4K «Smile 2» – Det er noe velkjent bak forbannelsen

Etter å ha sett suksessfulle Smile og Smile 2 etter hverandre er det noe høyst gjenkjennbart som manifesterer seg. Og nei, vi tenker ikke på hyllesten til Jack Nicholson fra Ondskapens hotell (The Shining, 1980).

Paradokset med Smile (2022) var at den opprinnelig var planlagt å bli sluppet direkte på strømmetjenesten Paramount+, nå endret navn til SkyShowtime. Etter en testvisning viste det seg derimot at den hadde store kinokvaliteter. Med et beskjedent budsjett på 17 millioner dollar klarte den mesterstykket å toppe kinolistene to uker på rad i USA. Filmen ble en stor internasjonal suksess og tjente inn hele 217 millioner dollar globalt.

Filmen ble hyllet for sin originalitet og for å være en høyst skremmende film. De smilende personene spredde ubehag og fikk nakkehårene til å reise seg. Den var smart, innovativ og fikk folk til å skvette i kinosalenene. Den var dog ganske kryptisk der den fulgte i fotsporene til It Follows (2014) og andre intelligente skrekkfilmer som It Comes at Night (2017). Kinolanseringen slo raskt over i en TikTok-challenge hvor folk skulle forsøke å smile uten å bruke øynene og slik gikk skrekkfilmfenomenet som en farsott blant ungdommer.

Kalkulert

Den relativt unge regissøren Parker Finn, født i 1987, gjorde en eksklusiv avtale med Paramount og raskt var en oppfølger på vei. Andrefilmen var en fortsettelse av universet, men kunne sees uavhengig av første film. Smile 2 (2024) har kalkulerte og høyst effektive skvettescener som gir publikum høy puls. Konseptet Smile satser på kroppslige sjokk fremfor snikende ubehag.

En prolog i Smile 2 setter tonen. En person truer seg inn hos to narkotikadealere hvor han skal drepe den ene foran den andre. Han roter det til og oppdraget går skeis. Samtidig har popartisten Skye Riley sluttet med dop og alkohol før sitt store comback og turne. Etter en ulykke sliter hun med ryggsmerter, men legen vil ikke gi henne sterke smertestillende grunnet hennes bakgrunn, og løsningen blir å oppsøke en langer. Han har derimot opplevd noe overnaturlig og høyst skremmende og tar sitt eget liv foran henne. Snart sliter Skye Riley av angst og paranoid forfølgesesvanvidd.

En smittende forbannelse

I en scene i Smile 2 forklares konseptet for de uinnvidde eller de som hadde glemt kjernen fra første film: Det som dreper er en slags parasitt eller en ånd og bare den infiserte kan se denne smilende demonen. Fra offeret har blitt infisert og til dets undergang går det en uke. Da tvinges offeret til å drepe seg selv foran et nytt offer og slik føres forbannelsen videre. Og dette er ikke så annerledes enn det som var starten på en annen suksessfull franchise.

To jenter i midten av tenårene er alene hjemme og prøver å skremme hverandre med å fortelle uhyggelig historier. Den ene jenta forteller om en gutt som så en video han hadde tatt opp. Da videoen var ferdig, ringte telefonen og han ble fortalt at han skulle dø om syv dager. Tomoko, den andre jenta, forteller alvorlig og skremt at hun selv har sett denne videoen før hun bryter sammen i latter og innrømmer at det hele var en løgn. Samme kveld dør Tomoko. Så sprer videokassetten seg som et dødelig virus.

Japanske spøkelser

Vi snakker naturligvis om japanske Hideo Nakatas kultfilm Ringu (1998). Romanen den var basert på og filmen i seg selv var en oppdatert variant av japanske spøkelseshistorier som i mange tiår hadde vært populære på film, sist i en filmsyklus på 1960-tallet. Ringu startet ikke bare en ny franchise, men også en skrekkfilmbølge som spredde seg til resten av Asia og deretter til Vesten.

Der førstefilmen både var frisk og effektiv, har en mindre engasjerende historie svekket andrefilmen. For den rutinerte seer oppleves det at det er en historie om en ung kvinne myntet på et ungt publikum. Det er ingenting i veien med dette, men den eldre garde synes kanskje det blir litt for enkelt å basere det meste på rask klipping og høye ubehagelige lyder.

Lekkert

Det er store doser med ubehagelige smil, odde karakterer og det hele er riktignok lekkert utført. Undertonen er en oppfordrende kommentar om at hvis unge misbruker narkotika vil de få som fortjent, men det hjelper ikke så mye da vi ikke helt føler for og engasjerer oss i hovedkarakteren på samme måte som i første film. Dermed klarer den ikke å gjenskape verken overraskelsen eller skrekkmagien fra første film.

Smile 2 tjente inn over 138 millioner dollar globalt, og til tross for at den ikke gjorde det like bra som første film, ble den ansett som en suksess. Og neste år vil vi kunne se fortsettelsen som tar konseptet et nivå høyere.

I utgangspunktet ønsker vi å se på Smile og Smile 2 som originale filmer blant alt av gjenbruk som i dag preger sjangeren. Blant annet Final Destination, 28 Years Later, Megan 2.0, I Know What You Did Last Summer, The Conjuring: Last Rites, Saw XI, The Black Phone 2 og Predator: Badlands. Men konseptet så du altså først i japansk spøkelsesfilm.

Smile 2 er ute på 4K og Blu-ray.