Oscar-vinner hylles og utnevnes til ‘æreskunstner av Tsjetsjenia’

Den tsjetsjenske lederen Ramzan Kadyrov har tildelt en ærestittel  til Oscar-vinneren Nikita Mikhalkov, Putin-vennen som er sanksjonert av Vesten.

Kadyrov var vert for Mikhalkov under hans besøk til republikken i Nord-Kaukasus for å delta på en teaterfestival og premieren på hans skuespill «12». Skuespillet er en Tsjetsjenia-tematisert tilpasning av hans spillefilm fra 2007, som i seg selv var en nyinnspilling av den amerikanske regissøren Sidney Lumets film «12 edsvorne menn» fra 1957.

Mikhalkov vant Oscar-prisen for beste utenlandske film i 1994 for «Brent av solen».

«Jeg tildelte Nikita Mikhalkov ærestittelen ‘Æret kunstner av republikken Tsjetsjenia’,» skrev Kadyrov på sin Telegram-kanal sent torsdag.

«Jeg var også glad for å motta en gave i form av en penn med en minnepinne som inneholdt 50 episoder av hans program ‘Besogon TV’,» la han til. På «Besogon TV» angriper den konservative og ortodokse kristne Mikhalkov vestlige politiske standpunkter mens han hyller Kreml. «Besogon» er et gammeldags russisk ord som betyr «demonutdriver» eller «djeveljager.»

Kadyrov sa at han takket Mikhalkov for hans «utvetydige faste patriotiske holdning og støtten han gir til president Vladimir Putin.»

Mikhalkov ble sanksjonert av vestlige land i 2022 for sin støtte til Kremls invasjon av Ukraina.