Etter pandemiutbruddet i mars 2020 havnet vi alle raskt i karantene og mange følte seg som fanget i en slags boble. Det mest nærliggende innen filmens verden var å gjøre en sammenligning til virus- og zombiefilmer.
Deretter kom karantene og raskt så vi likhetstrekk til filmer om folk i isolasjon. Sammenligning ble gjort til det velkjente familieoppholdet på Overlook Hotel i The Shining. En annen var Jodie Foster i David Finchers Panic Room eller Matt Damon strandet på en planet i The Martian. Senere filmer har også bydd på en begrenset verdensanskuelse som den i Yorgos Lanthimos´ Dogtooth
Før reality-TV
The Truman Show (1998) ble laget før reality-TV hadde fått et skikkelig fotfeste. Det nederlandske konseptet Big Brother kom først året etter og siden på i norsk i 2001. Også Peter Weirs groteske og futuristiske variant fikk som de andre nevnte filmene en ny mening under pandemien. Riktignok var det kun hovedpersonen Truman som befant seg isolert mens de andre i hans kohort var statister i hans fiktive liv.
I småbyen Seahaven følger vi livet til Truman (Jim Carrey). Alt er ekte, ingenting er falskt. Det er ikke manusbasert, men det hele er skapt av showrunner Christof (Ed Harris). Sendingen er inne i dag nummer 10.909. Kamera er over alt, i Trumans bil, på hans bad og ute ved søppeldunken hans. Utover sin kone Sylvia (Laura Linney) er hans mor den eneste familien han har etter at hans far døde i en storm på havet. Nå har Truman kommet i midtlivskrisen. Han vil ut å reise mens hans kone vil ha barn. En dag ser han en uteligger som ligner på hans far, men som raskt forsvinner i mengden. Og da begynner han å få følelsen av at noe er rart. Han føler at hele verden dreier seg rundt ham og at alle er med på det.
I bresjen til en undersjanger
The Truman Show er en todelt film hvor vi på den ene siden følger livet til Truman slik det utspiller seg på TV-skjermen. Den andre fortellingen er livet til publikum som ser på TV, de bak kamera som lager TV-showet samt en hel by av statister. Den direktesendte serien har nesten 2 milliarder seere i over 200 land og sendes 24 timer i døgnet, syv dager i uka. Den spilles inn i verdens største studio og de har holdt på i over 30 år. Nå er seriens hovedperson Truman inne i en midtlivskrise.
Året etter fulgte Ron Howard med EDtv (1999) som så å si imiterte The Truman Show. Den helt vanlig fyren Ed (Matthew McConaughey) blir superkjendis da livet hans blir til en TV-serie som sendes 24 timer i døgnet. I Japan tok Kinji Fukasaku konseptet til et ytterpunkt med Battle Royale (2000) hvor ungdommer ble underholdning i TV-sendt dødsspill. Dette var ikke filmer om isolasjon, men mørke fantasier hvor det virkelige liv ble TV-underholdning.
Var opprinnelig mørkere
I Andrew Niccols opprinnelig manus var også The Truman Show langt mørkere. Her levde Truman i en dyster New York-setting laget i et Hollywood-studio og hvor Truman var en alkoholiker og den store vendingen i plottet først ble avslørt mot slutten. I sluttresultatet og i den endelige filmen var derimot den største inspirasjonen til Peter Weir hans eget hjemlands store såpeopera Home and Away med sitt glossy og solfylte setting.
I tråd med at Truman blir stadig mer mistenksom begynner han å pønske ut en plan for å flykte fra Seahaven. Da møter han stor motstand fra Christof og hans stab som gjør alt de kan for å forhindre ham fra å dra. Jim Carrey er komiker og i starten er filmen en ren komedie. Gradvis utvikler filmen seg fra å være noe mer enn lettbeint underholdning til å bli en mørkere satire med brodd. Den får et ekstra lag som har gitt den en slags klassikerstatus. Filmen kunne dog sett helt annerledes ut. På et tidspunkt ble Tim Burton vurdert som regissør mens Robin Williams ble ønsket i rollen som Truman.
Truman delusion
Peter Weir har en herlig filmografi. Fra den kryptiske Picnic ved Hanging Rock (Picnic at Hanging Rock, 1975), første verdenskrig-fortellingen Gallipoli (1981), thrilleren Vitne til mord (Witness, 1985) og Dagen er din (Dead Poets Society, 1989) med Robin Williams. Kanskje var det derfor Williams ble vurdert som Truman? Og ikke minst den mektige Master and Commander: The Far Side of the World (2003) med Russell Crowe. I dag vurderes nok ikke The Truman Show blant hans tre beste filmer, men sett i etterkant av pandemien er den høyst interessant der den får en ny mening.
Filmen spilte inn rundt 264 millioner dollar på verdensbasis og fikk tre Oscar-nominasjoner for beste mannlige birolle, originalmanus og regissør. Filmen fikk dessuten så stor innvirkning den gang at psykiatere laget begrepet «Truman delusion» for pasienter som tror at de eksisterer i en forseggjort fiktiv verden der de selv er stjernen.
The Truman Show nå utgitt på 4K i Norge.