«Milliardærøya» – En bitende satire over makt, rikdom og moralsk forfall

5
Total vurdering

Den nye norske Netflix-serien Milliardærøya er en mørk, satirisk fortelling som gir et skarpt blikk på to superrike lakseoppdretfamiliers ekstreme rikdom og moralske forfall.

PÅ NETFLIX FRA 12. SEPTEMBER: Serien er satt til den fiktive øya Brima, som speiler den norske oppdrettsnæringen, og er spilt inn på Frøya i Trøndelag. Den skildrer maktkampene mellom og innenfor to dysfunksjonelle familier. Hovedtemaene er rikdom, makt og komplekse familiedynamikker, og serien kan best beskrives som en norsk versjon av Succession.

Billionaire Island | September 12, 2024 (Norway) Summary: We meet two families in a small coastal community in Norway, who are sworn enemies in the global salmon industry.
Countries: NorwayLanguages: Norwegian

Milliardærøya har et stjernespekket ensemble, med Trine Wiggen i spissen, støttet av profiler som Svein Roger Karlsen, Kåre Conradi, Oddgeir Thune, Axel Bøyum, Manish Sharma, Frank Kjosås, Bjarne Brøndbo og Bjørn Sundquist.

Mektig og kalkulerende

Wiggen spiller rollen som Julie Lange, en hensynsløs eier av et oppdrettsselskap med ambisjoner om å bli verdens største lakseprodusent. Hennes karakter minner om Logan Roy fra Succession som en mektig og kalkulerende leder. Her er forretninger viktigere enn blodsbånd, og familierelasjoner og forretningsinteresser veves sammen.

Historien finner sted på øya Brima, hvor laksemilliardærene lever i nærmest lovløst paradis, uten frykt for konsekvenser. Etter hvert avdekkes de mange hemmelighetene og forræderiene som undergraver denne utopien.

Serien er en skarp kritikk av samfunnets fascinasjon for rikdom og makt, og utforsker hvordan ekstrem rikdom kan føre til moralsk korrupsjon – i likhet med serier som Succession og Exit, der grådighet og maktspill står sentralt.

Julie Lange (Trine Wiggen) er øya Brimas rikeste og mektigste. Nå vil hun bli verdens største lakseoppdretter.

Rivalisering

Serien fokuserer på rivaliseringen mellom to familier, begge dypt involvert i oppdrettsnæringen. Den har et stort persongalleri og er fylt med intriger og hensynsløse maktspill.

Julie Lange (Trine Wiggen) er en manipulerende forretningskvinne, mens hennes ektemann og barn står i kontrast til hennes ambisjoner. Rundt dem kretser et bredt spekter av karakterer – fra miljøvernere og kriminelle til fagforeningsrepresentanter og en tvilsom gründer – alle med sine egne økonomiske agendaer.

Den gamle fiskerbonden Gjert Meyer (Svein Roger Karlsen) har blitt oppdrettmilliardær. Nå trues han og datteren Trine (Hanne Skille Reitan) av oppkjøp. Foto: Sebastian S. Bjerkvik/Netflix

På den ene siden har vi familien Lange, som lever i luksus og ekstravaganse.Familieoverhodet Julie Lange styrer familien med jernhånd, mens hennes ektemann (Kåre Conradi) stort sett driver rundt småfull i sitt eget univers. Deres barn sliter med å leve opp til morens forventninger, med en sønn som drømmer om luksuslivet og en datter som har egne ambisjoner, noe som fører til familiekonflikt.

På den andre siden siden har vi familien Meyer, som representerer en tradisjonell, jordnær livsstil. De bor og lever mer eller mindre slik Gjert Meyer og kona levde mens han fremdeles var fisker -før millardene fylte opp kontoen. Men også denne familien drives av konflikter mellom generasjonene. Selv om Gjert Meyer (Svein Roger Karlsen) tilsynelatende er overhodet, konspirerer datteren Trine (Hanne Skille Reitan) og har sine egne planer både i og utenfor familien.

Konflikten mellom familiene eskalerer når Julie Lange forsøker å kjøpe opp Meyer-familiens aksjer etter et dødsfall, med mål om å gjøre hennes selskap Marlax til verdens største lakseprodusent.

To solide roller -Axel Bøyum (til venstre) som agenten for laksearvingen (Vetle Røsten Granås) med Hollywood-drømmer. Foto: Sebastian S. Bjerkvik/Netflix

Skarp satire

Skuespillerprestasjonene er en fryd å se, med særlig Trine Wiggen som det grådige og manipulerende familieoverhodet Julie Lange, og Kåre Conradi som hennes naive, men velmenende ektemann, en karakter ikke ulik hans rolle som Orm i Vikingane.

Milliardærøya er en skarp og underholdende satire over de superrikes verden, og fanger absurditeten ved ekstrem rikdom og grådighet med sterke visuelle elementer som både fremhever luksusen og det underliggende mørket.

Bjarne Brøndbo spiller styreleder i Marlax og viser at han kan mer enn å spille i DDE. Foto: Sebastian S. Bjerkvik

Manuset, skrevet av Anne Bjørnstad og Eilif Skodvin – kjent fra Lillyhammer – balanserer vittig dialog med skarp sosial kommentar, og serien er også en visuell nytelse. Øya, med sine luksuriøse villaer og idylliske strender, fungerer både som et paradis og et fengsel for karakterene.

Til tross for den karikerte fremstillingen av karakterene, gir skuespillerne rollene dybde, og serien gir et underholdende og tankevekkende innblikk i grådighetens konsekvenser. Foreløpig har Netflix bare lovet en sesong, men her ligger alt til rette for en oppfølger. Det er bare å glede seg!

5
Total vurdering