«Armand» – Kollisjoner i klasserommet

5
Total vurdering

Det har skjedd noe mellom to gutter i 1. klasse på en stor og ruvende skolebygning like før sommerferien. Foreldrene blir innkalt på kort varsel, da skolen ønsker å finne ut hva som egentlig har hendt, og hvordan saken bør håndteres.

Det kan virke som et hverdagslig utgangspunkt, men historien viser seg raskt å inneholde mer dybde og dramatikk enn forventet. Den graver seg inn i karakterenes relasjoner og utfordrer deres forståelse av hverandre.

Armand | September 27, 2024 (Norway) Summary: Armand, a 6-year-old boy, is accused of crossing boundaries against his best friend at elementary school.
Countries: NorwayLanguages: Norwegian, English

Alenemoren til Armand, Elisabeth (Renate Reinsve), som har mistet sin mann Thomas i en ulykke, ankommer skolen i hast i sin Volvo. Der møter hun kontaktlæreren Sunna (Thea Lambrechts Vaulen), som har fått en rask briefing fra skolens rektor Jarle (Øystein Røger) og en neseblødende helsesøster Ajsa (Vera Veljovic-Jovanovic).

Sunna tror hun kan håndtere situasjonen selv, men snart dukker foreldrene til Armands klassekamerat Jon opp – Sarah (Ellen Dorrit Petersen), som også er Elisabeths svigerinne, og Anders (Endre Hellestveit). De har allerede fått informasjon om hendelsen, som vagt er beskrevet som et seksuelt avvik. Anklagene er imidlertid uklare.

Sprikende oppfatninger og fordommer

Oppfatningene om hva som har skjedd, spriker voldsomt. Ikke minst er det stor uenighet om alvorlighetsgraden. Elisabeth føler seg forhåndsdømt da også rektoren og helsesøsteren involverer seg, etter en kort pause. Skolens representanter virker både tafatte og unnvikende, og deres strategi for å håndtere situasjonen er uklar. Elisabeth reagerer med sarkasme, men etter hvert blir hun så overveldet at latteren går over i gråt. Sarah beskylder henne for å spille skuespill for å få oppmerksomhet, noe hun mener Elisabeth er tilbøyelig til som profesjonell skuespiller.

Historien tar flere uventede vendinger etter hvert som det viser seg at de involverte kjenner hverandre dårligere enn de trodde. Filmen inkluderer også to spesielle sekvenser: først en dans mellom Elisabeth og en vaktmester i skolens korridorer, og senere en scene der Elisabeth står omgitt av foreldre fra en sommeravslutning, fylt av fordommer som hun må kjempe seg fri fra.

Skuespill og regi i toppklasse

Noen av filmens mest minneverdige øyeblikk inkluderer en ordløs flørt mellom Elisabeth og Anders under ventilasjonsanlegget, og den kraftfulle avslutningen utendørs, der en ekte brannalarm utløser en scene i styrtregn hvor mye blir sagt uten at et ord ytres.

Renate Reinsve leverer en utsøkt prestasjon, og viser igjen sitt brede register. Ellen Dorrit Petersen imponerer i den utfordrende rollen som Elisabeths motpol, og Endre Hellestveit er sterk som mannen som befinner seg mellom de to kvinnene. Øystein Røger er solid som den tafatte rektoren, mens Thea Lambrechts Vaulen overrasker med en nyansert og troverdig fremstilling av kontaktlæreren som havner i klem mellom flere av karakterene.

Filmens foto, lyddesign og musikk harmonerer vakkert med handlingen, og bidrar til å bygge opp en klaustrofobisk og truende stemning rundt skolebygningen. Regissør Halfdan Ullmann Tøndel viser med denne filmen at han mestrer det store formatet, noe som har gitt ham både Camera d’Or i Cannes og nylig sikret filmen en plass som Norges Oscar-bidrag.

5
Total vurdering