Foto: IMDB

Filmprodusent Egil Ødegård siktet for momsbedrageri på 500 millioner kroner

Egil Ødegård er siktet for omfattende merverdiavgiftsbedrageri, skriver DN. Økokrim har tatt beslag i eiendeler til en verdi av inntil 500 millioner kroner i forbindelse med saken. Økokrim ønsker på dette stadiet ikke å kommentere ytterligere detaljer om etterforskningen.

Saken mot Ødegård er en av de største mva-svindelsakene anmeldt av Skatteetaten, med mistanke om uriktig rapportering av inngående merverdiavgift. Etterforskningen er i en tidlig fase, og Økokrim jobber nå med å fastslå omfanget av den påståtte svindelen og hvor mye avgift som eventuelt er krevd urettmessig.

Egil Ødegård er et etablert navn i filmbransjen og har de siste årene vært bosatt i Casablanca. Han har jobbet med norske og internasjonale filmer som «Stella Polaris» og «The Deep». Han har også vært involvert i flere filmer i samarbeid med utenlandske aktører, særlig i Marokko. Ødegård eier flere selskaper både i Norge og Marokko, inkludert et omstridt prosjekt for produksjon av alkohol i Marokko, skriver DN.

Økokrim kobler saken til Skatteetatens rapporter

Økokrim bekrefter at saken mot Ødegård har sammenheng med flere anmeldelser fra Skatteetaten knyttet til merverdiavgiftsvindel.

Ifølge Skatteetaten har svindel gjennom digitale systemer blitt en økende trend, og flere store saker er under etterforskning. Skatteetaten har anmeldt 67 personer for skattekriminalitet, hvorav beløpet som enten er blitt urettmessig utbetalt eller forsøkt refundert nærmer seg 600 millioner kroner.

I tillegg til sine aktiviteter i Norge, har Ødegård vært aktiv innen internasjonal filmproduksjon og har hatt forretningsinteresser i Marokko, noe som kan komplisere etterforskningen ytterligere.