4K: «Galaxy Quest» – den opprinnelige Guardians of the Galaxy

En av de glemte sci-fi komediene om å redde universet fra fryktinngytende romvesener.

Den perfekte kombinasjonen mellom humor, action og sci-fi er ikke enkelt. Spaceballs (1987) var gjennombruddet for sci-fi parodien, men den virkelige storhetstiden var 1990-tallet. Da kom sci-fi komediene med fremmede verdener og romvesen på rekke og rad. Det var filmer som Mars Attacks! (1996), Muppets From Space (1999) og Evolution (2001). Det femte element (1997) er den store klassikeren mens Men in Black (1997) stadig gjør seg aktuell med oppfølgere.

Må redde universet

En av disse glemte sci-fi komediene er er Galaxy Quest (1999). Det fiffige konseptet tar utgangspunkt i skuespillere fra en populær TV-serie som lever av gammel berømmelse. I TV-serien dro kapteinen og hans besetning ut på spennende og farlige eventyr  i rommet. Nå reiser de rundt på messer hvor ivrige utkledde fans vil møte sine helter og få signert bilder. Internt i gjengen murrer det da fansen elsker kapteinen mens mannskapet havner i skyggen.

Uventet oppsøkes de av romvesenene Terianere fra stjernetåken Klatu som tror at Galaxy Quest-episodene er historiske dokumenter, og at skuespillere er ekte helter. I rommet blir deres folk slaktet og de trenger deres hjelp. De hentes til deres romskip for å redde universet mot den onde Sarris.

Fortsatt gode praktiske effekter

Regissør Dean Parisots plan var å lage en hyllest til en god Star Trek episode. Det er en Star Trek-parodi, men man trenger verken å fan eller bevandret i dette universet for å få utbytte av Galaxy Quest. Det handler om mot og vennskap i motgang, og usannsynlige helter må redde verdensrommet fra utslettelse. Den egosentriske kapteinen må dessuten lære seg å dele rampelyset med sin besetning, det hele lagt til en ramme med amerikansk fankultur.

Trekkplasteret til mange av disse filmene var de særegne romvesenene. I dette tilfellet er de praktiske effektene laget av Stan Winston. Terianere har opprinnelig form som blekksprutaktige vesener med 45 tentakler hver. Filmens hovedskurk Sarris er en slags insektaktig hybrid mellom skurken i Antz (1998) og Maltazard fra Arthur og Minimoyene. Sarris´ romvesensoldater ligner på Zorgs håndtlangere fra Det femte element. En lignende kobling ser vi også i våpnene fra disse to filmene.

Fornøyelig sci-fi komedie

De praktiske effektene fungerer fortsatt ypperlig. Den mest interessante sekvensen i filmen er den hvor de drar på en fremmed planet og må anskaffe et materiale, men må kjempe mot små romvesner og et steinmonster. De digitale effektene av Industrial Light & Magic er dog ikke like spektakulære i dag. Opprinnelig var filmen langt mørkere og tøffere i tonen, men før lansering ble den tonet ned til en mer familievennlig film.

Galaxy Quest er en lettfornøyelig og tøysete sci-fi komedie som har sin sjarm. Den kunne derimot vært svært annerledes. Opprinnelig skulle den lages av Ghostbusters-regissør Harold Ramis. Han ønsket Alec Baldwin som kaptein og forlot prosjektet da Tim Allen fikk hovedrollen. Den ble laget da Allen var på høyden av sin karriere, kjent fra den svært populæare TV-serien Home Improvement og som stemmen i Toy Story. I dag er det som utmerker seg best med filmen surpompen Alan Rickman og Sigourney Weaver med sitt blonde hår og brystparti som blikkfang.

Filmen er nå ute på 4K med en bråte ekstramateriale, både nytt og gammelt.