Gullpalme-vinneren rørte Cannes – tok et kraftig oppgjør med regimet i Iran

Den iranske regissøren Jafar Panahi ble møtt med stående applaus da han mottok Gullpalmen i Cannes for den politiske thrilleren It Was Just an Accident.

I en gripende takketale oppfordret han det iranske folket til samhold og kamp for frihet – og tok et kraftfullt oppgjør med undertrykkelsen i hjemlandet.

Sterk politisk tale etter historisk seier

64 år gamle Panahi entret scenen i Cannes etter å ha vunnet en av filmverdenens mest prestisjefylte priser. Det var første gang på 15 år han deltok på et internasjonalt arrangement, etter å ha vært underlagt både reise- og yrkesforbud i Iran.

Panahi, som lenge har vært et symbol på kunstnerisk motstand i Iran, har tidligere blitt fengslet og fått et 20-års forbud mot å lage film og reise internasjonalt. Hans følelsesladde opptreden på festivalen, hvor han mottok prisen fra juryens president Juliette Binoche — en uttalt tilhenger av hans arbeid — markerte et betydningsfullt øyeblikk for både regissøren og Cannes.

– Det viktigste nå er landet vårt – og friheten i landet vårt. Ingen skal kunne bestemme hva vi skal ha på oss, eller hva vi skal gjøre og ikke gjøre, sa han i sin følelsesladde tale.

Filmen laget i hemmelighet – inspirert av fengselsopphold

It Was Just an Accident ble spilt inn i all hemmelighet og er delvis basert på Panahis egne erfaringer fra fengsel. Han sonet syv måneder av en seks års dom etter å ha protestert mot fengslingen av to kolleger, før han ble løslatt i 2023.

I et intervju med The Hollywood Reporter fortalte han at møtet med medfanger og deres historier om brutalitet ble et vendepunkt.

– Før fengselet lagde jeg helt andre typer filmer. Det var dette nye engasjementet, født i fengselet, som ga meg idéen, sa han.

It Was Just an Accident bygger sakte men sikkert opp til en sterk fordømmelse av maktmisbruk», skriver The Hollywood Reporter.

En fiktiv hevn med et tydelig politisk budskap

Filmen følger fem vanlige iranere som konfronterer mannen de mener torturerte dem i fengsel. BBC omtaler den som en «rasende, men humoristisk hevnthriller» som retter en tydelig kritikk mot undertrykkende regimer.

Panahi har tidligere blitt dømt for å støtte protester og lage det myndighetene kalte «propaganda». Likevel varsler han at han reiser hjem til Iran etter festivalen.

– Når jeg er ferdig her, drar jeg hjem. Og da spør jeg meg selv: Hva blir min neste film?

Veien videre – Oscar neste?

Med Cannes-seieren fullfører Panahi en sjelden trippel, etter tidligere priser i både Berlin og Venezia. Nå spekuleres det i om It Was Just an Accident også kan bli Oscar-nominert.

Filmen er imidlertid forbudt i Iran, og for å kvalifisere til Oscar for beste internasjonale film, kreves visning på iranske kinoer. Likevel kan en nominasjon i hovedkategorien være mulig – fire av de fem siste Cannes-vinnerne har senere blitt nominert til Oscar.

– Kunst forvandler mørke til håp

Prisen ble overrakt av skuespillerne Juliette Binoche og Cate Blanchett. Binoche, som ledet årets jury, beskrev filmen som en kunstnerisk kraft som «forvandler mørke til håp og nytt liv».

Blanchett la til: – Film skaper rom for større samfunnssamtaler. Det er dette Cannes handler om.

Til tross for strømbrudd og uro i området, gikk prisutdelingen som planlagt – og det var Jafar Panahi som stjal både scenen og publikums hjerter.