«Den ville roboten» – Storslagen animasjonsfilm

5
Total vurdering

Hva skjer når en skibbrudden robot skylles i land på en øde øy, langt fra folk og teknologi? Roboten, designet for å utføre oppgaver for mennesker, befinner seg plutselig i en villmark full av dyr som ser på den med undring og skepsis.

PÅ KINO FRA 21. SEPTEMBER: Den gjør det den er programmert til, men oppdager raskt at dens mekaniske natur ikke passer inn i dyrenes verden. Den forsøker å tilpasse seg, men å betjene ville dyr på samme måte som mennesker fører til flere feiltrinn. I tillegg blir roboten, senere kjent som Roz, møtt med avvisning og frykt fra dyrene som ser den som et fremmedelement i naturen.

The Wild Robot | September 27, 2024 (United States) Summary: After a shipwreck, an intelligent robot called Roz is stranded on an uninhabited island. To survive the harsh environment, Roz bonds with the island's animals and cares for an orphaned baby ... Read all
Countries: United StatesLanguages: English

En uventet allianse

Etter flere feilslåtte forsøk på å tilpasse seg, skjer noe uventet: En nyklekket gåsunge begynner å følge etter Roz, som om hun var moren. Dette setter roboten på en ny og utfordrende oppgave: å lære gåsungen å spise, svømme og fly.

Oppgaven viser seg å være langt vanskeligere enn Roz kunne ha forutsett. Heldigvis får hun uventet hjelp fra reven Fink, som først ser gåsungen som et potensielt måltid. Roz utvikler sakte, men sikkert en tilhørighet til øyas dyreliv, og gjennom vennskapet med gåsungen begynner hun å føle noe hun egentlig ikke er programmert for: omsorg. Samtidig reflekteres en bredere tematikk om kunstig intelligens og maskiners evne til å utvikle menneskelige egenskaper som empati og følelser.

Natur og teknologi i harmoni

Etter å ha hjulpet gåsungen til å bli en del av sjefsgåsa Longnecks flokk, får Roz nok en utfordring. Gjessene reiser sørover for vinteren, men i deres fravær blir dyrene på øya truet av en voldsom snøstorm. Roz bygger et stort rede som gir ly til alle dyrene, og i en felles innsats legges naturlige instinkter og næringskjeden til side for å overleve sammen.

Når gjessene returnerer om våren, oppdager Roz at teknologiselskapet som produserte henne har sendt en ekspedisjon for å hente henne. Likevel har Roz, som nå er dekket av mose og blitt en del av økosystemet på øya, ikke noe ønske om å bli reddet. Det hele kulminerer i en dramatisk kamp der natur og teknologi møtes på nytt, og hvor Roz og gåsungen uttrykker sin kjærlighet for hverandre.

Denne storslagne animasjonsfilmen utforsker temaer som identitet, tilhørighet, og forholdet mellom natur og teknologi. Chris Sanders, kjent for blant annet Lilo & Stitch og Dragetreneren, har skapt en visuell fest for øynene, men filmen passer nok best for litt eldre barn og voksne som kan reflektere over dens dypere budskap.

5
Total vurdering