Skuespillerne Maja Tothammer-Hruza, Helga Guren og Oddgeir Thune, regissør Lilja Ingolfsdottir og fotograf Øystein Mamen på verdenspremieren i Karlovy Vary tidligere denne uka (Foto: Film Service Karlovy Vary filmfestival).

Fem priser til «Elskling» i Karlovy Vary

Den norske spillefilmen «Elskling» regissert av Lilja Ingolfsdottir har vunnet hele fem priser på den 58. Karlovy Vary International Film Festival.

Filmen vant hovedjuryens spesialpris på nesten 160.000 kroner og prisen for beste skuespillerinne, for prestasjonene til hovedrolleinnehaver Helga Guren. Dette betyr at «Elskling» fikk full pott i Karlovy Vary, siden juryen maksimalt kan dele ut to hovedpriser til en enkelt film.

I tillegg vant filmen alle de tre såkalte uavhengige juryprisene: FIPRESCI-prisen, gitt av internasjonal presse som deltar på festivalen, den økumeniske juryprisen, og Europa Cinemas Label Jury Award. Prisen tildeles en europeisk film av en jury av Europa Cinemas-medlemmer på fem europeiske festivaler med sikte på økt markedsføring, distribusjon og festivaldeltagelse for vinnerfilmen.

Manus og regi er ved Lilja Ingolfsdottir og foto er ved Øystein Mamen. Skuespillere er Helga Guren, Oddgeir Thune, Heidi Gjermundsen Broch, Marte Magnusdotter Solem, Elisabeth Sand og Maja Tothammer-Hruza.

Romantikk under press

«Elskling» handler om Maria (40) som streber etter å balansere foreldreskap og en krevende karriere mens hennes andre ektemann, Sigmund, ofte reiser på jobb. Ettersom belastningen av konkurrerende behov tar sin tid, begynner ekteskapet deres å rakne opp.

Helga Guren og Oddgeir Thune i «Elskling».

Til tross for Marias desperate forsøk på å redde forholdet deres, informerer Sigmund henne til slutt om ønsket om skilsmisse, og tvinger henne til å konfrontere hennes dypeste frykt. Denne åpenbaringen driver henne inn i en strøm av sorg, sinne og ubevisste minner fra hennes egen fortid.

Maria innser etter hvert at en del av nøkkelen til å forstå situasjonen hennes ligger i forholdet til sin egen mor og hennes indre selvbilde. Gjennom en dypere konfrontasjon med moren får hun endelig kontakt med seg selv på en måte hun aldri visste at hun manglet. Når hun møter mannen sin for en samtale, er smerten ved å forlate ikke lenger den samme.

Filmen utforsker moderne forestillinger om romantikk, likhet i forhold og styrking av kvinnelighet.

«Elskling« kommer på norske kinoer 11. oktober.