Blu-ray: «Night Swim» – Kloret bassenggrøss

Night Swim er en typisk sommerfilm så det er et lite paradoks at den ble kinolansert forutgående vinter. Nå som den har blitt lansert på Blu-ray føles den langt mer riktig som en sommergrøsser.

Sommeren 1992 forsvinner jenta Rebecca under en svømmetur i familiens hagebasseng. Tre tiår senere er den harmoniske familien Waller på jakt etter et nytt hus. Den tidligere baseballspilleren Ray lider av MS mens hans kone Eve har fått jobb i byens skoleadministrasjon. De slår til og kjøper huset ettersom et basseng er perfekt kur mot Rays MS-lidelser. Med seg på flyttelasset har de tenåringsdatteren Izzy og den yngre gutten Elliot. Samtidig som Ray gradvis føler seg bedre opplever de andre i familien at noe uhyggelig skjer når de bader i bassenget.

Jason Blum er en av Hollywoods mest produktive filmprodusenter og lager noen av bydelens mest lønnsomme filmer. Konseptet er såre enkelt. Han ansetter regissører med særegen stil og teft for det visuelle, og gir dem kreativ frihet. De må dog lage filmene på et lavt budsjett, ofte mellom 3 og 4 millioner dollar. Er filmen original, god og kommersiell blir den kinolansert ved hjelp av et enormt markedsføringsbudsjett. Hvis den ikke tilfredsstiller kravene, som «Fantasy Island» og  «Firestarter» , får den en langt mer anonym lansering på en strømmetjeneste.

Videreutvikling av kortfilm

Selve konseptet til Night Swim (2024) er en videreutvikling av en kortfilm skrevet av Bryce McGuire og co-regissert sammen med vennen Rod Blackhurst. Ideen var å gjenskape frykten han hadde under nattlige bad som ung. Kortfilmen var et enkelt konsept med en svømmende kvinne i et basseng på kveldstid. Så ser kvinnen en skikkelse før hun forsvinner og bassenget er tomt. Visuelt var det flott, men utover dette var det ikke mye til konsept. Til spillefilmlengde utbroderes angst og panikk i familiebassengets klaustrofobiske undervannsmiljø. Og James Wan ble pirret.

4K + Blu-ray: «Halloween Ends» – Trilogien oppsumert – CINEMA

Blumhouse har produsert over 300 filmer, men i tilfellet Night Swim har det skjedd en endring. Filmen er den første i et nytt samarbeid mellom Blumhouse og regissør James Wans Atomic Monster. Sistnevnte har stått bak filmserier som The Conjuring, The Nun og Annabelle-franchisene. Og Night Swim bryter med Blumhouse sin innarbeidede tradisjon. Den kostet rundt 15 millioner dollar som er tre ganger så mye som vanlig. Den relativt ferske regissørenBryce McGuire bryter dessuten med Blums tradisjon for å bruke erfarne regissører. På den andre siden matcher dette James Wans bruk av spillefilmdebutanter i hans selskap.

Overdrevet

Plottet i Night Swim er både overdrevet og overnaturlig som om det var hentet ut fra en Stephen King-bok. Vanligvis er det huset som er hjemsøkt, som i The Amityville Horror (1979) eller Poltergeist (1982). Nå er det ikke selve huset, men noe ute i hagen. Med tydelige hint fra velkjente scener i Haisommer (1975) skapes det raskt et bilde på at bassenget er et farlig sted. Det er noe galt med bassenget, sier Eve. Vannet er antagonisten og familien vet det, men de slutter ikke å bruke bassenget og må ta konsekvensene.

Blu-ray: «M3gan» – Mer blodig drapsandroide i Unrated-utgave – CINEMA

I vanlig Blumhouse-tradisjon er dette er en film med relativt ukjente skuespillere, men hvor konseptet markedsføres og selges inn stort. Den er mer påkostet, antageligvis grunnet sine mange dataeffekter. Filmen satser alle kort på sjokkeffekter. Brå scener med raske klipp, en uventet skikkelse akkompagnert av høy plutselig lyd. Et velkjent triks som sørger for at ungdommer skvetter til i kinosetet og forplanter seg til øvrig publikum. På hjemmets TV-skjerm har ikke denne formen like stor effekt.

Underforklart

Det store ankepunktet med Night Swim er at den ikke klarer å utbrodere hva som er den bakenforliggende årsaken til faren i bassenget. Den forsøker å antyde, men forklaring er litt i tynneste laget. Regissør McGuire har antydet at han har mer om dette klart i en mulig oppfølger. Med en inntekt på 55 millioner dollar fra alle verdensmarkeder, er det kanskje ikke sannsynlig at vi ser dette.

Møt Hollywoods mest lønnsomme produsent – CINEMA

Her hjemme ble filmen sett av under 10.000 på kino. Jason Blum har stått bak mange suksesser. Samtidig gjør han et og annen feilsteg. Night Swim er ikke en flopp, den gjorde det relativt greit økonomisk. Samtidig har den heller ikke det som trengs for å igangsette en ny franchise. Kanskje var det feil å ikke lansere den som en sommergrøsser?

Night Swim er nå lansert som Blu-ray.