Sveriges største avis på lederplass: – Alle bør se «Sulis 1907»

Sveriges største avis skriver på lederplass at alle bør se den norske filmen «Sulis 1907». Aftonbladets lederside mener det kan være verdt noen timer  å minnes de som kjempet for å skape velstand og demokrati.

Aftonbladet lederskribent Ingvar Persson mener at handlingen kan tolkes som en kritikk av rov atferd på natur og mennesker, noe som fortsatt er aktuelt. Arbeidsforholdene i mange av verdens gruver er like forferdelige i dag som de var i Norge for et århundre siden.

Filmen som gikk på kino i vinter er nå tilgjengelig på Netflix.

Nils Gaup forteller historien om en streik i Sulitjelma gruvefelt i Nord-Norge. En ny kynisk sjef med erfaring fra Amerika – spilt av Simon J. Berger – krever raskere fortjeneste for eierne. I den jakten avrundes både erfaring, anstendighet og all respekt for de som jobber i gruva.

Person skriver videre: «Alle som vil kan se filmen som en kritikk av rovnaturen og menneskene. Mange steder i verden er arbeidsforholdene i dagens gruver minst like forferdelige som i Nord-Norge på begynnelsen av forrige århundre. Og jakten på naturressurser like hensynsløs.

Sulis er en miniatyr av hvordan grådighet og utnyttelse av mennesker og natur fører samfunnet i feil retning, har direktør Nils Gaup sagt.»