«The Bikeriders» – vakkert om frihet, opprør og samhold

5
Total vurdering

Med «The Bikeriders» leverer Jeff Nichols en fengslende historie med sterke skuespillerprestasjoner. Det er en vakker visuell fortelling om frihet og samhold, men også om sårbarhet og traumer.

PÅ KINO FRA 5. JULI: «The Bikeriders» er inspirert av fotojournalist Danny Lyons fotobok fra 1967, som dokumenterer motorsykkelklubben Outlaws MC. I filmen følger vi den fiktive motorsykkelklubben Vandals i Chicago gjennom et skiftende tiår. Med en estetisk og nostalgisk tilnærming leverer filmen en vakker fremstilling av en svunnen tid, fra musikken og kostymene til den autentiske følelsen av å bli tatt tilbake i tid.

The Bikeriders | June 21, 2024 (United States) Summary: After a chance encounter, headstrong Kathy is drawn to Benny, member of Midwestern motorcycle club the Vandals. As the club transforms into a dangerous underworld of violence, Benny must cho... Read all
Countries: United StatesLanguages: English

Filmen minner om klassikere som «The Wild One»(1953) med Marlon Brando. Tom Hardy, kjent som en Marlon Brando-fan, viser klare paralleller til Brandos rolle som Johnny i «The Wild One» med sin tolkning av Johnny i «The Bikeriders».

Med Tom Hardy, Austin Butler og Jodie Comer i hovedrollene samler filmen et imponerende ensemble som gir dybde og nyanser til karakterene.

Frihet og opprør

«Alle ønsker å være en del av noe.» Benny (Austin Butler) og de andre medlemmene av Vandals søker friheten og opprøret som følger med å være på veien, til tross for de voldsomme kampene, arrestasjonene, ulykkene og de ødelagte ekteskapene.

Tom Hardy og Austin Butler gjør solide rolletolkninger i filmen.

Jeff Nichols presenterer disse historiene gjennom klubbens medlemmer, inkludert klubbens president Johnny (Tom Hardy), Zipco (Michael Shannon), Brucie (Damon Herriman) og Bennys kone Kathy (Jodie Comer).

Hardys Johnny er tydelig inspirert av Marlon Brandos ikoniske rolle som Johnny Strabler i «The Wild One».  Begge karakterene har det klassiske biker-utseendet. Hardy har en lignende skinnjakke og generell estetikk som Brando – og inkorporerer elementer av Brandos karakteristiske talemåte i sin portrettering.

Tom Hardys Johnny er en hyllest til Marlon Brandos ikoniske rolle som Johnny Strabler i «The Wild One».

Strukturert fortelling

Nichols’ mesterlige regi og Adam Stones fantastiske kinematografi gir filmen en bildeboklignende kvalitet. Stone utmerker seg ved å fange Midtvest-Amerika på 1960- og 70-tallet, med sine store vidder, housepartyer og barer, noe som får deg til å sette pris på skjønnheten i omgivelsene og dyktigheten til teamet bak kameraet.

Skuespillerne er motoren som driver filmen. Austin Butler spiller en hissig og frekk fyr som reagerer perfekt på nærståendes dødsfall. Tom Hardy utmerker seg som klubbens ansvarlige og rettferdige leder. Jodie Comer fortjener honnør for sin perfekte country-girl-tolkning. Michael Shannon, Damon Herriman, Boyd Holbrook, Norman Reedus og Toby Wallace passer perfekt inn i rollene som opprørerne.

Historien er innrammet rundt samtaler mellom Bennys kjæreste Kathy (Jodie Comer) og fotografen Danny (Mike Faist) i en serie intervjuer som strekker seg over mange år, og forteller om klubbens utvikling. Kjærlighetstrekanten mellom Kathy, Benny og Johnny gir filmens største spenning. Kathy vil at Benny skal forlate klubben av frykt for hans sikkerhet, mens Johnny ser på ham som en protege som vil videreføre arven.

Austin Butler og Jodie Comer spiller kjærestepar i filmen. De to gir dybde og nyanser til karakterene.

Frihet og traumer

Filmen utforsker den skiftende kulturen fra 60-tallets frihet til post-Vietnamkrigens kvelende traumer. Etter hvert som klubben vokser, går den fra å være en sosial klubb til en mer ondskapsfull og dødelig kriminell organisasjon. Klubben blir gradvis involvert i kriminell aktivitet og utvikler seg til en gangsterorganisasjon.

«The Bikeriders» bærer et budskap om behovet for tilknytning og hvordan absolutt makt korrumperer, men krever at du ser dypere for å finne det. Inspirasjonen fra Lyons fotobok gir filmen en unik mulighet til å blande historisk autentisitet med dramatisk fiksjon, og byr på et dypere og mer nyansert blikk på motorsykkelkulturen før de endte opp som kriminelle organisasjoner.

Hvis du er interessert i et estetisk og nostalgisk blikk på motorsykkelkulturen og dens utvikling, er «The Bikeriders» en film du bør se.

5
Total vurdering