Hevnen er søt

Etter å ha latt jødiske soldater nedkjempe nazister og drepe Hitler under andre verdenskrig i 
Inglourious Basterds for fire år siden, tar Tarantino oss nå tilbake til tiden rett før den amerikanske borgerkrigen og lar slavene få hevn over slavedriverne i
Django Unchained. Filmen kan best beskrives som en blaxploitation-spagettiwestern. Tittelen er hentet fra Sergio Corbuccis  spaghettiwestern
Django fra1966 og hovedrolleinnehaver Franco Nero har fått en cameo-rolle i Tarantinos film.

Som vanlig blir det støy rundt Tarantinos blodige filmer og hans avslappende holdninger til historiske fakta, men at mannen kan lage film og underholde er det ingen som kan ta fra ham. Få behersker filmmediet bedre.

Django Unchained bryter totalt med den vanlige Hollywood-fremstillingen av USAs mørke og brutale slavehistorie. Som vanlig sitter replikkene løst og sammen med humoren står den i kontrast og virker avvæpnende på den grove volden i filmen.

Handlingen er lagt til 1858. Jamie Foxx spiller en slave som får mulighetene til å straffe slavedriverne og samtidig redde sin elskede Broomhilda (Kerry Washington) fra slaveriet.

Nøkkelen til Djangos hevn ligger og den tyske immigranten og dusørjegeren Dr. King Schultz (Christoph Waltz) som sørger for å frigjøre Django fra slaveri og gjør ham til sin kompanjong i jakten på Brittle-brødrene. De har tidligere jobbet for Djangos slaveeier og er nå er ettersøkt med en stor dusør hengende over sine hoder– levende eller døde. Schultz og Django inngår en pakt –hvis Django hjelper ham med å finne Brittle-brødrene vil han hjelpe Django med å finne Broomhilda som er solgt til en bomullsplantasje i Mississippi.

Tarantinos film byr på en rekke fornøyelig scener. Ikke minst gjelder det Ku Klux Klan-scenen hvor medlemmene har fått dårlig tilpassende hetter og derfor har problemer med å se hva de skal skyte på – en scene i beste Monthy Pyton-stil.

Tarantino har skapt en underholdende film, men det er skuespillerprestasjonene som gjør den til en filmopplevelse.  Christoph Waltz fikk en Oscar for sin rolle i
Inglourious Basterds. Hans Dr. King Schultz en fornøyelig. Jamie Foxx gjør sin livs rolle som Django og Leonardo DiCaprio er som vanlig solid, men det er Samuel L. Jackson i rollen som  den aldrende husslaven som virkelig imponerer. Hans ”Onkel Tom”-karakter er strålende.

Tarantino viser nok en gang at han har en original stemme i filmverdenen
. Django Unchained er en stor underholdning –gå ikke glipp av den.