Cameron så potensialet, men ville noe mer enn å bare lage en nyinnspilling. Han ville ta historien til et høyere nivå. Han ville maksimere historien med flammekastere og jetfly.

Det handlet om et ektepar som hadde mistet gløden i forholdet og som finner tilbake til hverandre. Men også om å finne sitt indre potensial. I amerikansk versjon lever Harry Tasker (Arnold Schwarzenegger) et dobbeltliv. Samtidig som han er en topphemmelig agent tror hans advokatsekretærkone Helen (Jamie Lee Curtis) og tenåringsdatter at han er en kjedelig dataselger. I jakten på internasjonale terrorister blir plutselig Helen ufrivillig midt i skuddlinjen. Nå må Harry både kjempe for å redde sitt ekteskap, men også deres liv.

Forviklingskomedie

Allerede før Mission: Impossible (1996) serveres vi et klassisk Ethan Hunt-oppdrag. Harry sniker seg inn i en bevoktet herskapshus i Sveits, stjeler datafiler, danser tango med den vakre, men skurkaktige Juno (Tia Carrere) før han sprenger og skyter seg ut av et vellykket oppdrag. Sjefen Spencer (Charlton Heston) i den hemmelig tjeneste Omega er en hissig kar som krever mer presis handling fra Harry og hans kollegaer Faisil og Gib. Dermed starter de for alvor jakten på de internasjonale terroristene Røde Jihad og deres utslettende våpen. Men Harry spores av og bruker tiden på å overvåke bruktbilselgeren Simon som han mistenker ligger med sin kone.

Dette er en forviklingskomedie laget som high concept. Med hint av Roger Moores James Bond-filmer var det en agentfilm som kombinerte humor og spektakulær action. Alt er overdrevet til det maksimale. Målet var en underholdningsfilm og sett i lys av dette er det solid regi fra Cameron. Det er tidløs slapstick-humor som scenen hvor Jamie Lee Curtis´ karakter faller under striptease. Samtidig er også mye av de humoristiske replikkene filmens store ankepunkt. One-linere og humoren til Tom Arnolds karakter Gib føles som 30 år gammel datert humor.

I Guinness rekordbok

På mange måter var Terminator 2 Schwarzenegger sin siste mastodontrolle. Påfølgende Last Action Hero (Den siste actionhelten, 1993) var en spektakulær metafilm om en ung gutt som havnet i universet til sin store actionstjerne-helt. På lignende vis befinner også True Lies seg i et uvirkelig univers som overskrider realisme. Samme metalek ble også den gang gjort i skrekkfilm der Wes Craven fornyet Freddy Krueger med Wes Craven’s New Nightmare (1994) og revitaliserte slasherfilmen med Skrik (1996). Mens Last Action Hero prøvde å ta actionfilmen i en ny retning, var True Lies bare et klassisk High Concept.

Det som er det spektakulære med True Lies er at alt er filmet på ekte. Her vektlegges ikke green screen eller dataeffekter. De gjorde ting på gamlemåten og bygde en kopi av et Harrier jetfly som hang i lufta utenfor et kontorbygning. Filmen havnet i Guinness rekordbok for å være den første filmen med et produksjonskostnader over hundre millioner dollar. Med Harrier jetfly fra det amerikanske militæret, vågale stunt og kaskader av eksplosjoner ser det unektelig grandiost ut.

Oppleves som ferskvare

Ser man på Camerons filmografi så er kanskje True Lies hans svakeste film, han regisserte kun deler av Piranha II (1982). Den mangler det tidløse, oppleves noe datert. I sin nyoppussede utgave derimot skinner den. Det ser det ut som om filmen var laget i dag. Lyd og bilde er av uvanlig høy kvalitet og alt er unektelig pusset opp på dyktig vis. Og ikke minst oppleves den som ferskvare i dag grunnet dens utilgjengelighet da den kun har vært utgitt på DVD tidligere.

Kunne True Lies gi Schwarzenegger actionfilmkronen tilbake? I 1994 måtte True Lies se seg slått av The Lion King og Forrest Gump. Men det var en formidabel suksess. Cameron skrev et manus til en oppfølger, men så kom angrepet 11. september 2001. Schwarzenegger sa senest i 2002 at den skulle filmes påfølgende år. Senere uttalte Cameron at det var ikke rett tid for å lage actionkomedier om terrorisme. Mens det riktignok ble laget en TV-serie i universet ble den kansellert kun etter en sesong. I stedet for oppfølgeren ble Camerons neste film Titanic (1997), den gang den største suksessen i filmhistorien.

True Lies er utgitt i en oppsusset versjon på 4K og Blu-ray.